MotoNews.pl

Co może hałasować ? Pompa wspomagania, czy alternator...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy alternator może wyć ???

Wcześniej paliło mi się ładowanie... Czyżby znowu alternator ?

Czy zabiłem pompę wspomagania... Było ciut mniej płynu i pokręciłem bączki...

Czekam na sugestie

wydaje mi sie że może wyc, jak pali się ładowanie to może poszły diody w alternatorze.....2 razy wymieniałem u siebie

Rozumiem.

Alternator od 1.5 pasuje do 2.0

Czy są inne ?

Uszczelka zrobiona i jest miodnie

Droga od Kartuz 180 na luzie...

Nie pasuje.Do 2,0 pasuje od 1,8

A Twoim zdaniem może wyć ?

HGW Osobiście miałem przypadek,że zaczęło wyć.Po 10km przestało wyć i zapaliło się ładowanie.Poleciały diody Równie dobrze może wyć łożysko napinacza paska alternatora.

Hmm bo się stresuję, czy pompę zakatowałem

Ok.

Dzięki za info.

Diody to stówka.

alternator potrafi wydawać gwizd. Mój zaczął gwizdać gdy jeździłem ze słabo dokręconą klemą.

Sprawdź, czy ton dźwięku zmienia się wraz z włączaniem dodatkowych odbiorników prądu - świateł, ogrzewania szyby, dmuchawy, itp. Jeśli ton się zmienia - problem leży po stronie układu wytwarzania prądu.

umnie wyje nowa pompa wody jak dodaje gazu to jak bym miał wielką turbinę

Pompa jest ok.

Z wstępnych prognoz padł alternator

u mnie tez czasami cos wyje i mechanior mowil ze to lozysko alternatora powoli mowi dosc

Witam.
U mnie też niedawno wyło coś, aż wreszcie Esperak zdechł. Rozpadła sie pompa wody i rozpiął sie rozrząd.
Kobar

z tego co ja wiem alternator od 1.5 nie pasuje do 2.0...
pzdr
arek

Miałem to samo. Byłem w 100% przekonany, że to jęczy pompa wspomagania, aż padł mostek diodowy w alternatorze. Po jego wymianie - cicho jak makiem zasiał. Koszt mostka - 180 PLN.

Witam
Jeśli chodzi o alternator, to w Espero występuja dwa modele. Jeden ma wentylator na zewnątrz a drugi w środku. U mnie w 2.0 jest alternator z wiatrakiem na zewnątrz.
Apropos mostków prostowniczych polecam zamienniki firmy Unipoint. Są conajmniej połowe tańsze a nie ustępują oryginałom. Oryginał zmieniłem na zamiennik po 2 miesiącach od wymiany. Na zamienniku jeźdzę już 1,5 roku.
Ja też raz zmieniłem pompę wspomagania, bo byłem przekonany, że to ona "wyje". Okazało sie jednak, że przyczyną był mosteczek, ale o tym juz pisałem powyżej

a ja mam pytanie -u mnie zdecydowanie przy alternotorze slychac dzwonki-jak zapale swiatla itd to coraz glosniej dzwoni czyli na 100% alternator-ale czy na 100% łożyska??

pewnie tak, altek kreci nierowno i obija o obudowe...

Alterek zrobiony... Cisza i gitara