MotoNews.pl

Konserwacja nadkoli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym się dowiedzieć czym konserwowaliście nadkola w swoich hultajach bo słyszałem opinie, że ogólnie dostępne środki na rynku nie koniecznie muszą się sprawdzić i to nie ze względu na ich jakość tylko na jakieś parametry orginalnej konserwacji, chodzi tu o to, że po nałożeniu np. biteksu na orginalną może dojść to tak zwanego zważenia się ich. Ochrona niby będzie a pod nią będzie wysypywać się ruda. Prawda czy nie? Bardzo proszę o rade bo zima za pasem a tu i ówdzie wychodzi lakier spod warstwy która ma go chronić.

Witaj
Ja juz w swojej saonacie zalepilem caly spod i nadkola stosowalem.
Nadkola zdemontowalem Tam gdzie byly juz rdzawki oczyscilem i pomalowalem farba na rdze(hamerite czy jakos tak) a jak przeschlo to ,,bitgum''
pozniej nadkole przykrecilem i wszyskie szczelinki miedzy plastikiem a karoseria zalepilem silikonem i jak to wszystko przeschlo to ponownie bitgum.
Moze nie odpadnie
A o bitexie slyszalem wlasnie ze odpaza sie blacha pod nim.
Bitgum niby nie. Pojezdzimy zobaczymy

Co Wy konserwujecie?
Macie stosunkowo młode auta a już korozja???

Witam,
cena samochodu wynika m. in. z zastosowanych blach jak i zabezpieczenia korozyjnego samochodu.
Bitex nie jest dobrym środkiem ze względu na jego twardość po wyschnięciu. Bardziej polecałbym środek elastyczny np. z domieszką kałczuku.

pozdrawiam

Słyszałem że jak są założone pełne nadkola to dobrze jest wymieszać pół na pół środek do konserwacji profili zamkniętych i spodu samochodu - daje to bardziej tłustą i elastyczną powłokę - oczywiście na powierzchnie osłoniete takowymi nadkolami

toms55 - czy Ty potrafisz coś "konkretniejszego" napisać ??
Sprawa konserwacji dotyczy każdego elementu stalowego - nawet nowego - a osoby które się wypowiadały maja samochody 10-15 letnie, znaczy porządne młode wozy, którym daleko do weterana ale żeby do tego wieku dotrwały trzeba zainwestować w nie ciut pracy, kasy i własnego serca.
Gratuluje wyboru samochodu, lecz niestety wróżę jego szybką chęć sprzedaży.

Czy może zna ktos producenta nadkoli który by miał w swojej ofercie pełne nadkola do Sonaty 91/92 ??

Pozdrawiam.
Misio

Cytat:
2006-10-29 19:24:10, _Misio_ pisze:
Słyszałem że jak są założone pełne nadkola to dobrze jest wymieszać pół na pół środek do konserwacji profili zamkniętych i spodu samochodu - daje to bardziej tłustą i elastyczną powłokę - oczywiście na powierzchnie osłoniete takowymi nadkolami toms55 - czy Ty potrafisz coś "konkretniejszego" napisać ?? Sprawa konserwacji dotyczy każdego elementu stalowego - nawet nowego - a osoby które się wypowiadały maja samochody 10-15 letnie, znaczy porządne młode wozy, którym daleko do weterana ale żeby do tego wieku dotrwały trzeba zainwestować w nie ciut pracy, kasy i własnego serca. Gratuluje wyboru samochodu, lecz niestety wróżę jego szybką chęć sprzedaży. Czy może zna ktos producenta nadkoli który by miał w swojej ofercie pełne nadkola do Sonaty 91/92 ?? Pozdrawiam. Misio

Ja kupilem środek app na rdze taki płyn miodowaty i pomimo braku rdzy posmarowałm ranty i dopiero na to przykręciłem nadkola. Zobaczymy co bedzie po zimie... NIE POLECAM firmy florimex (florimpex jakoś tak ) ale moze oni mają takie nadkola. Poszukaj na forum, pisałem o tym.