No, to zmontowałem mój pierwszy zestaw separowany - MB Quart

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Udało mi się skompletować zestaw firmy MB Quart DSE 216.. pochodzi on z serii Disquss - jednej z wyższych tej firmy. Najpierw miałem mid-basy i zwrotnice, które udało mi się wyrwać od handlarza samochodami. Po długich poszukiwaniach znalazłem jakie gwizdki mieszkają w seryjnym komplecie, a po kolejnych jeszcze dłuższych udało mi się je kupić. Całość zmontowałem łącznie w 5h. Powieszenie 160-tek na dystansach zajęło mi dobre 1,5h, przygotowanie boczków i umieszczenie w nich gwizdków - jakieś 3,5h. Całość gra narazie pod kontrolą radia CD wytarganego z seryjnego BMW Z3 (któryś z wysokich modeli blaupunkta). Jak będę miało kazję podczepię to pod jakiś wzmak.

Koszty:
głośniki (łącznie) - 300 PLN (nówki 150E)
przewody głosnikowe - 6m - 20 PLN
dystanse - 50 PLN
końcówki do przewodów - wsuwki i łapki - 8kpl - 8 PLN

Materiały i narzędzia:
wkrętaki krzyżowe - krótki i długi
wkrętarka (wiertarka) + cienkie wiertła (3mm)
pilnik
nóż
lutownica

A teraz wrażenia. To jest moje 4 auto. W pierwszym (Fiesta '86) nie miałem w ogóle audio - wystarczały odgłosy z zewn. W Suzuki Swift założyłem jakieś kupione od kogoś używki - nieznanego pochodzenia - grały tragicznie i dobrze, że szybko zmieniłem auto. Następnym było Renault 21 - tutaj seryjne Philipsy też nie płyneły. Nawet niezłej jakości Kenwood nie dawał rady. Dołożyłem jakieś basowe Alphardy na tył i było odrobinę lepiej. Auto poszło do ojca i do dzisiaj mu to jakoś gra. W essim chciałem czegoś więcej. No i mam. Podejrzewam, że pod wzmacniaczem będzie to grało jeszcze ładniej. Fotorelacja później.

Edit:

A wyglądają tak... [KLIK]

[ wiadomość edytowana przez: xclone dnia 2006-10-17 09:42:33 ]

A masz wytłumione drzwi?? Nie zachaczają Ci głośniki o tapicerkę??

drzwi są wytłumione fabrycznie - jeśli można to nazwać wytłumieniem.. całość jest pokryta pianką-gąbką.. co do głośników - zmieściły się idealnie - z odrobiną zapasu z przodu i z tyłu.. starałem się jak najbardziej ulokować mid-basy tak, żeby pasowały w maskownicę w tapicerce - trochę mi się udało..

To nawet jak tam wstawisz głośniki za 2 tys to nie zagrają Ci dobrze. Lepiej mieć głośniki za 100 zł i zamontowane w wygłuszone matami drzwi i montaż na MDF niż głośniki za 1tys i wsadzone tak normalnie. Zestaw zagra tak jak najsłabszy element. Przecież te midbasy grają Ci drzwiami (blacha, szczeliny itd). Wkładacie tysiące złotych a nie wygłuszycie drzwi. Od tego TRZEBA zacząć. Przecież maty są po pare złotych. Bierzesz opalarkę (a nawet suszarkę ) i już. Jeżeli teraz gra Ci dobrze, to po wytłumieciu będzie cudownie.

Następny krok - koniecznie wygłuszenie!

Matami car audio to trochę wychodzi pieniążków, ale spokojnie możesz zastoswać maty bitumiczne Soudal (1 rolka ok. 100zł starczy na parę drzwi, blachy od wewnątrz i od zewnątrz i jeszcze zostanie).

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2006-10-17 13:24:53 ]

Zobacz zdjęcia zamontowanych 13 + osobno tweetery w firmia car audio (dla uważnych jest pewna nieścisłość na zdjęciach).
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5

Głośniki są firmy VIFA.

Są podłączone tylko do radia i zapewniam, że grają szokująco dobrze. Chętnie posłucham innych 16 ale jakoś nie obawiam się . Do tego nawet skrajnie budżetowy sub blaupunkta i zabytkowy wzmacniacz i gdyby nie dudnienie byłoby pięknie. Jak dozbieram na lepszego suba to będzie miodzio jak na dojazdy do pracy.

