MotoNews.pl

HDTV..są jacyś napaleńcy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...co się tym bawią lub zajmują na codzień?

Zapewne JACO może coś za friko podejrzeć. W Internecie jest trochę reklamowych filmików HDTV (po 200, 300 MB) i na kompie można sobie pooglądać.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-10-18 07:28:58 ]

Mocno się tym nie zajmowałem, ale między innymi od kumpla który ma bzika na punkcie różnych tego typu nowinek wiem, że to w polskich realiach trochę bujda na resorach. Nie słyszałem jeszcze o prawdziwym telewizorze HD na polskim rynku. To co jest to tylko namiastka.

Dla ciekawskich może to:

forum.idg.pl/index.php?s=c1eb90060990a38d234bbeacefb893c1&showtopic=37964

Niezgodze sie z kolega.
HDTV juz wchodzi na rynek i to nasz polski... Na razie w postaci 3 kanalow na platformie N, ale cyfra+ tez juz zapowiada. Co do telewizorow HDTV (Full HD a nie HD Ready) to faktycznie na prozno szukac w naszych MediaMarkt czy innych, ale te odbiorniki sa jak najbardziej dostepne, glownie poprzez polskie sklepy internetowe. Chyba najtanszym (i jednym z lepszych) jest np. Amoi LC37AF1E 1920 x 1080p full HD w cenie 7999pln.
Dostepnych filmow jest cala masa, sam mam ponad 10, odtwarzam na razie przez kompa na TV LCD poprzez DVI.
Zainteresowanych zapraszam na www.hdtvpolska.com

Pozdrawiam,
ARQ

Cytat:
2006-10-18 09:43:27, arq2002 pisze:
Dostepnych filmow jest cala masa, sam mam ponad 10, odtwarzam na razie przez kompa na TV LCD poprzez DVI.

No właśnie. Teoretycznie każdy film nagrywany na taśmie filmowej jest HDTV. Problem z jego odtworzeniem na innym urządzeniu niż CD-ROM, a i rozmiar filmu jest problemem, bo HDTV wymaga dysków DVD 4x czy 5x większej pojemności niż standardowe.

Cytat:
2006-10-18 07:15:06, AsterixGal pisze:
...co się tym bawią lub zajmują na codzień?

ja mam kamerę, która może nagrywać w tym standardzie....

ale jak na razie nie jest to powszechne i nie ma chętnych na filmy w HDTV....

ale to kwestia czasu

Cytat:
2006-10-20 13:05:32, Kolber7 pisze:
ja mam kamerę, która może nagrywać w tym standardzie....

A tak z ciekawości to co z tym nagranym materiałem można zrobić? Są jakieś płyty na które można nagrać 2h materiału i odtwarzacze potrafiące to odtworzyć - oczywiście w normalnych cenach.

Cytat:
2006-10-20 13:54:04, piotr_ek pisze:
A tak z ciekawości to co z tym nagranym materiałem można zrobić? Są jakieś płyty na które można nagrać 2h materiału i odtwarzacze potrafiące to odtworzyć - oczywiście w normalnych cenach.

Płyty to chyba ino double layer-y, ale co do ceny to raczej za normalną ich uznać nie można. Dotyczy to też odtwarzaczy z wyjściem HDMI, bo rozumiem, że żeby mieć jakość HD to jest to niezbędne.

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-10-20 14:03:32 ]

[quote]
2006-10-20 13:57:00, Walus pisze:
Płyty to chyba ino double layer-y,/quote]

DL to tylko 8,5 GB. Raczej mało będzie na 100 min. film w jakości full HDTV 1920x1080. Wiem, że kombinują coś z blu ray i hd dvd... póki co kombinują.

Jak wiecie moja praca/pasja jest ściśle związana z takimi nowinkami, a temat jest jak najbardziej na czasie.

Temat jest bardzo obszerny, niedawno byłem na kilku godzinnym szkoleniu HDTV, a temat ledwo został liźnięty.

