Oponki - różnica w szerokości = różnica w spalaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. W moim Seniorku powinienem mieć oponki 205 65 R15, czy mając 225 60 R15 (takie mam) auto może więcej palić? Teoretycznie tak, ale jak to się ma Bestiach w praktyce?

Spalanie nie powinno wzrosnąć o wiecej niż 0,5 litra na 100km... jeżeli wzrośnie to strzelę sobie w pierś...

za jakiś czas zmieniam rozmiar na 225 pytanie tylko czy będzie to profil 50 czy 45

pozdr.

Witka , ja mam 16* 225 / 50 Jak spalanie to nie wiem
jednak wielkim plusem jest wolniejsza jazda no i oczywiście środkiem drogi co by felusi nic sie nie stało ( co to będzie jak w poniedziałek będe miał - 50 z przodu i twarde zawieszenie )
pozdro DanDan

yo!!! ja mam na tyle 245 i spalanie wzroslo niecaly litr , tylko profil (40) obnizyl troche komfort jazdy

To wlasciwie po kiego czorta pchac szerokie, niskie opony, kiedy to:

psuje komfort jazdy
zmniejsza przyczepnosc
zwieksza spalanie
boli w kieszeni przy wymianie opon
przyciaga zlodziei

any reasonable explanation would be appreciated

Cytat:
zmniejsza przyczepnosc

no i tu sie chyba troche mylisz bo przy szerszych kolkach przyczepnosc jest lepsza ale tylko na zakretach chyba ze masz na mysli wszystkie polskie drogi szybkiego ruchu (czyt. drogi z koleinami) bo na nic musisz zmniejszyc predkosc o jakies 50% bo nie da sie autka opanowac

Cytat:
2003-05-15 07:28:59, 108_Kartos pisze:
...any reasonable explanation would be appreciated

Why not - jak odpowiedział Joe Głodomór Majorowi Majorowi Majorowi na pytanie dlaczego chce mu poderżnąć gardło

I to jest chyba jedyna "reasonable" odpowiedź - czekam na appreciation

PS. Żeby było jasne - ja mam 205/55/16

Pzdr.

Don Fernando ma wielkie stada...
Po uśmiechu go poznacie.

Nic nie zastąpi pojemności...

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-05-15 09:28:45 ]

A gdzieś niedawno na forum ktoś pisał, że przy Bestii nie warto mieć wysokich opon, bo w koleinach rzuca jak diabli. Więc morał z tego taki: oponki nie za wysokie. Auto twardsze ale bardziej sterowne. Dobrze myślę?

Chyba odwrotnie z tymi koleinami ?? Im nizszy profil i im szersza oponka to gorzej.

Ja mam 205/65/15 a mialo byc 235/45/17

Jest rada - trzeba mieć opony szersze niż koleiny

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

wlasne spostrzezenia:
195/65 15 ok 15 litrow na 100km
225/45 17 ok 16 litrow na 100km
225/45 17 z przodu i 255/35 17 z tylu(konfiguracja na dzien dzisiejszy ) ok 17 litrow na 100 km

pozdr

No i niski profil opon na naszych wspaniałych drogach to morderstwo, żadna opona na profilu >50 nie pociągnie długo na dziurawej jezdni a i felom się ucierpi przy okazji.

Ja mam 205/60/15 i jest dobrze

Prowo - appreciation na najblizszym zlocie

BTW obydwa wyjasnienia sa reasonable:
1. ... why not
2. ... żeby opony byly szersze od kolein

Zwalszcza to drugie.... chyba dam sie przekonac

ja mam 235/45/17 spalanie okolo 14-15 litrow