MotoNews.pl

126p + gaźnik 2 gardzielowy solex ADDH 40

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Macie jakieś informacje co do takich gaźników. Ineresuje mnie dokładnie Solex ADDH 40.
Chce złożyć mocny silnik na KJS, podawanie paliwa to bardzo ważna sprawa w silnikach. niektórzy w ogóle nie ruszają gaźników przy mocno porobionych silnikach a to karygodne.

Wracając do tematu, ma ktoś wiedzę o gaźnikach 2 gardzielowych ? Jak wygląda doprowadzanie powietrza, jak gardziele hmmm kolektor z gaźnika do głowicy. Wiadomo, że wysoki dolot poprawia moment obr. , schodzi ku dolnym obrotom. Głowica tu mam dylemat czy seria maluchowska czy z pandy 900. Następnie paliwo, czy pompka seryjna da radę z takim gaźnikiem czy zastosować elektryczną ?

Za wszelkie infomacje z góry dzieki.

zdjęcia poglądowe:
goły gaźnik:

Cytat:
2006-10-04 20:50:56, Karcio86 pisze:
...z pandy 900...

To się da?

gazniki cz1
gazniki cz2
gazniki cz3
gazniki cz4 w tym schematy
gazniki cz5

Cytat:
2006-10-04 20:57:11, Krzemowy pisze:
To się da?

brzeszczot, szlifierka kątowa i jakoś się spasuje

ja zakladalem gaznik weber 40 dcoe do mini morrisa
i moje zdanie jest takie:
jesli gaznik tego typu to albo weber albo dellorto dhla
dlaczego??
do webera wszystkie dysze mozna kupic za grosze ( ja kupowalem w polsce za 7,5 za sztuke )
do dellorto troche gorzej ( mozna dorabiac, koszt okolo 10 pln za sztuke )
ale dellorto z gaznikow tego typu ma najlepszy flow-bench ( przepyw powietrza przez gardziel )
do dellorto i weberow idzie dostac czesci zamienne ( prawie wszystkie ) z solexami jest duzo gorzej

pompa mechaniczna wyrobi spokojnie jak bedzie sprawna nie ma sensu zakladac elektrycznej, poza tym przy elektrycznej trzeba by jeszcze najczesciej zalozyc regulator cisnienia

Cytat:
do webera wszystkie dysze mozna kupic za grosze ( ja kupowalem w polsce za 7,5 za sztuke )
do dellorto troche gorzej

A czym dysze od dellorto różnią się od weberowskich ??

Cytat:
2006-10-04 22:26:08, pavlus pisze:
A czym dysze od dellorto różnią się od weberowskich ??

dysze weberowskie są wciskane a w dellorto wkręcane jeśli dobrze kojarzę

inne wymiary samych dysz, poza tym w dellorto dysze powietrza sa wkrecane a w weberach dysze powietrza sa wciskane na rurke emulsyjna i wkladane w oprawke ktora sie wkreca w korpus
dysze paliwowe sa obydwie wciskane ale nie sa takie same ( inne gabaryty )

chętnie nabędę weber 40 dcoe ma ktos na sprzedaż może ?

narazie nabyłem wałek świątka 385, będę miał zestaw na 690ccm ( z czasem ), lekkie koło, miska alu i sporo sporo więcej

po wiedze skierowali mnie na to forum, pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Karcio86 dnia 2006-10-04 23:09:07 ]

ja mam akurat do opchniecia dellorto dhla 40

na allegro byla kiedys taka licytacja, wlasciciel o ile kojarze sie udziela tez tutaj, nie wiem czy aktualne

tez dellorto z kolektorem

ile musze liczyć na impreże z Weber'em , a ile z Dellerto?

Cytat:
2006-10-04 23:07:24, Karcio86 pisze:
chętnie nabędę weber 40 dcoe ma ktos na sprzedaż może ? narazie nabyłem wałek świątka 385, będę miał zestaw na 690ccm ( z czasem ), lekkie koło, miska alu i sporo sporo więcej po wiedze skierowali mnie na to forum, pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Karcio86 dnia 2006-10-04 23:09:07 ]

Do tego zestawu 40 chcesz wstawić? Troche mało zmian jak na taki wielki gaźnik. Będzie tylko dużo paliło, zero kultury i wolnych obrotów... Poza tym solexy są z ciężkiego stopu zrobione, np taki C32 waży więcej od webera/dellorto 40. Ważne to przy robieniu kolektora, który lubi się łamać (nawet alu odlew).

[ wiadomość edytowana przez: MAD_DOGG dnia 2006-10-05 01:05:38 ]

smialbym polemizowac. solexa da sie wystroic tak ze bedzei chodzil rowno przy 500obr/min, a palenie to juz kwestia wciskania gazu i doboru dysz, do wolnych obrotow to sa oddzielne dysze wiec wolne beda bardzo rowne jesli sie tylko odowiednie dobierze i zsynchronizuje 3 wkrety regulacyjne kolektor sie lamie jesli gaznik gaznik jest zalozony do niego na sztywno, w tym momencie pojawia sie problem z inwestycja bo przydaja sie tlumiki drgan ktore dosc ciezko dostac

tlumiki drgan pod "teoretycznie" dellorto mozna kupic nowe ale kosztuja sporo kasy ( jakies 250 pln) jak ktos chce to skieruje

mam namiary na dwa webery 40 dcoe i na dwa mikuni na licencji solexa (bocznossace 40 z corolli gt). Mniej wiecej po 600zl za parke, mysle ze do negocjacji. Do weberow moze udaloby sie w cenie wyrwac tlumiki drgan od alfy. Jesli ktos jest zainteresowany to prosze pisac.

Ja posiadam na sprzedaż wszystkie z tutaj wymienionych gaźników dellorto webery i solexy jeśli chodzi o poziome to wszystkie 40, ale sprzedaje w kompletach czyli parkami, wyjątkiem jest jeden weber dcoe40 + trąbki który mi się ostał w samotności ceny:

gaźniki

Co do wagi solexa c40 to on jest bardzo leciutki, może jest z innego stopu niż ten solex C32.
Zestawy naprawcze jak i dysze paliwa można do niego dostać bez większego problemu, zestaw kosztuje chyba 70-80zł a dysza paliwa 7,50zł/szt. Dysze od malucha też pasują do solexa, ale silnik na nich się strasznie krztusi nie chce się wkręcać na obroty, może to wina innego stożka w dyszy. Z wolnymi obrotami tak jak pisał evilone niema większego problemu nawet, jeżeli silnik nie jest bardzo mocno porobiony. Odnośnie mocowania tego gaźnika ja miałem to zrobione na sztywno, kolektor był przykręcony do głowicy w 4 miejscach, do podparcia tego gaźnika wykorzystałem poduszkę ze skrzyni od malucha.
Wyglądało to mniej więcej tak

1
2
3

Co do tego sylikonu to szybko został z tamta usunięty