Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
orfeusz Katowice | 2006-10-03 12:59:24 Dalej nie moge zrozumieć po co ktoś wymontowuje pełną butle (poza paroma wyjątkami ![]() |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-10-04 08:20:58
Popieram. Lepiej szkłem się nie podcierać. |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-04 17:02:52
Nie przesadzaj. Gazem prędzej odmrozisz sobie łapki niż go zapalisz. ![]() |
orfeusz Katowice | 2006-10-04 17:54:35
Więc nic groźnego się nie stanie, trzeba ubrać rękawiczki i ostrożnie przelać gaz do karnistra po odkręceniu wielozaworu heh ![]() ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-04 18:10:05 Orfeusz , czy z Tobą wszystko dobrze jest????? To nie jest herbata, żeby sobie "przelewać".... |
orfeusz Katowice | 2006-10-04 18:43:12
Coś Ty, eee nie mów. Czytaj ze zrozumieniem wszystkie wypowiedzi ![]() |
rosck Z Poznań | 2006-10-04 23:40:26 ja widz ejeden sposób - wsadzić ta butle do samochodu z lpg i wypalić ![]() |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-10-05 10:16:35 Zamiast pierniczyć takie głupoty na forum lepiej ten czas poświęcić na zarobienie tych 70zł i dać sobie spokój. |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-05 12:13:12
1. Nikt nie każe Ci tego robić w garażu. 2. Gaz w fazie ciekłej jest NIEPALNY! 3. Przelewałem gaz z butli do wiadra i nawet wrzuciłem do tego wiadra zapalonego papierosa i żyję. 4. LPG wrze w temperaturze pokojowej i ciśnieniu jakie panuje na kuli ziemskiej. Jednak woda też wrze w temperaturze 100 stopni i nie oznacza to wcale jakiejś szczególnie gwałtownej reakcji. Około 3/4 z pełnego zbiornika da się odzyskać. 5. Najlepiej odzyskać gaz bez ściągania wielozaworu. Należy przykręcić długi przewód miedziany szóstkę i podłączyć 12V do elektrozaworu. Drugi koniec szóstki ma byc włożony do nowej butli i gaz przeleci. Następnie jechać na stację z nowym zbiornikiem i nabić ciśnienie. 6. Jak się nie znasz, to nie strasz ludzi zasłyszanymi banałami jaki to gaz jest straszny, bo mój pies jest duzo bardziej niebezpieczny od LPG ![]() Za dużo wiadomości na Polsacie o wybuchających instalacjach gazowych W DOMACH. Podsumowując to wszystko: DA SIĘ, ale jest nieopłacalne i samemu w warunkach domowo-garażowo-podwórkowych NIE POLECAM! Dziękuję za uwagę. |
orfeusz Katowice | 2006-10-05 13:06:57
Wszystko co piszesz to prawda tyle, że lepiej niech tego ludzie nie robią w garażach. Naoglądałem się co można robić z tym gazem np. odkręcić elektrozawór i czekać aż gaz wyparuje podziwiając właściwości fizyczno-chemiczne LPG nie przytocze w jaki sposób ![]() ![]() Polsatu nie oglądam bo nie łapie tego kanału ![]() ![]() |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2006-10-05 13:23:38
Ja znam gościa, który zleciał z 6 piętra i nawet się nie połamał, ale to nie dowodzi, że takie wyczyny są bezpieczne.
Przy ciśnieniu atmosferycznym LPG wrze przy minus iluśtam stopniach, zależnie od składu mieszaniny
Proponuję porządnie zagrzać wodę w chłodnicy samochodu, tak do włączenia wentylatora, i w tej samej chwili odkręcić korek chłodnicy. Porównywalny byłby efekt nagłego otwarcia butli z gazem. Różnica taka, żę butli nie da się nagle otworzyć bo wielozawór jest na 6 śrubek, oraz różnica w temperaturach.
A to po co? Chyba tylko przy przelewaniu wiadrem, gdy większość propanu uleci do atmosfery. Przy przelewaniu wężykiem nie ma takiej potrzeby.
Kurde, to ty jakiegoś niezłego czworonożnego killera masz. Bo paru gaziarzy samochodowych już na cmentarzu leży.
|
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-05 17:01:03 gondoljerzy, ja dwa razy wcześniej napisałem, że nie doradzam przelewania gazu. Za duże ryzyko w stosunku do odniesionych korzyści.
Nie napisałem też, że jest to całkowicie bezpieczne, ale też nie jest tak groźne jak się powrzechnie sądzi. Dodatkowo występuje wg. mnie dużo większa szansa na odmroźenia niż wybuch. To tylko chciałem podkreślić. ![]()
Zgadza się, że już przy temperaturze ujemnej rozpoczyna się proces wrzenia, ale "ziemskie warunki" jakie panują w tej chwili za oknem przewyższają tę graniczną temperaturę. ![]()
Zgadza się. Przy przlewaniu wielozawór-wielozawór ciśnienie nie umknie, a przy laniu do wiadra tak.
Narazie nikogo nie uśmiercił, ale większość bardziej się go boi niż gazu. ![]() Niestety wpływ telewizji. ![]() |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2006-10-06 11:10:51
Przy konkretnym ciśnieniu wrzenie następuje w konkretnej temperaturze. Wyższe ciśnienie - wyższa temperatura. Prędkość wrzenia zależy od ilości dostarczonego ciepła. Gdy otwieramy korek chłodnicy nagrzanej do ponad 100 stopni lub otwieramy butlę z LPG w plusowej temperaturze to nagle obniżamy ciśnienie. Temperatura wrzenia spada do tej odpowiadającej ciśnieniu i następuje przez chwilę bardzo gwałtowne wrzenie (kosztem różnicy temperatur) dopuki temperatura cieczy nie spadnie do własciwej - 100 stopni dla wody i minus paredziesiąt dla LPG. Gdy temperatura cieczy spadnie to wrzenie przebiega proporcjonalnie do ilości dostarczanego z otoczenia ciepła. Dlatego otwierając nagle chłodnicę można się ciężko poparzyć, a gazem zamrozić, czego nikomu nie życzymy. ![]() |