Pomimo wstępnych ustaleń Uni Europejskiej zalecającej wprowadzenie na rynek rozdzielczości 720p (z przeplotem), rozwój europejskiej techniki telewizyjnej idzie raczej w kierunku rozdzielczości 1080i (bez przeplotu).
TVN, Polsat i Cyfra+ mają już przygotowane technicznie kanały do emisji w w/w rozdzielczościach. TVN już emituje program n-sport w HDTV (na razie farsa - niektóre materiały mają pomieszane zdjęcia 16:9 z 4:3 itp., ale to dopiero początki).
Technologia HDTV napotyka szereg problemów, podstawowy to przepustowość transponderów satelitarnych, odpowiednie wyświetlacze w domach itp. itd.
Oczywiście powstają nowe sposoby kompresji danych - MPEG-4AVC, które powinny pozwolić przesłać sygnał HDTV 1080i w szybkości 10Mb/s, ale na razie to wszystko są jeszcze założenia.
Dochodzą dodatkowe problemy inne oświetlenie studia, inny makijaż itp. ponieważ ilość widocznych szczegółów w 1080 liniach jest kilkukrotnie wyższa.

Co do telewizorów, na rynku jest szereg wyświetlaczy HD-Ready.
Niestety wiele wyświetlaczy dostaje te etykiety na wyrost.
Jakie cechy powinien spełniać TV z naklejką HD Ready??

1) minimum 720 linii poziomych
2) akceptacja sygnałów wejściowych HD w formatach:
-analogowe Y,Pb, Pr czyli tzw. Component
- cyfrowe DVI lub HDMI
3) akceptacja sygnałów 720p/50; 720p/60; 1080i/25; 1080i/30
4) układy zabezpieczające przed kopiowaniem HDCP na wejściach DVI i HDMI

Na rynku jest już trochę prawdziwych wyświetlaczy LCD Full HD, min. wymieniony tu Amoi LC37AF1E - to w tej chwili faktycznie najlepszy tego typu wyświetlacz w kategorii cena/jakość.
Jest też chociażby nowa seria Sonego dostępna już w naszych Marketach KDL-.X2000.

Oczywiście w pracy widziałem już obydwa wyświetlacze w akcji czyli Amoi i Sonego KDL46X2000.
Obydwa testowałem na satelitarnych, zagranicznych kanałach HDTV.

Oczywiście Sony wypada dużo lepiej (panel Samsunga), niestety wady dużych wyświetlaczy LCD dają o sobie znać, mora wokół konturów, kiepskie nasycenie barw, lekkie smużenie.

Niedługo jednak powstaną (Panasonic) plazmy w rozdzielczości FullHD i to powinno rozwiązać powyższe problemy.
Ja nadal jestem przekonany że w kinie domowym (duże przekątne) nie ma nic lepszego niż projektor lub plazma.

Tu warto wspomnieć o jeszcze jednym problemie - skalowanie - większość odbiorników/tunerów skaluje obraz bardzo kiepsko (z 720 na 1080 i odwrotnie, z SD na HD itd.) co skutkuje widocznym odświeżaniem na ekranie.

Kolejny problem to powszechność tytułów filmowych, niechęć telewidzów do wymiany juz zakupionych odbiorników TV itp. itd.

Kolejna sparwa to odtwarzacze domowe.
Do zapisania 90 min. obrazu w rozdzielczości 1080i w Mpeg-2 i w SP (25Mbps) potrzebujemy 23,5 GB.
Rozwiązanie jest "proste" potrzebujemy odtwarzaczy/nagrywarek HD-DVD lub BlueRay.
Problem w tym że nie ma jeszcze ustalonego standardu.
Część producentów hardwar'u i producentów filmowych popiera Blueray, a druga część "gęste" DVD.
Co z tego wyniknie zobaczymy, w każdym bądź razie kupowanie w tej chwili odtwarzacza czytającego tylko jeden z tych formatów to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Tu warto nadmienić (nie wiele osób o tym wie) że złącze HDMI to zwykłe komputerowe złącze DVI z dołączonym do niego dźwiękiem cyfrowym.

Podsumowując, absolutnie nie warto w tej chwili inwestować w wyświetlacze FullHD, odtwarzacze czytające blueray lub HD-DVD.

