(Fiat Punto) Skrzynia biegów a silnik SWAP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam fiata Punto2 i z silnkiem 1.2 16v i chce zrobic sobie swapa na 1.8 8v i mam do was takie pytanie czy ten silnik podejdzie mi pod moja skrzynie od 1.2 ? chodzi i o to zeby pozostała cała skrzynia
z góry dziekuje strasznie za odpowiedzi
czy skrzynia 1.2 ma taki sam roztaw srod do silnika co 1.8 ? :>

[ wiadomość edytowana przez: capter dnia 2006-10-08 19:59:52 ]

Nie zawracaj sobie głowy ! Skrzynia od 1,8 ma zupełnie inne mocowanie do silnika , inny rozrusznik i mocowany w innym miejscu . Ale to nie koniec - przy wymianie silników musisz wymienić całą elektrykę . Inny jest komputer sterujący silnikiem , inne czujniki , inne wiązki elektryczne łączące to wszystko ze sobą . Silnik poza tym , że sporo mocniejszy , jest również sporo cięższy od 1,2 - więc warto by wzmocnić zawieszenie i hamulce !
Co prawda widziałem już Punto II z włożonym silnikiem 2,0 turbo od Fiata Cromy - ale po pierwsze zmienione tam było wszystko : skrzynia , półosie , piasty , całe zawieszenie , a po drugie - robili to mechanicy , mający umiejętności , wiadomości i odpowiedni sprzęt ...

Raczej mnie by tylko interesowło czy maja takie same mocowanie do skrzyń takie same, jestes tego apsolutnie pewny.. /?
Czyli niema połaczenia takiego silnika z ta skrzynia bez kryzy ?Juz nie chodzi o ten rozrusznik i mase,
TYLKO ROZTAW SRÓB SILNIKA

[ wiadomość edytowana przez: capter dnia 2006-10-09 12:44:13 ]

nie ma NAJMNIEJSZYCH SZANS zeby to pasowało - już nie chodzi o ten rozstaw śrub - tylko o to większe koło zamachowe - skrzynia do 1,2 jest za mała..

a nawet jakby ci to spasowało przy użyciu migomatu gumówki itp - to skrzynia od 1,2 nie pożyje za długo....

pozatym - silnik 1,8 8V? to od czego ten silnik? od tipo?

[ wiadomość edytowana przez: waco dnia 2006-10-09 15:05:47 ]

Dobra to inaczej wa spytam...
Mam sam kadłub silnika i PUSTA skrzynie biegów. !
nie rozpisywac mi sie prosze o kole zamachowym o takich innych nieistotnych pierdołach..
Czy połacze silnik 1.8 16v Fiat Brava ze skrzynia 1.2 16v od fiata Punto.. ? BEZ FLANSZY

przeczytalem to raz i ja zrozumiałem ze sie nieda. Jesli ty mas z tym problem przeczytaj 3 razy

Cytat:
2006-10-09 20:20:30, capter pisze:
Dobra to inaczej wa spytam... Mam sam kadłub silnika i PUSTA skrzynie biegów. ! Czy połacze silnik 1.8 16v Fiat Brava ze skrzynia 1.2 16v od fiata Punto.. ? BEZ FLANSZY

Jak sam kadłub i pustą skrzynię - to połączysz spokojnie na "Kropelce" ...
Ale jeździć to raczej nie będzie !
Poza tym - coś chłopie gubisz się w zeznaniach : raz chcesz łączyć ze swoją skrzynią silnik 1,8 8V , potem 1,8 16V od Bravy , a gdzie indziej znalazłem twoje ogłoszenie , że kupisz silnik 1,2 16V ... (?)

[ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2006-10-11 09:05:06 ]

Rozstaw śrub silnika 1.8 16V jest zupełnie inny niż 1.2 16V. NIE BĘDZIE PASOWAĆ.

to są zupełnie inne silniki.

jeszcze 1,6 i 1,8 to no moooże

albo 1,1 i 1,2 to pewnie napewno pasują

ALE 1,2 small block i 1,8 fiatowski big block
ni hu hu nie pasują do siebie

nawet jak nie będziesz miał sprzęgła tylko pusty blok i samą obudowę skrzyni - blok od 1,8 jest ciut większy pare cm na promieniu nawet jeśli założysz mniejsze koło zamachowe i wogóle przykręcisz choćby przypadkiem na dwie śruby - to wałek sprzęgłowy nie przypasuje do sprzęgła - jest przesunięte to jakby w obu silnikach inaczej..

łątwiej chyba do punto założyc silnik ze skrzynią 1,8 a dopasować półosie - może ci ktoś dorobi...i będzie cool

Cytat:
2006-10-10 15:42:43, waco pisze:łątwiej chyba do punto założyc silnik ze skrzynią 1,8 a dopasować półosie - może ci ktoś dorobi...i

Dobrze mówi - wódki mu dać !
Ale już poważnie : Jakby coś - mam do sprzedania silnik 1,6DOHC na wtrysku + skrzynię , półosie , przeguby itp. Ten silnik ma około 100KM , a silnik 1,8 z Tipo , Delty , Dedry itp 103-105
http://moto.allegro.pl/item132666004_silnik_1_6_dohc_fiat_ritmo_tipo_lancia_delta.html

[ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2006-10-11 09:00:51 ]