MotoNews.pl
10 Sonda Lambda a LPG (juz straciłem nerwy :( ) (163183/0)

Sonda Lambda a LPG (juz straciłem nerwy :( )

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Musze sie was doradzić bo nie wiem o co chodzi mojej Astrze (1.4 z 93"+lpg) !!
Jakieś dwa tyg. temu zaczęły sie moje problemy. Auto paliło na zimnym silniku a na ciepłym nie zawsze. Mało tego czasem nawet miałem tak ze mi zgasło w czasie jazdy i już nie mogłem odpalić przez pare godzin! Dałem do mechanika on nie bardzo wiedział o co chodzi ale wymieniał...... moduł potem aparat zapłonowy i dalej nie pomagało w konću wymienił komputer. Wtedy sie wkurzyłem i chciałem wyeliminować to że jest coś z Lpg wiec jeźdźiłem cały czas na benzynie. Niby palił elegancko ale zaczęła mi co jakic czas świecić kontrolka check engin !! i zrobił sie jakby troche słabszy (na gazie juzx nie próbowałem bo strasznie szarpało) Pomóżcie mi bo normalnie zgłupieje !!!! Wewaliłem w auto juz 600zł i dalej nie jest ok!!!
Prosze o pomoc. Dziekuje za wysłuchanie

Cześć , jak nam nie powiesz co ten czik wymigał, to Ci nie pomożemy

Cytat:
2006-10-22 16:55:22, rafpil pisze:
zaczęła mi co jakic czas świecić kontrolka check engin !! i zrobił sie jakby troche słabszy

Tak jak pisał omegolot zacznij od odczytania kodów usterek.
Instrukcje:

TU lub TU

Cytat:
2006-10-22 16:55:22, rafpil pisze:
Wewaliłem w auto juz 600zł i dalej nie jest ok!!! Prosze o pomoc. Dziekuje za wysłuchanie

To nie lepiej było zacząć od forum?

Byłem u mechanika i na komputerze wykryło błąd jak on to powiedział instalacji gazowej. A konkretnie coś z sondą lambda. I że mieszanka zbyt uboga. czy to może powodować że auto na benzynie czasami jest troszke słabsze? CZY TO MOŻE MIEĆ WPŁYW NA TO ŻE NIE BEDZIE CHCIAŁ MI PALIC? I CZY MOGE JEŹDŹIĆ NA GAZIE TERAZ? Zanim pojade do gaziarzy.
Dzieki

witam.
nawet przy padnietej sondzie lambda auto na benie pracuje normalnie . jedynie moze trochę wiecej palić. samochód po prostu przechodzi w prace awaryjną i odczytuje qasi sygnal sondy 0,46 V.
a odczyt sondy ubogi lub bogaty może być spowodowany np. nieszczelnościa kolektora ssacego lub wydechowego. wypalonymi zaworami. nieprawidlową pracą popychaczy hydraulicznych.za uboga mieszanka paliwową.
ale jeśli na sondzie masz przejechane wiecej niz 80 TKM. to i tak ją wymień.

rafpil
Hej
To, że auto nie chciało odpalić przez kilka godzin, to raczej nie wina sondy - jak napisał croma1.
Może to byc spowodowane usterka w instalacji LPG. Nawet, to, że komputer wykrył usterkę sondy, to może byc spowodowane złym rozwiązaniem emulacji sondy lambda - sa zakłady, które nie stosuja emulatora sondy lamda, tylko "check engin" podpinaja do kontrolki ciśnienia oleju: gasnie kontrolka ciśnienia=gasnie check engin i nic nie wiesz, ze coś jest nie tak.
Jeśli miałes za uboga mieszanke (rozumiem, że na gazie) to świadczy o prawdopodobnej złej regulacji, lub jakiejś usterce - zbyt uboga mieszanka szkodzi silnikowi.

hej.
Już wymieniłem sonde ale auto dalej czasami gaśnie (zwłaszcza na małych obrotach) np. w korkach. Przez jakieś 1-2 min. nie da sie zapalic !! potem łapie jakby nigdy nic i jedzie. i to sie powtarzea co jakiś czas. Co to może byc ??? (wymianiałem aparat zapłonowy , moduł (na używki) i cewke)

Witam.
takie objawy to nie za sprawą sondy lambda. raczej to jest przerwa w zasilaniu. może brak iskry, stacyjka, akumulator ,masa, itd

Cytat:
2006-11-03 15:46:10, rafpil pisze:
hej. Już wymieniłem sonde ale auto dalej czasami gaśnie (zwłaszcza na małych obrotach) np. w korkach. Przez jakieś 1-2 min. nie da sie zapalic !! potem łapie jakby nigdy nic i jedzie. i to sie powtarzea co jakiś czas. Co to może byc ??? (wymianiałem aparat zapłonowy , moduł (na używki) i cewke)

witam mialam to samo, kod wskazal na czujnik spalania stukowego, ciezko go dostac bynajmniej do corsy B, ale uzywke mozna kupic, nowy kosztuje w granicach 300 pln wiec tylko uzywka...pozdrawiam

a ja się dołączę do tego postu sonda na bęzynie pracuje w granicach 0,3V- 0,6V ale na gazie 0,5Vniezależnie od obrotów instalka I generacji, czy przypadkiem nie siada mi sąda, kontrolka nie zapala się podczas jazdy. Zrobiłem jeszcze coś takiego przykręciłem ilość gazu na węży i wtedy podczas jazdy przy dodaniu gazu zapalała się kontrola sondy. Co to może być. Z góry dziękuje za pomoc.

czy ktoś się zlituje i mi pomoże bo nic konkretnego nie znalazłem

Przy pierwszej generacji nie będzie oscylacji napięcia tak jak na benzynie, bo nie ma sterowania mieszanką LPG za pomocą krokowca. Jedynie w czasie gwałtownego "depnięcia" lub zwolnienia pedału gazu napięcie powinno wyraźnie zmienić wartość. A tak to tylko nieznaczne, w zasadzie chaotyczne, zmiany napięcia w granicach +/- 0,1V wynikające z niejednorodności spalin.

dzięki za odpowiedz