Test płynu chłodniczego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Samochód kupiłem całkiem niedawno (jest to mój pierwszy samochód), pare rzeczy już wymieniłem, ale wiadomo... kolejne czekają)
i mam pytanie odnośnie płynu chłodzącego - jak sprawdzić czy jest jeszcze dobry??
nie wiem kiedy był zmieniany i jaki teraz jest??
czy tym:
http://moto.allegro.pl/item134942095_tester_plynu_chlodniczego_prestone.html
lub podobnym (jakim?) wynalazkiem można dokładnie sprawdzić jakość płynu? do jakiej temp wytrzyma?

Nie trzeba kupować całego browaru, żeby sie piwa napić
Pierwszy lepszy warszat Ci sprawdzi jakośc płynu.
A jak wyjdzie źle, to polecam oryginalny płyn Forda, który cenowo nie jest dużo droższy od innych, a jakościowo jest very very...

pewnie takie urządzenie nie jest zbyt dokładne a na allegro kosztuje prawie tyle ile 5l płynu chłodniczego na zime

to fakt - w cenie tego urządzenia jest troche płynu
a czy ten koncentrat Forda należy rozmieszać z wodą kranówą czy destylowaną - pisze na opakowaniu? bo w archiwum znalazłem różne wersje...

i przy okazji....
co jeszcze powinienem sprawdzić/wymienić przed zimą???

Dobrze byłoby wymienić płyn w spryskiwaczach na zimowy - może to drobnostka, ale zimą spryskiwacze tyż się przydają.

Z tego co pamiętam, to na zbiorniczku od płyny chłodzącego jest rysunek "koncetrat ford + kran" co sugerowałoby kranówkę ale lepiej lej destylowaną, bo woda odparowuje, a składniki mineralne z kranówki w postaci kamienia dokładają się w przewodach. W przypadku wody desty. takiego problemu nie masz.

ja tez polecam oryginalny płyn Forda

zrobiłem dzisiaj test i wyszło mi -29/-30
to chyba moge jeszcze troche pojeżdze na tym płynie - co nie?

A ja to robie tak: Biore do strzykawki troche płynu i wsadzam do zamrażarki, atrząc czy zamarza Tanie is kuteczne