Przekażnik sygnału włączone światła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukam tego przekaźnika.
Znajduje sie on powyżej pedału sprzegła. (espero 1,
Niestety nie znalazłem nic takiego co by wygladało na skrzynkę z przekaźnikami. Według rysunku powinno tam być 5 przekaźników.
Gdzie to jest, po lewej stronie blizej drzwi, są bezpieczniki.
Mimo zaglądania ponizej kierownicy, a powyzej pedału sprzegła, - co się wiąże z klęczeniem nie znalazłem tej cholernej skrzynki
sygnalizacja niezapięych pasów działa bez zarzutu, a teraz jest wymóg jazdy na swiatłach, czesto człowiek zapomina ywlaczyc swiatła i jest potem ból.
Czytałem innych wypowiedzi, pisali ze czujnik uchylonych drzwi jest za to odpowiedzialny. według mnie sygnał powinien sie pojawiac natychmiast po wyjeciu kluczyków ze stacyjki w pozycji właczone swiatła. po wylaczeniu swiatel ma zamilknac

Żeby dostać się do bimbała, dobrze jest odkręcić 3 wkręty trzymające skrzynkę bezpieczników, wyjąć czarną plastikową ramkę i wepchnąć bezp. do wnętrza deski rozdzielczej. Przez otwór ujrzysz po prawej stronie przekaźniki których szukasz. Bimbał zazwyczaj jest koloru brązowego. a nad nim przymocowane są na zatrzaskach przekaźniki mn. od świateł
Bimbał jest połączony z wyłącznikiem drzwiowym i odzywa się dopiero jak otworzysz drzwi.

Ps. Ja mam instalację światła tak, że w momencie wyłączenia zapłonu światła gasną.

[ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2006-10-05 18:54:57 ]

A tu masz wszystko piknie sfotografowane KLICK

[ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2006-10-06 07:02:52 ]

Cytat:
2006-10-05 18:50:10, tommi-j pisze:
Żeby dostać się do bimbała, dobrze jest odkręcić 3 wkręty trzymające skrzynkę bezpieczników, wyjąć czarną plastikową ramkę i wepchnąć bezp. do wnętrza deski rozdzielczej. Przez otwór ujrzysz po prawej stronie przekaźniki których szukasz. Bimbał zazwyczaj jest koloru brązowego. a nad nim przymocowane są na zatrzaskach przekaźniki mn. od świateł Bimbał jest połączony z wyłącznikiem drzwiowym i odzywa się dopiero jak otworzysz drzwi. Ps. Ja mam instalację światła tak, że w momencie wyłączenia zapłonu światła gasną. [ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2006-10-05 18:54:57 ]

Tylko zanim zaczniesz tam grzebać MUSISZ odłączyć akumulator

U mnie nie działała pikawka jak mi zaśniedział przełącznik przy drzwiach. Nie wystarczy sprawdzić czy światło świeci bo przełącznik przy drzwiach kierowcy ma 2 obwody - na światło i na pikawkę. Proponuję wiec zacząć od tego.

Cytat:
2006-10-06 12:21:39, Bazyliszekk pisze:
U mnie nie działała pikawka jak mi zaśniedział przełącznik przy drzwiach. Nie wystarczy sprawdzić czy światło świeci bo przełącznik przy drzwiach kierowcy ma 2 obwody - na światło i na pikawkę. Proponuję wiec zacząć od tego.

tak tez zrobiłem sprawdziłem ten wyłacznik w drzwiach.
zasniedzial troche poprawiłem, ale go jeszcze wyjalem i co sie okazało jest pojedynczy obwód. Tak jakby z innych drzwi.
Zauwazyłem ze jest jeden kabelek luźny.
wiec go podłączyłem do masy !!!!
załączyłem swiatła i tutaj eureka działa sygnalizacja pozostawionych włączonych świateł.
Myslę że fabrycznie został taki pojedynczy wyłacznik zamontowany
i kroppka.
Wyjście zakupić nowy podwójny, albo przepiac na drugi kabelek nie bedzie sygnalizacji swietlnej nie zamknietych drzwi.
Będzie za to sygnalizacja włączonych świateł drogowych
Jerzy