MotoNews.pl
11 Wymiana płynu chłodzącego Corolla 4E FE ??? (162744/18)

Wymiana płynu chłodzącego Corolla 4E FE ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POMOCY,w książce serwisowej podają że potrzeba 4.5 l płynu chłodzącego.Ja po odkręceniu zaworu na dole chłodnicy i otwarciu nagrzewnicy spuściłem około 2l , łącznie z tym co było w zbiorniczku wyrównawczym.Zastanawiam się czy to wszystko, czy też trzeba odkrecic jakiś tajny korek w bloku? Jeśli tak to gdzie go szukać x()

Korek w bloku nie jest tajny, a jego lokalizacja powinna być pokazana w instrukcji.
Nie znam tego silnika, ale zaraz pewnie ktoś Ci go "pokaże"
Pozdro.

jest blisko filtra oleju taka śruba i ją trzeba poluzować

Tydzień temu wymieniałem w swojej corolli,korek w bloku znajduje sie pomiedzy filtrem oleju a kolektorem wylotowym troszke tak w glebi na klucz 14-przy spuszczaniu nie zapomnij otworzyc zaworu od nagrzewnicy

Mam takie informacje z ASO:
1. Wymiana płynu różowego TOYOTA LONG LIVE COOLANT co 90 tys. km lub 5 lat;

Ciekawy jestem czy on jest tak dobry tzn. ma tyle dodatków antykorozyjnych czy to tylko chwyt marketingowy. Kosztuje 5L 60zł więc cena nie szok? ale czy za tyle można spodziewać się dobrego płynu na tyle km?

Jakoś w to nie wieżę ja u siebie zmieniam płyn co roku na zimę, żadne koszta a jestem pewny i mam czysto w układzie

A co wlewasz do układu, tzn jakiej marki?

Febi Bielstein koncentrat 1,5 L za 19 zł.
Polecam niebieski

Płuczesz układ przed zalaniem nowego płynu?

popełniłem to samo u siebie tydzień temu teraz już może sobie być zima...

Ja nie musze bo płyn który zlewam jest czysty jak łza leję go do Ciężarówek

pełny obieg
ja też nie płukałem, wyleciało ładne czyste czerwone jak łza, wymieniłem bo nie bardzo ufam panu blacharzowi który to wlewał wcześniej

Kafi ty jesteś z Ożarowa niedaleczko... może gdzieś Cie kiedy najade

Śmiało zapraszam

Tylko już nie Ożarów ale 5 km. dalej w stronę Błonia