MotoNews.pl

Różnica 1.2 MPI 60KM, a 1.2 MPI 75KM ?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Pytanie jak wyzej w temacie..Jaka jest roznoca pomiedzy 1.2 MPI 60 KM a 1.2 MPI 75KM ??
Z gory dziekuje za pomoc!

Na 100 % inna glowica i inny walek rozrzadu. Przepustnica i komputer. Aha kolektor ssacy w 75km jest metalowy a w 60 km plastikowy. Poczytaj sobie na centomania.pl na forum. Tam sa spece od tych silnikow.

wlasnie nie jestem pewien ale to chyba tylko komputer... Zastanawiam sie jak je rozroznić ?? w przyszlym tygodniu kupuje wiec chce miec pewnosc ze to 75KM.

zobacz na kolektor i komputer - 60 jesli dobrze pamietam ma jeszcze jeden czujnik magnetyczny przy wałku
Mozesz tez odkręcic kape i wałek od 75 ma 3 cyfry 866

Scheff a ja jestem pewnien ze to nie jest sam komputer. A co to juz Ci napisalem.

Ogromne dzieki!! zobacze co tam tkwi i porownam,.
Pozdrawiam.

Jeżeli to jest Punto I to na komputerze jest napisane przy 60KM SPI a przy 75KM MPI.

Jeżeli to jest Punto II to zarówno 60 jak i 75 KM ma czujnik faz rozrządu. Różni się kolektorem ssącym (z przepustnicą), wałkiem. Oba rozwiązania są na pełnym wtrysku.

w punto II były 75'tki ?

w PII nigdy nie było 1242 8V 75KM.

Mnie sie wydaje że koledze chodzi o starsze silniki, z tego co wiem to 60km ma monowtrysk kolektor jest aluminiowy, 75konny jest Mpi a pozatym myśle że najtrafniej było by po kodzie silnika poszukać.

starsze silniki na bank tak jak pisze ruffi
60km wygląda identycznie jak 1,1 spi
75km to przedewsztstkim MPI
Nowsze z punto 2 to Mpi na plastikowym kolektorze i listwa z tego co pamietam paliwowa bez powrotu

Cytat:
2006-10-19 19:59:41, grzegpoz pisze:
w punto II były 75'tki ?

Sory. Mój błąd. Za bardzo się napędziłem