Trzeba jeszcze poczekać, jeśli ktoś ma ograniczony budżet to spokojnie może inwestować w relatywnie tani plazmowy wyświetlacz HD ready (720 lini) lub nawet 500 lini. Te ostatnie nadal świetnie się sprawdzają przy oglądaniu DVD i telewizji cyfrowej.

To tak na prędce, temat jest OPASŁY, jak coś kogoś interesuje niech pyta, w miarę możliwości odpowiem.

Cytat:
2006-10-20 21:57:22, -JACO- pisze:
Podsumowując, absolutnie nie warto w tej chwili inwestować w wyświetlacze FullHD, odtwarzacze czytające blueray lub HD-DVD. Trzeba jeszcze poczekać, jeśli ktoś ma ograniczony budżet to spokojnie może inwestować w relatywnie tani plazmowy wyświetlacz HD ready (720 lini) lub nawet 500 lini.

Zgadzam się w 100%, a i póki co, to TV CRT za 1400 zł jest do oglądania standardowych kanałów TV i DVD dużo lepszy niż jakakolwiek plazma, czy LCD.
Aha JACO... Oglądałem na LCD mecz jakiś w zwykłej TV i trawa wyglądała, jakby ją jakiś pośledni malarz namalował. Nawet ślady pędzla było widać. To na moim 12 letnim Elemisie lepiej widać. Smużenie dało znać o sobie?

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-10-20 22:40:46 ]

Jaco jak możesz to wyrażswoje zdanienatemat telewizorka LG 42PC1RR
jego dane
Specyfikacja TV :
Obraz
Przekątna ekranu 42
Format 16:9
Rozdzielczość 1024x768
Jasność 1200
Kontrast 10.000:1
Ilość kolorów 107 Mrd.
Kąt oglądania >160
Sygnał wejściowy PAL/SECAM/NTSC,HDTV (480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i @ 50 & 60 Hz), VGA~SVGA
XD Engine / 10bit procesor Tak
DCDi by Faroudia / 3D CF Tak
DLTi / DCTi Tak
Time Machine 80GB HDD-Time shift
ARC (16:9 / 4:3 / 14:9 / zoom / auto) Tak
PSM Tak
PiP 2 Tunery

Dźwięk
Stereo Nicam/A2 Tak
Moc RMS 2x15W
SSM ( SRS, Normalny, Sport, Film, Muzyka ) Tak
Surround Tak
Korektor dźwięku Tak
AVL-(automatyczna kontrola dźwięku) Tak

Interfejs użytkownika
OSD-(polskie menu) Opcja
Teletekst 2400
ACMS+ Tak
Edycja programów Tak
QV-(szybka zmiana programu) Tak
Blokada rodzicielska Tak
Automatyczne wył./wł. Tak
Lista programów / Ulubione programy Tak

Złącza - tył
HDMI 1
DVI -
RS-232 1
RGB In (D-sub 15pin) 1
RGB Out (D-sub 15pin) -
PC Audio 1
Gniazdo słuchawkowe -
RF tuner 1
AV in 1
AV out -
S-Video 1
Scart 2
Component (480i / 480p / 576i / 576p / 720p /1080i 1

Złącza - bok
AV In 1
S-Video 1

Podoba mi się opcja twardego dysku ???.

Raffsa

Cena... zabija! I zbliża się do full hdtv. A nagrywanie załatwisz przy użyciu nagrywarki DVD z HDD/tunera SAT z HDD.
Masz nadmiar kasy/zepsuty normalny TV? Kupuj. Wszystko działa tylko chcesz być lepszy od sąsiada? Poczekaj pół roku/rok. Kupisz za połowę ceny.

Raffsa, niedawno znajomy prosił mnie o pomoc w wyborze wyświetlacza plazmowego.

Doradziłem mu dokładnie ten sam model LG tyle że znajomy nie był zainteresowany dyskiem twardym (LG 42PC1R).

To w tej chwili jedna z najciekawszych ofert na rynku.
Parametry i jakość matrycy są na bardzo wysokim poziomie.
Wart rozważenia jest też Panasonic TH-42PV60.

