MotoNews.pl
2 Olej do skrzyni biegów (16193/0)

Olej do skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktoś ma przećwiczony temat zmiany oleju w skrzyni biegów?
Mam następujący objaw: nawt teraz gdy jest ciepło, biegi wchodzą ciężkawo aż do momentu przejechania 2-3 km. Potem jest lepiej, a po kolejnych 100 km znowu trochę gorzej. Tak naprawdę nie wiem co poprzedni właściciel wlał do skrzyni, mimo jego zapewnień, nie jestem przekonany że coś dobrego. Czy warto lać full syntetyk (kosztuje sporo) ? Dziekuję jeśli ktoś odpowie, bo do ideału ze zmianą biegów jest w mojej Omedze daleko.

Pozdr

Weź instrukcję od auta, zobacz jaki symbol ma twój olej do skrzyni, zakup taki i zalej - wiesz, że będzie dobry. Opel ma dobre oleje - warto lać.

Nie jestem pewien (sprawdze to w instrukcji i dam znać), ale do skrzyni powinno się chyba lać Dextron II. Odezwe się wieczorkiem.

PS. Jaka to Bestia, silnik i rocznik?

pozdr.

Moja bestia jest 93r, C20NE, GLT.

Dzięki i pozdrawiam

cytuje z "Opel Omega - obsługa i naprawa"

"Poducent nie przewidział okresowej zmiany oleju w mechanicznej (manualnej) skrzyni biegów. Jednak co 15 000km zaleca się sprawdzić poziom oleju. [...]

[...] Zaleca się użycie specjalnego oleju przekładniowego firmy Opel o numerze katalogowym 19 40 761 (90 297 261)" <-- cholera wie co to za ustrojstwo

do automatycznej skrzyni biegów należy użyć oleju Dextron D.

Jazz, jeśli masz automatyczną skrzynię biegów to poszukaj w archiwum forum. O wymianie oleju w skrzyni automatycznej już wszystko napisałem

pozdr.

Wymieniłem olej w serwisie. Do skrzyni nanual wchodzi ok. 1,2 l. Olej OPLOWSKI, czerwony i wcale nie tłusty... Za to skrzynia jak nowo narodzona. Cała impreza - 90 PLN.

pzdr

Cytat:
2003-05-14 12:59:58, Jazz pisze:
Witam, Czy ktoś ma przećwiczony temat zmiany oleju w skrzyni biegów? [...] Tak naprawdę nie wiem co poprzedni właściciel wlał do skrzyni, mimo jego zapewnień, nie jestem przekonany że coś dobrego. Czy warto lać full syntetyk (kosztuje sporo) ?

Podjedź chłopie do ASO. Niech Ci wymienią. Olej Opl ajest bardzo dobry, dedykowany skrzyniom. Koszt litra oleju w ASO Wrocław to 29,90zł (z tego co wiem to do manualnej skrzyni wchodzi 2 litry) cena wymiany około 30zł. Wiec całość kosztów zamkniesz w 90zł. Po co kombinować z innymi olejami, marnowac czas na wyszukiwanie zamienników skoro oryginał jest bardzo dobry i tani?
Pozdrawiam

Aaaaaale kotlet.
Omega już pewnie dawno zmieniła właściciela.

Cytat:
2007-03-27 12:55:29, Szcurek pisze:
Aaaaaale kotlet. Omega już pewnie dawno zmieniła właściciela.

Fakt, nieźle odgrzałem... he he, sorry, ale jakoś nei rzuciłem okiem na datę.

w ostatnim poście napisał , że właśnie zrobił tak jak mu radzisz- czytać do końca!!

ale panowie !! cena w ASO po czterech prawie latach nie uległa zmianie