MotoNews.pl
1 Malowane relingi (161276/129)

Malowane relingi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znajomy kupił niedawno piękne, nieźle wyposażone audi. Moją uwagę zwróciły od razu bardzo ładne, chromowane relingi. Coś takiego jak na zdjęciu poniżej.

I tu pojawia się moje pytanie. Czy któryś z forumowych posiadaczy kombi interesował się czymś takim? Myślę tu o polakierowaniu relingów na srebrny kolor. Nie muszą one być błyszczące jak chrom. Mogą mieć bardziej matowy kolor. Coś jak srebrny metalik na nadwoziach samochodowych. Mam wersję Ghia z chromowanymi wstawkami i myślę, że srebrne relingi nadałyby jeszcze ciekawszego wyglądu. Zrobiłem sobie nawet małą symulację w programie graficznym.

Co sądzicie o takim pomyśle i jaką technikę malowania moglibyście polecić?

ja się zastanawiam nad białymi u siebie

jak juz to proszkowo, ale przy malowaniu tracą one funkcjonalnosc... bo jak przykrecisz belki poprzeczne to raczej sie porysują relingi.

ja sie mieszcze w bagazniku - a nart nie woże

Ja od czterech lat jeżdżę kombiakami i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się używać relingów w praktyce. Traktuję je jako element zdobiący auto. Stąd pomysł na malowanie.

no ja również w mojej byłej essinie chciałem i miałem wizje na coś takiego ...no ale poszła w świat

ostatnio widziałem Esa właśnie z tak pomalowanymi relingami i nie podobało mi się... jakoś tak nie pasowało do reszty

u mnie w starej kombicy były czarne ale w niektórych miejscach odłaziła farba i pod spodem był chrom. Nie mam pojęcia co to było czy to orginalnie czy co.

Cytat:
2006-10-04 14:22:36, Kleszczak pisze:
u mnie w starej kombicy były czarne ale w niektórych miejscach odłaziła farba i pod spodem był chrom. Nie mam pojęcia co to było czy to orginalnie czy co.

Chyba aluminium

to zmyc powłoke farby i wypolerowac, bedzie jak chrom, oczywiscie pod warunkiem ze to tam jest aluminium

A czym mogą być pokryte grill i tylna ramka w wersji Ghia? Są one zrobione z plastiku i pokryte z zewnątrz tą błyszczącą powłoką. Czy to jest prawdziwy chrom, czy raczej jakaś farba udająca chrom?

Cytat:
2006-10-05 12:10:04, ukasso pisze:
A czym mogą być pokryte grill i tylna ramka w wersji Ghia? Są one zrobione z plastiku i pokryte z zewnątrz tą błyszczącą powłoką. Czy to jest prawdziwy chrom, czy raczej jakaś farba udająca chrom?

może nikiel

ja tez mysle o takiej operacji -chromowanie

tak jak frysiek mówi.. zobaczyć z czego to zrobione i polerka.. ewentulanie potem na to lakier bezbarwny i będzie dużo lepiej niż chrom czy jakiś srebrny lakier

dosłownie ... i bezbarwnym wiem bo miejscami delikatnie w moim białasku zerwała sie farba i był srebrny mat

od samego poczatku mysle o chromowanych wstawkach u siebie, tylko wciaz brakuje mi kasy.. ja nie mam kompletnie nic, ale na pewno musze przypilnowac grila i podkladki pod tablice na tyl.. o relingach myslalem juz wczesniej, ale w moim przypadku chyba najpierw lakier na klamki i listwy dam (czy listwy w ogole oderwac ?)

na wiosne chyba zaczne sie przymierzac do stylingu.. na srebrnym bedzie fajnie