Start silnika-ok. 3000 obr/min i trzyma

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Pojechałem Esperakiem do sklepu, wsiadam, odpalam a tu obroty wywalają na 3000 i nie spadają. Trzyma tak cały czas, dojechałem do domu nie dotykając pedału gazu. Silnik 1.8, bez gazu. Co może być przyczyną ??

sprawdz czy Ci sie linka nie przycieła albo jakis smiec nie podszedl pod pedal gazu

To nie to

silnik krokowy

Wymieniać czy próbować czyścić?

zawsze mozesz sprobowac czyscic ale jak wtedy spierdzielisz do konca silnik krokowy to nie bedziesz mial obrotow biegu jalowego i bedzie ci gasl po puszczeniu gazu

odepnij kabelki, wykręć silniczek, oczyść jego iglicę, oczyść również dobrze kanał, w którym siedzi silniczek lejąc obficie do niego np. wd40.
podłącz kostkę ponownie, połóż silniczek tak, byś go widział siedząc za kierownicą i włącz zapłon. Sprawny silniczek powinien wykonać ruch wte i weftę. POznasz czy jest sprawny.

Choć wg mnie to nie jego wina...

Gdy obroty jałowe są zbyt wysokie pomimo pób ioch obniżenia przez komputer powinna zapalić się lampka check.
WG mnie masz spaloną/spreparowaną przez gazowników lampkę, a wysokie obroty są wynikiem wykrycia przez komputer błędu w innym podzespole - komputer przechodzi w tryb awaryjny i podwyższa obroty.

ja mialem identyczny problem, pojawil sie podczas powrotu z Ilek i raz na jakis czas trzymal mi 3 - 3500 obr, check sie niezapalal chociaz lampke mam sprawna - po ok miesiacu zamiast 3 tys obr wchodzi mi na 600 obr i gasl - wymiana krokowca calkowicie usunela problem

A kiedys mialem sytuacje ze kompletnie nie bylo jalowych obrotow tylko po puszczeniu nogi z gazu silnik gasnal, check sie nie swiecil a okazalo sie ze to tez krokowiec - wstawilem jakis zamiennik, pozyl ok roku.

[ wiadomość edytowana przez: Outcast dnia 2006-10-09 09:41:43 ]

Dzęki wszystkim za pomoc, wymiana silniczka krokowego pomogła. Zobaczymy co teraz wyskoczy

szkoda ze za pozno bo moze resetnac kompa mi pomoglo bedzie ok 2 latka i spokoj

co do "Zobaczymy co teraz wyskoczy " to spokojnie esperaki sa praktycznie bezawaryjne

szkoda ze za pozno bo moze resetnac kompa mi pomoglo bedzie ok 2 latka i spokoj

co do "Zobaczymy co teraz wyskoczy " to spokojnie esperaki sa praktycznie bezawaryjne

Po wymianie silnika krokowego przyszła kolej na termostat ale już zrobione i myślę że teraz nim pośmigam