Co do dysku twardego, opcja bardzo wygodna

ale warto wiedzieć o jednej rzeczy, na dysk można nagrać tylko programy które podajesz przez wejście antenowe (nie wiem czy również SCART).
Napewno nie nagrasz nic co jest podłączone przez wejście DVI i HDMI.

Podsumowując telewizor ZDECYDOWANIE wart tych pieniędzy (LG 42PC1R 5300PLN na allegro).

Opcja dysku twardego przyjemna i jeśli wiesz że będziesz z niej korzystał, a nie chcesz bawić się w osobne nagrywarki napewno warta rozważenia (od 6300PLN na allegro).

Cytat:
2006-10-20 22:40:06, piotr_ek pisze:
Aha JACO... Oglądałem na LCD mecz jakiś w zwykłej TV i trawa wyglądała, jakby ją jakiś pośledni malarz namalował. Nawet ślady pędzla było widać. To na moim 12 letnim Elemisie lepiej widać. Smużenie dało znać o sobie?

Po pierwsze smużenie spowodowane kiepską reakcją matrycy na szybko zmieniający się obraz.

Po drugie, skalowanie obrazu, znamy to z komputerowych monitorów LCD, które lubią pracować w swojej normatywnej rozdzielczości.

Po trzecie telewizory LCD mają brzydki zwyczaj uwypuklania artefaktów kompresji sygnału.

Dlatego właśnie jestem zwolennikiem technologi plazmowej.

Szybsze matryce, brak uwypuklonej kompresji sygnału, dużo żywsze i bardziej naturalne barwy.

Oczywiście wadą technologi plazmowej jest technologiczna trudność w uzyskaniu wysokich rozdzielczości i większa prądożerność.

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-10-21 01:38:30 ]

Cytat:
2006-10-21 01:33:51, -JACO- pisze:
Oczywiście wadą technologi plazmowej jest technologiczna trudność w uzyskaniu wysokich rozdzielczości i większa prądożerność.

I grzeją z przodu jakby u ruskich były robione.

Pracuje w firmie ktora zaprojektowala dekodery dla ITI'a.
I powiem tyle: Kolejna zabawka dla ludzi ktorzy nie maja co z kasa robic. Moge miec set-top-box;a za darmoche ale go nie chce. TV nie ogladam. A nawet jesli bym ogladal to ogladanie tego samego po raz "n"-ty mnie nie bawi. Faktycznie jaksc jest rewelacyjna ale.............ilez razy mozna ogladac te same filmy?

Ale niech ludziska kupuja. Beda trendy, a ja bede mial robote.

Cytat:
2006-10-25 15:59:58, Hornblower pisze:
ilez razy mozna ogladac te same filmy?

Dlaczego akurat filmy? Jest jeszcze piłka kopana i diskowery, a i dekoder n-ki można potraktować tak jak zwykły dekoder C+ czy Polsatu z dodatkowym niedostępnym u konkurencji gadżetem jak HDD, czy PPV.

Cytat:
a i dekoder n-ki można potraktować tak jak zwykły dekoder C+ czy Polsatu z dodatkowym niedostępnym u konkurencji gadżetem jak HDD, czy PPV.

Dekoder n-ki nie będzie współpracował z kartami C+ lub CP. Tam jest inny system kodowania.
Ja już od dłuższego czasu planuję kupić "satkę" no i skłaniam się właśnie ku n-ce. Na razie czekam na pojawienie n-boxów z dyskiem twardym i na opcję Multiroom.
Mam zwykły telewizor CRT i w sumie wcalę nie tęsknię za HDTV. N-kę chcę kupić głównie dlatego, ze będzie można skorzystać z opcji oglądania niezależnie na 2 tel. przy płaceniu 1 abo.
Tyle, że na razie to jedna wielka niewiadoma

Cytat:
2006-10-25 19:09:29, tommi-j pisze:
Dekoder n-ki nie będzie współpracował z kartami C+ lub CP.

Nie zrozumiałeś mnie. Miałem na myśli, żeby n-kę traktować jak powyższe platformy cyfrowe. Ot trzecia, z najlepszym sprzętem i najlepiej skonstruowanymi pakietami. Włączam TV, coś tam oglądam i tyle.
PS. C+ już nadaje w HDTV, a i dekodery z bajerami są szykowane.