MotoNews.pl

Sportowy wałek Świątek opinie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Ostanio trafiłem na oferte wałków sportowych "Świątek", pytałem o opinie Andrzeja Godule dostałem taką odpowiedź

"Wzrośnie moc powyżej 4000 obr a poniżej zdecydowanie spadnie , czasami przy bardzo ostrych wałkach występują problemy z wolnymi obrotami.
Nie mamy doświadczenia w montażu instalacji w samochodach z tych roczników .W nowych fordach są poważne problemy z uszkodzeniami gniazd zaworowych.
"

Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z takimi wałkami bo na forum znalazłem tylko jeden wątek.

Wałki sportowe są raczej mało ostre , bo ze wzgledu na charakterystykę mają dłużej utrzymać otwarty zawor ssania więc stożek wałak musi być szerszy mieć dłuższy czas napełniania a co za tym idzie być bardziej owalny czyli raczej mniej ostry ( ale podobno sie nie znam )

Co do samych wałków Pana Świątka to firma jest mocno obstawiona czytaj znana w świecie sportów wyczynowych rajdach i tp. tak więc moim skromnym zdaniem jest naprawde godna polecenia.

poczytaj o nich tu:

Opisuja także swoją technologie jakimi przerabiaja wałki.

Z mojego doświadczenia wynika, że sporotwe wałki są ostre, ale cóż mogę się mylić

Cytat:
2006-10-07 23:32:09, kornat pisze:
Z mojego doświadczenia wynika, że sporotwe wałki są ostre, ale cóż mogę się mylić

BTW prawdziwe sportowe wałki nie nadają się do normalnej jazdy. A jak już szaleć, to Piper Cam

nie wstawiłem linka do strony świątka tam masz dużo opisowŚwiątek teoria

masz tam też rysunek techniczny krzywek sportowych , są duże owalne pełne a co za tym idzie mniej OSTRE, większe pełniejsze i wyższe ale kąty są pełniejsze , zawór zamyka sę późno ma szybki skok i zamyka się szybko.

Cytat:
2006-10-08 08:58:23, RedCar pisze:
...zawór zamyka sę późno ma szybki skok i zamyka się szybko.

I dlatego taki wałek nazywamy ostrym. Ze względu na "ostrą" pracę zaworów. Ale to tylko nazewnictwo.

Dla mnie ostry walek , to stożek typu " Górka ".
Słowo SOtry pochodzi od słowa ostrosłup. a wałki sportowe sa owalne.

zależy co kto jak nazywa nie ważne.

Te wałki są naprwde dobre i podobno nie drogie w porównaniu do wałków znanych firm tuningowych , a parametrami raczej odpowiadają droższym.

[ wiadomość edytowana przez: RedCar dnia 2006-10-08 09:03:05 ]

Tyle, że w przypadku zmiany wałków potrzeba IMHO przeprogramować komputer. To nie Del'Orto, tylko wtrysk niestety.

TUTAJ ciekawy artykuł na temat sportowych wałków

A tutaj cytat z końca artykułu: "Zastosowanie zbyt "ostrego" wałka w stosunku do konstrukcji silnika (na przykład samego wałka bez przeróbek silnika) spowoduje znaczną utratę elastyczności silnika. Typowo wyścigowe wałki zapewniają dobrą pracę silnika dopiero na wysokich obrotach (od ok. 4000-5000 obr./min). Poniżej silnik strzela, krztusi się i przy zastosowaniu seryjnej skrzyni biegów zazwyczaj ma kłopoty z ruszeniem z miejsca."

mieszkam niedaleko Światka, mialem mozliwosc wielokrotnie rozmawiac z mechanikami zdecydowanie sam walek nie wystarczy, musialbys sie szarpnac na kompleksowe przerobienie silnika z przeprogramowaniem kompa wlacznie....z doswiadczenia wiem ze u Światka jak mowia tak robia brat wstawial chip do diesla renault i byl bardzo zadowolony....

Jak mialem Fiata 126p to szarpnąłem się między innymi na wałek od pana Świątka ale popełniłem zasadniczy błąd(nie wymieniłem szklanek popychaczy) i wałek po czasie niedługim już nie był taki sportowy , ale wrażenia z jazdy nie zapomniane....

z tego co wiem to przy ostrzejszych wałkach trzebaby jeszcze koło zamachowe odelżyć.

Generalnie wszystkie opisywane tu modyfikacje mogą być uciążliwe w codziennej eksploatacji.

Cytat:
2006-10-08 09:01:56, RedCar pisze:
Dla mnie ostry walek , to stożek typu " Górka ". Słowo SOtry pochodzi od słowa ostrosłup. a wałki sportowe sa owalne. zależy co kto jak nazywa nie ważne.

tyle ze jak juz Wilka napisal slowo "ostre" nie odnosi sie tu do ksztaltu krzywek walka tylko do ostrej (szybkiej i gwaltownej) charaktyrystyki pracy zaworow (sterowanych przez jak to piszesz owalne krzywki walka)