Obroty diesla.. nietypowy objaw

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
To pytanie glownie dla znawcow diesla
Na luzie silnik dziala normalnie, czasem zdarzy mu sie wachniecie obrotow. Ale podczas jazdy zaczyna sie dziac gorzej.. Chodzi o to, ze gdy schodzi z obrotow ok 2-3 tys na luzie to potrafi zgasnac albo sie przdusic. Czy to kwestia lewego powietrza ? Macie jakies doswiadczenie z takimi objawami ?

Cytat:
2006-10-03 21:18:01, Vodun pisze:
Witam. To pytanie glownie dla znawcow diesla Na luzie silnik dziala normalnie, czasem zdarzy mu sie wachniecie obrotow. Ale podczas jazdy zaczyna sie dziac gorzej.. Chodzi o to, ze gdy schodzi z obrotow ok 2-3 tys na luzie to potrafi zgasnac albo sie przdusic. Czy to kwestia lewego powietrza ? Macie jakies doswiadczenie z takimi objawami ?

na dzien dobry zrob tak: 1 wstaw rurke bezbarwna od filtra do pompy i obserwuj czy podbiera lewe powietrze, czy dzieje sie tak tylko pod obciazeniem czy rowniez na wolnych ?? 2 nie jestem pewnien ale wydaje mi sie ze EGR moze miec z tym cos wspolnego

Lewe powietrze raczej przyspiesza obroty.
Zacznij od sprawdzenia filtra paliwa. Moze jest przytkany. A jeszcze lepiej z plastikowej butelki pociagnij czyste paliwo bezposrednio do pompy i zobacz jak bedzie pracowal. To na poczatek, zanim zaczniesz szukac dalej.

Ja tak miałem i jedynie jaki problem to stary filtr paliwa, wymieniłem i po sprawie.

Na moje oko to też może być EGR. U kolegi ostatnio w 1.8D występowały podobne objawy, do tego na rozgrzanym silniku tracił moc, a po zdjęciu rurki z egru i zaślepieniu jej wszystko wróciło do normy. Po ok 2 tygodniach jazdy założył spowrotem rurke na egr i narazie wszystko gra. MOże to to?