| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-10-15 22:09:57 Witam
Po pierwsze czy nie zmieniło się ustawienie korektora? a po drugie kiedy u mnie zaczeło blokować się jedno koło, oznaczało to koniecznosc wymiany cylinderka w kole, w ogóle najlepiej wszelkie zmiany dokonywać zawsze parami w ramach jednej osi, tzn cylinderki od razu w obu kołach, podobnie szczęki..., ja po wymianie jednego pojechałem na przegląd i wyszło że ten nowy lepiej hamuje i i tak musiałem wymienić zaraz w drugim kole. Bebnów nie zamieniaj, nie ma taka kombinacja większego sensu, raczej obejrzyj dokładnie prawy bęben czy nie jest przypadkiem pękniety czy inaczej uszkodzony. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-10-16 22:56:59 No ja od niedawna mam podobny problem. Wymienilem szczeki, i cylinderki z tylu.
I teraz jak rano przychodze do auta, odpalam, jade to przy nawet lekkim hamowaniu blokuje prawe tylne kolo. POnaciskam pare razy na hamulec w postoju, i problem ustaje, opzniej moge jezdzic, nabijac kilometrow i jest ok. Ale jak odstawie na parking, postoi dluzej, wsiadam i znow ten sam problem - nie rozumiem tego. Mowia ze moze cylinderek sie przycina, ale ja osobiscie podejzewam deko uszkodzona podkladke pod samoregulatorem szczeki, i byc moze dla tego mi nie odbija czy cos. Wiecie cos na taki temat ? |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-10-16 23:38:16 Witam
Hmmm po zastanowieniu się, Krzysiek, Twoja diagnoza jest bardzo prawdopodobna, zacinający się cylinderek, sprawa nieco utajona, kiedy 2 cylinderek na osi jest niesprawny (np. przecieka), brak odpwiedniego ciśnienia płynu za korektorem, natomiast po jego wymianie i odpowietrzeniu ciśnienie jest prawidłowe i zacinający się cylindrek zaczyna "pokazywać rogi". taka sytuacja moze być też u pawelekc. Tak przynajmniej było kiedyś u mnie, od tego czasu wymieniam zawsze parę cylinderków. PS miałem kiedyś podobną sytuację jak u ciebie w przednich hamulcach, po ruszeniu rano, najpierw kontrolne hamowanie- oczywiście blokada jednego z kół, potem już było ok... i tam sprawa była dla mnie jasna, zacinający się jeden z tłoczków w zacisku, sytuacja się wyjaśniła po wymianienullwszytskich cyliderków przednich kół |
jacek2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2103 2.0DOHC Łódź | 2006-10-17 00:24:44
cholerne łady wszystkie są takie same!ja mam dokładnie to samo-ja są zimne hamulce to blokuje tylne prawe koło ale potem jak pojeżdzę to już nie,choć czasami też się przyblokuje po dłuższej jeżdzie-cylinderki i szczęki podobno były niedawno zmieniane przez poprzedniego właściciela tj.jakieś 18tyś km temu(2 lata) na razie sobie odpuściłem i tak jeżdzę bo nie mam czasu się bawić!!! |