| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-10-06 08:21:05 Mega spalanie stukowe słychać zanim nastąpi korekcja przez Ecu.
I korekcja będzie dotyczyć tylko wyprzedzenia zapłonu w/g mnie. Z drugiej strony gdy dochodzi do stukowego mam do czynienia z ubogą mieszanką (najczęściej) lub z uszkodzeniem powierzchni tłoka gdzie zbierają się jakieś elementy/składniki powodujace żarzeni się i wstepną iskrę. Cofnij się w przeszłość i przypomnij sobie jak wyglądało spalanie czy aby nie było nazdwyczaj małe w aucie którego to dotyczy. To mogło spowodować uszkodzenie tłoka i zwięszkenie procesu. Jesli spalanie było duze to trzeba szukac gdzie indziej przyczyny. Nie wiem jak z gazem ale silnik(no ten nie tunnigowany) na beznzynie poradzi sobie z spalaniem stukowym i nie powinien dopuści do takich kwiatków. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-10-06 08:44:07 Jeśli wierzyć schematowi to jest to czujnik piezoelektryczny i na dobrą
sprawę nie powinien się starzeć. Ale mam takie przemyślenia. Kiedyś w sprzedaży były zapalniczki do gazu z piezoelektrykiem ( ta sama zasada pracy) w środku. Po kilku latach iskra generowana z piezoelektryka wyraźnie słabła i nie pomogło czyszczenie itp tylko wymiana na nowy. Wniosek: że się starzeje!!! W przypadku silnika mogłoby to powodować przyśpieszenie zapłonu z wiekiem, w związku ze spadkiem sygnału. Detonacyjne spalanie moze też mieć związek ze wzrostem ilości paliwa. Takie jest moje zdanie. |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2006-10-06 09:38:50 Ok ale ten element nie wytwarza iskry tylko potencjal elektryczny.Wy sie zastanawiacie czy to sie zuzywa.Powiem tak nie sadze bo wiem ze na lodziach podwodnych sonary byly zbudowane wlasnie z tego elementu a tam niedosc ze on generowal prad to jeszcze wysylal sygnala akustyczne do pozniejszego odbioru.Wazna sprawa przy tych czujkach w samochodzie.Moment przykrecenie sruby jest praktycznie znikowy i oscyluje w granicam 2 Nm wiec jak ktos to rusza to niech skreca na klej do gwintow. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-10-06 10:40:45
Masz rację, iskra to też potencjał elektryczny. W czujniku spalania stykowego jest potencjał niższy bo drgania są mniejsze, ale walnij do młodkiem na imadle a kabelki pod dwa palce to zobaczysz jak podskoczysz ![]() |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2006-10-06 14:58:53 W TIS-ie "elektrycznym" podany jest wykres sygnału (oscylogram), jaki powinien generować ów czujnik, czasy, amplituda i jego przebieg. Myślę, że poprawną pracę czujnika da się zweryfikować tylko na jego podstawie, oczywiście, jeśli ECU nie zgłosi wcześniej usterki. Kiedyś mój znajomy doszuiwał się przyczyny złej pracy silnika w passacie, dotarł w końcu do tego czujnika, w chwili gdy go dotknął ten dosłownie się rozsypał... |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2006-10-06 15:04:33 W TIS-ie "elektrycznym" podany jest wykres sygnału (oscylogram), jaki powinien generować ów czujnik, czasy, amplituda i jego przebieg. Myślę, że poprawną pracę czujnika da się zweryfikować tylko na jego podstawie, oczywiście, jeśli ECU nie zgłosi wcześniej usterki. Kiedyś mój znajomy doszuiwał się przyczyny złej pracy silnika w passacie, dotarł w końcu do tego czujnika, w chwili gdy go dotknął ten dosłownie się rozsypał... |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-15 18:11:17
Wręcz przeciwnie, "regulacja spalania stukowego ma charakter adaptacyjny, po to aby większy poziom hałasu silnika, spowodowany jego zużyciem mechanicznym nie został rozpoznany jako spalanie detonacyjne" |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2006-10-16 01:34:59 U mnie psuje się albo już padł w zależności do czego dojdziecie. Gdy zapala mi się kontrolka silnika czassami wyraźnie czuje spadek mocy. Czasami jednakl bez roznicy. Raz czuje w tym momencie jakies szarpniecie a innym razem nie. Nie jestem pewny czy tylko ten czujnik powoduje bledy ale jak sie kontrolka palila i pojechalem na konputer to wlasnie okazalo sie, ze to ten czujnik. |
Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2009-01-07 18:46:02 Powiedzcie mi, gdzie znajduje się czujnik spalania stukowego w X30XE?
Jestem po wymianie termostatu, uszczelek i oringów na dolocie, i po odebraniu auta od mechaniora w trakcie jazdy zaświeciło check, komp pokazuje właśnie ten czujnik, czek raz gaśnie raz się świeci, na bucie nie miałem jak sprawdzić bo właśnie śniegiem zasypało... Generalnie silnik pracuje wzorowo - może być po prostu brudny sam czujnik? Albo coś nie dociśnięte? |
maxkorzen Omega B Karczew | 2009-01-07 23:15:36 mi też pokazywało bład czujnika w X30XE, + spadek mocy a okazało się, że wymiana świec + mocne dociśnięcie fajek rozwiązało problem |
Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2009-01-08 13:39:26 już po sprawie, wymienili mi ten czujnik i szafa gra, ale zastawiam się jaki to mogło mieć związek z wymianą termostatu |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2009-01-08 15:30:37
w omedze 20 Nm |