[sonata] ogrzewanie tylnej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
We wrześniu przestało mi działać ogrzewanie tylnej szyby (sonata 2,0 8v 91/92). Już tu pare osób pisało że miało takie problemy i sobie poradziło - proszę o pomoc. Szczerze mówaic nawet nie weim pod który to bezpiecznik jest podczepione Jakiś przekaźnik przy tylnej półce ... ale gdzie ... Czekam na jakieś sugestie i porady.
Pozdrawiam.
Misio

Podlacze sie do ciebie.
Moje objawy to takie ze po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby kontrolka na tablicy nie zapala sie a z tylu pod polka slychac tak jakby przekaznik cykal.

Witaj.
Ja juz problem z ogrzewaniem tylniej szyby mam za soba.
Bezpiecznik znajduje sie pod kierownica (jest to zolta 30A) Sprawdz czy nie spalony
Od bezpiecznika kabel (Zielony z czerwonym paskiem) leci az do bagaznika(dokladnie do kostki nad tynym Prawym amortyzatorem Wchodzi on w srodek kostki)z kostki leci w strone lampy tylniej do przekaznika (zdemontuj wykladzine i na sciance grodziowej bagaznika a blotnika jest przekaznik Nie szukaj go za siedzeniami czy polka tak jak ja
Do przekaznika wchodzi kabel zasilajacy +12v(zielony z czerwonym paskiem) natomias od przekaznika do zasilania grzalki idzie kablem koloru niebieskiego.
Do przekaznika dochodza jeszcze dwa cieniutkie kabelki
Jeden z nich to masa a drugi to zasilanie cewki przekaznika(zaasilanie to biegnie od wlacznika ogrz. szyby

U mnie wypadl kabel z przekaznika i byly strasznie zasniedziale styki.
Popsikalem sprayem Podlaczylem kabel Wymienilem bezpiecznik bo byl zjarany i dziala

Powodzenia w Naprawie

No to i moje ogrzewanko działa
Przyczyna był przetarty kabel od tego przekaźnika, który sie amsował i ... bum po bezpieczniku.
Dziekuję Karol.
Misio

PS. A może wiesz na jakiej zasadzie itd działają przeciwmgielne tylne

Cytat:
PS. A może wiesz na jakiej zasadzie itd działają przeciwmgielne tylne

Jeszcze działaja u mnie.
Ale drobny przeglad instalacji moze sie przydac jutro jak bede mial czas to sie zajme.
Mam jezcze problem z falujacymi obrotami jak tocze sie na luzie

PS. A co do tego bezpiecznika co pisalem to zylty to jest 20A a nie 30A sorry