Cytat:
2006-10-17 13:16:53, orczyk5 pisze:
To nawet jak tam wstawisz głośniki za 2 tys to nie zagrają Ci dobrze. Lepiej mieć głośniki za 100 zł i zamontowane w wygłuszone matami drzwi i montaż na MDF niż głośniki za 1tys i wsadzone tak normalnie. Zestaw zagra tak jak najsłabszy element. Przecież te midbasy grają Ci drzwiami (blacha, szczeliny itd). Wkładacie tysiące złotych a nie wygłuszycie drzwi. Od tego TRZEBA zacząć. Przecież maty są po pare złotych. Bierzesz opalarkę (a nawet suszarkę ) i już. Jeżeli teraz gra Ci dobrze, to po wytłumieciu będzie cudownie.

czekaj czekaj, bo przecież napisałem, że drzwi są wytłumione - fabrycznie mam jakąś taką piankę (albo to niemiec zakładał) na całej powierzchni drzwi - mieszka to przymocowane jakimś klejem-silikonem, który jest dosyć mocno elastyczny (ciężko go oderwać od drzwi).. dystance oczywiście z mdf-u, przykręcone na te pianki - żeby jeszcze bardziej ograniczyć łupanie po blachach..

no, chyba, że to fabryczne jest be - to zmienie.. a co tam..

To o czym mowisz to wygluszenie fabryczne. KONIECZNIE wyglusz drzwi matami - opisy tego znajdziesz na tym forum i innych.
Kolejna sprawa - z tego co przedstawiles masz sprzet dobrej klasy wiec KONIECZNIE wzmacniacz - uzywany ale firmowy. Pozniej sub aby dopelnic calosci. Swoja droga gratuluje sprzetu - ja tez na takiej drodze kupuje sprzet (tzn. czekam na okazje) i powiem ze jest w tym duzo satysfakcji - bardzo dobra jakosc za odpowiednio niska kwote
Pozdrawiam
Kamyk

Cytat:
2006-10-18 01:02:20, Kamykgdy pisze:
To o czym mowisz to wygluszenie fabryczne. KONIECZNIE wyglusz drzwi matami - opisy tego znajdziesz na tym forum i innych.

a to co fabryczne to zedrzeć, czy nabić na to, co jest ?
(IMO nabić, ale wolę się upewnić)

Cytat:

Kolejna sprawa - z tego co przedstawiles masz sprzet dobrej klasy wiec KONIECZNIE wzmacniacz - uzywany ale firmowy. Pozniej sub aby dopelnic calosci. Swoja droga gratuluje sprzetu - ja tez na takiej drodze kupuje sprzet (tzn. czekam na okazje) i powiem ze jest w tym duzo satysfakcji - bardzo dobra jakosc za odpowiednio niska kwote Pozdrawiam Kamyk

no, ja mam dużo satysfakcji.. trochę z każdym pohandluję, wytargam jakieś graty, które leżą, nikt tego nie chce, bo np. nie ma czerwonej kopułki albo błyszczącej obudowy (albo np. radio nie wygląda jakoś super-ekstra-kosmicznie) a jakość tego jest faktycznie ekstra..
zastanawia mnie, ile jeszcze z tych głośników można wyciągnąć.. czystość dźwięku jest bardzo dobra.. zwrotnice pracują bardzo miękko - żadne częstotliwości nie uciekają.. tylko jak podkręcę słyszę, że się radio nie wyrabia, dlatego chcę na wzmak to podczepić i zobaczyć, czy warto..
co do suba - nie jestem maniakiem skaczących blach - nie wiem, czy będę sobie zabierał przestrzeń bagażową w celu zaczepienia suba.. może jakieś basówki gdzieś w bokach obok nadkoli upchnę.. ale to na samym końcu.. póki co jestem bardzo zadowolony z wyników

Jezeli mowisz o tej piance ktora masz jak zdejmiesz boczek drzwi to ja odrywasz pozniej matami wyklejasz drzwi od srodka + zaklejasz nimi otwory w blachach - zostawiasz otwarte te 3 male, kwadratowe na dole - one odprowadzaja wode.
pozniej mozesz przykleic ta pianke ktora miales na poczatku.
Co do suba to nikt nie mowi ze musi to byc bydle zajmujace caly bagaznik - mozesz kupic np malego suba 25cm w zamknietej skrzyni i bedzie bardzo ladnie i czysto gral oczywiscie odpowiedniej firmy
co do wzmacniaczas to jezeli podlaczysz jakiegos firmawego, nie koniecznie bardzo mocnego to juz nigdy nie bedziesz chcial miec glosnikow podlaczonych pod samo radio wlaszcza takich glosnikow.
Pozdrawiam
Kamyk

odnosze wrzenie ze kolega nie "klei" o co chodzi z wygluszeniem ... tutaj dla przykladu masz o co loto.

nie chodzi tylko o przykrycie "dziur" w drzwiach tylko o wygluszenie wewnatrz drzwi.

Wyklej zarówno blachy zewnętrzne jak i wewnętrzne. Gdzie się da