Fordowska antena automatyczna-problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witka,po problemach z centralnym przyszedł czas na antene,chciałem wyposażyć swojego cabrio w automatyczną antene , mam orginalną fordowska, jest antena z całym mechanizmem , nie wiem czy sterowanie ( wysuwanie po włączeniu radia ) jest wmontowane gdzieś w antenie ( jest małe ''pudełeczko '' przy antenie ),czy coś potrzeba jescze aby sama sie wysuwała , od anteny jest tylko jedna wtyczka z dwoma przewodami ( chyba zasilanie ), no ale jak to podłączyć do radia ??? nie wiem ...

Zwykle jedno z wyjść radia to pin, na którym pojawia się napięcie +12V w momencie włączenia radia (w zasadzie radioodtwarzacze z ostatnich lat standardowo takie wyjście mają). To właśnie z tego pinu trzeba się podpiąć do "+" anteny. Wówczas mały silniczek przy antenie zrobi resztę, niczego więcej nie trzeba podłączać...

Masę podłączasz do masy pewnie czarny kabel, a + podłączasz do niebieskiego lub niebiesko-białego kabelka w radiu opisanego jako rem ant lub el ant lub remote....

spróbuje jak radzicie , dzięki

dzisiaj testowałem podłaczenie i nie chu.... , z anteny wychodzą masa , i wtyczka z czerwonym i białym przewodem , podłaczyłem mase , czerwony przewód do zasilania a biały do niebieskiego z radia , cosik w antenie ''pstryka'' i nic pozatym , albo antena padnięta albo źle podłaczyłem ??