MotoNews.pl

OT - uszczelnienie skrzyni biegów z zewnatrz - czym,?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak w temacie - skrzynia była juz rozpołowiona - dalem uszczelke i sylikon - ale czym doszczelnic z zewnątrz? bo i tak sie troche poci - nie kapie ale jak dotykam palcem zostaje na nim mala ilosc swiezego oleju.
Cieknie gdyz kiedys skrzynia była uderzona - i przy kupnie sprytnie to koles zatail.

Postanowilem potraktowac obudowe szczotka druciana na wiertarce by porobic rysy. Wtedy specypik ktory chce dac na nia dobrze bedzie sie trzymac ale pytanie co skutecznie bedzie sie trzymac i uszczelniac? Jakie macie panowie sprawdzone patenty i pomysł na to

I tak poleci - zwykła paierowa uszczelka ew na silikon i nie iwem jak mogła się zgiąć aluminiowa obudowa predzej połamać się mogła

napisz konkretnie skad sie poci - jezeli w miejscu gdzie sa uszczelki to poprostu dales kiepskie , moga nasaczac sie olejem i oddawac go na zewnatrz.Jezeli masz jakies pekniecia (piszesz ze byla uderzona) to najlepiej pospawac , ale mozesz rowniez zakleic klejem (silikonem) do blotnikow , na laczenia karoserii - w kolorze czarnym( nie pamietam nazwy ale jak cie interesuje moge podac),dosc dlugo schnie ale bardzo dobrze przywiera do powierzchni i robi trwala warstwe , ktora ciezko zerwac.
Wyciek moze byc rowniez z lozyskowania wodzikow lub ze slimaka predkosciomierza.Najlepiej umyc i pojezdzic , wyjdzie samo.

Witam - skrzynia cieknie na łaczeniu dwóch połowek skrzyni - seryjnie skrzynia jest skrecana bez uszczelkowo - poprzedni własciciel mosial walnac nia i sie rozszczelnila. Znajomy mech. mi ja rozebral oczyscil zawiozł do spawania dał uszczelke plus sylikon i skrecil. Poci sie w samym dolnym rowku patrzac od przodu.

Mysza jak mozesz to podaj mi nazwe tego sylikonu - kleju - chce przed zima to zrobic (uzupelnic olej) bo szkoda skrzyni. A ten klej powinien zapobiec poceniu

jak nie kapie to po co cokolwiek robić

widocznie potrzeba - nie tylko ja tak twierdze ale i znajomi mechanicy amatorzy. Mysza jak bys sobie przypomnial nazwe to napisz pliz.

Soudal
carbond 940 FC
to powinno pomuc , poza tym szczerze mowiac jeszcze nie udalo mi sie zlozyc tych skrzyn tak zeby po 20tys km sie nie pocily tu czy tam , ale to jest chyba ich urok , skrzynie cc , sc o podobnych rozwiazaniach juz na gwarancji sie poca .Przy nastepnej naprawie nie kupoj uszczelki w sklepie tylko kup material na uszczelki (np w sklepie do ciezarowych) sa dostepne o roznej grubosci , twardosci i dotnij - wyklep sam.

Ja nie iwem mi nic nie leci jedynie poci się na gumach od półoskiek a jak poci się na lączeniach to chyba najlepiej słkadać na silikon - skąłdąłem tak skrzynie od malucha i nic z niej nie kapało