Coś piszczy w lantrze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od tygodnia coś zaczyna piszczeć.. Jest to jakby elektroniczny pisk, którego nie można długo słuchać. Pojawia się po jakiś 5 minutach od pierwszego odpalenia i znika przy ponownym uruchomieniu. Proszę o jakiekolwiek sugestie..

A nie paseczki ?? nie są za luźne ??
Klinowe - alternatgor, wspomaganie, klima...
Misio

niewiem co rozumiesz prez elektroniczny pisk?
Moze jakis silniczek chodzi?
Wentylator od chlodnicy ,Rozrusznik ma zwarcie w cewcei (kreci ciagle). Opisz dokladnie jaka to lantra i z jakim wyposarzeniem

Piszczy cały czas z tą samą cz estotliwością,czy zależnie od obrotów silnika,skąd dochodzi?

Lantra z 1998, silnik 2.0, gaz, klima; szyby i lusterka w prądzie. Piszczy na postoju i podczas jazdy, obroty nie mają na to wpływu.

a skad dochodzi ten pisk?
z komory silnika czy deski rozdzielczej.
I czy wystepuje na Pb i lpg czy tylko na ktoryms z paliw

Z deski rozdzielczej; na benzynie, bo parę minut po odpaleniu piszczy i jeszcze nie zdąży przełączyć sie na gaz

Ciezko powiedziec.
Moze komputer cos sygnalizuje(jakis blad)
Do czego ten pisk mozna porownac?

A nie mozesz przelaczyc sama na LPG?

[ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2006-10-22 17:14:09 ]

żadnych innych efektów nie ma, tylko ten pisk...trudno mi go określić. czasem telewizor podobny dźwięk wydaje i też po włączeniu zaraz

Naprawde ciezko cos podpowiedziec.
Lpg nasz z komputerkiem?
Moze w tym komputerku LPG cos piszczy gdy temperatura zbliza sie do przelaczenia na LPG.

Brak mi pomyslow.
Trzeba bylo by deske rozebrac i dojsc do przyczyny.
Szczerze to jeszcze z takim czyms sie nie spotkalem

Umnie jedyny taki pisk to byl przy wielkim kondensatorz przy Glosniku w bagazniku.
Po wlaczeniu radia kondensator sie ladowal wydajac pisk.

lpg z komputerem.
moze to od głośnikow, nie wiem..dzieki karol za sugestie. mam nadzieje, że popiszczy i przestanie..

Jesli to od glosnikow to odlacz radio (wyjmij bezpiecznik) i sprawdz

Jak dojdziesz co to jest to odezwij sie bo jestem ciekaw

ok, dam znać..ale sama się za to radio nie biorę..bo będzie jeszcze gorzej..

Upewnij sie co do miejsca z ktorego dobiega dzwiek. Otworz maske i obejdz auto dookola bo siedzac w srodku ciezko jest zlokalizowac zrodlo. Stawiam na ktorys z paskow, potrafia one wydawac dzwieki naprawde rozne. Jak okaze sie ze nadal cos w kabinie to zosataly bezpieczniki, elektronika i dodatkowe rzeczy(gps,telefon,palmtop,zesatw glosnowmowiacy, cos wetkniete do zapalniczki). Bezpieczniki sprawdzisz wyciagajac po kolei a z elektronika niestety do fachowca. Jak juz karol208 napisal kondensatory potrafia naprade przerazliwie piszczec.

no i przestało piszczeć.. bez interwencji..