Uchwyt czy magnes?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
obecnie jeżdżę Skodą Octavią 1.9 tdi z zestawem President Johny II i antenką New Alaska zamontowaną na uchwyt SF do tylnej klapy bagażnika. Czy jeśli antenę zamontuję na dachu na podstawie magnesowej np. 15 cm to zyskam na zasięgu jeśli chodzi o odsłuch wiadomości i nadawanie? Dużo podróżuję służbowo i zależy mi szczególnie na dobrym odłsuchu komunikatów drogowych. Przy obecnym rozwiązaniu z uchwytem wydaje mi się że odsłuch i nadawanie są przeciętne żeby nie powiedzieć mierne. W radiu słuszę cicho komunikaty, jest dużo szumów, trzasków, pisków itp. Kiedyś miałem Unidena 520 i tą samą antenę na podstawie, dopóki mi jej nie ukradli, wydaje mi się że było dużo lepiej (obydwa radia były zasilane z zapalniczki).
Będę wdzięczny za wasze opinie. Pozdrawiam kolegów z całej Polski.

wydaje mi sie ze srodek dachu bedzie lepszy ale pod dziurke a nie magnes

ze swoich doswiadczen wiem ze lepszy jakikolwiek uchwyt na stałe niz magnes nawet najwiekszych rozmiarow

Ja mysle odwrotnie

Dzięki Koledzy. W przyszłym tygodniu skombinuję jakąś podstawę i wypróbuję bo akurat jadę służbowo do Krapkowic. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję i pozdrawiam.

Mam jeszcze jedno pytanko. Radyjo zasilane jest z zapalniczki. W weekend zauważyłem, że jakoś odbioru gwałtownie pogarsza się po uruchomieniu silnika. Slyszę w radiu moment uruchomienia, później szumy, trzaski, piski, itp. Przy wyłączonym silniku jest ok. Na Unidenie 520 było to chyba mniej zauważalne. Czy jeśli zrobię zasilanie z akumulatora i założę jakiś filtr to coś pomoże? W tej chwili muszę jeździć na ASC zarówno w mieście jak i na trasie, więc w większości przypadków słyszę tylko części rozmów. Będę wdzięczny za wasze opinie i rady co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam.

Kolego masz ciezki orzech do zgryzienia praktycznie nie do pokonania i zadne filtry niepomoga. Poczytaj na forum bo bylo troszke o tym. Jedyne co moze pomoc to dobra antenka i dobra masa.

Dzięki Paweł. Co byś radził w miejsce New Alaski?

Witaj.
Ja jezdze tez Skoda Octavia 1.9TDI + UNIDEN 510 + President ML-145 i jest bardzo dobrze. Zarówno odsluch jak i nadawanie bez zadnych problemow. Moze przetestuj ta antenke.
Pozdrawiam

[quote]
2006-10-22 18:46:56, oktavian pisze:
Dzięki Paweł. Co byś radził w miejsce New Alaski?

Dobrze wykonanymi antenkami sa teraz SIRIO, ale ty sie musisz zdecydowac jaka dlugosc i do jakiej kwoty, czy na motyl mocowanie czy na wkret