Mikser gazu z dwoma wejściami do 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam pytanko
Mam założony w mojej siódemce gaz,który jest doprowadzany do gaźnika jednym przewodem,który jest podpięty do miksera założonego na gaźnik.
Po wczorajszej rozmowie z Syvem doszliśmy do wniosku,że jeśli jest jedno wejście,to gaz idzie od razu na dwie przepustnice,nie czekając aż druga się otworzy,co z kolei zwiększa spalanie.

Nie wiem,czy dobrze myślę-niech mnie więc ktoś poprze lub wyprowadzi z błędu
Jeśli mam rację - proszę o głosy:
1. Czy jest mikser z dwoma wejściami (gaziarze zakładają taki z pojedynczym)???
2. Czy faktycznie zwiększy to spalanie???
3. Jaka jest cena takiego miksera???

Z góry dzięki!

Witaj. Oczywisce ze jest. Ja mialem taki ale sie rozszczelnił. Lada była bardziej mułowata. A różnicy w spalaniu nie zauważyłem
Pozdr
Paweł

U mnie spalanie pozostalo na dotychczasowym poziomie( 10 po trasie przy 100 ) zwiekszyla sie wyraznie dynamika samochodu.Koszt miksera to ok 30-40 zl, do tego potrzeba kawalek przewodu i trojnik. Razem powinno sie to w 60 zeta zmiescic.
W kazdym razie warto to zmienic

Andrzeju_Zamość,

Czy samodzielnie dokonałeś takiej modyfikacji w swoim bolidzie?

Gdzie szukać takiego miksera, tzn w jakiego typu sklepach?
Jakie są szanse na to, aby samodzielnie wyregulować instalację z takim rozwiązaniem
(bo mamy już dwa, a nie jeden zawór przed mikserem)?

Osobiście widziałem taki patent w polshe, który był regulowany u mechaniora,
u którego w końcu i ja wyregulowałem swoją "babcię".
Mechanik wypowiedział się następująco:
- w czasie jazdy równym tempem
gaz "wpada" sobie do jednej gardzieli gaźnika i zużywa go "ileś",
- w czasie przyspieszania otwiera się druga przepustnica i zaciąga odpowiednio więcej gazu.

Dysponując instalacją z dwoma pokrętłami mamy oddzielnie wpływ na dynamikę i moc auta.

[ wiadomość edytowana przez: syvo dnia 2003-05-16 08:03:26 ]

Dzięki za odpowiedź.
Będę musiał się rozejrzeć za takim mikserem.Mam jeszcze jedno pytanko: Jak regulować zawory na przewodach przy takim mikserze?? Bo pierwszy przewód idzie odpowiednio na pierwszą przepustnicę itd. Na jednym przewodzie to jest proste,ale jak to zrobić z drugim?