Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rafpil Opel Astra 1.4 + LPG Pilzno | 2006-10-22 16:55:22 Witam.
Musze sie was doradzić bo nie wiem o co chodzi mojej Astrze (1.4 z 93"+lpg) !! Jakieś dwa tyg. temu zaczęły sie moje problemy. Auto paliło na zimnym silniku a na ciepłym nie zawsze. Mało tego czasem nawet miałem tak ze mi zgasło w czasie jazdy i już nie mogłem odpalić przez pare godzin! Dałem do mechanika on nie bardzo wiedział o co chodzi ale wymieniał...... moduł potem aparat zapłonowy i dalej nie pomagało w konću wymienił komputer. Wtedy sie wkurzyłem i chciałem wyeliminować to że jest coś z Lpg wiec jeźdźiłem cały czas na benzynie. Niby palił elegancko ale zaczęła mi co jakic czas świecić kontrolka check engin !! i zrobił sie jakby troche słabszy (na gazie juzx nie próbowałem bo strasznie szarpało) Pomóżcie mi bo normalnie zgłupieje !!!! Wewaliłem w auto juz 600zł i dalej nie jest ok!!! Prosze o pomoc. Dziekuje za wysłuchanie ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-22 18:11:07 Cześć , jak nam nie powiesz co ten czik wymigał, to Ci nie pomożemy ![]() |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-22 21:44:08
Tak jak pisał omegolot zacznij od odczytania kodów usterek. Instrukcje: TU lub TU
To nie lepiej było zacząć od forum? ![]() |
rafpil Opel Astra 1.4 + LPG Pilzno | 2006-10-23 07:50:09 Byłem u mechanika i na komputerze wykryło błąd jak on to powiedział instalacji gazowej. A konkretnie coś z sondą lambda. I że mieszanka zbyt uboga. czy to może powodować że auto na benzynie czasami jest troszke słabsze? CZY TO MOŻE MIEĆ WPŁYW NA TO ŻE NIE BEDZIE CHCIAŁ MI PALIC? I CZY MOGE JEŹDŹIĆ NA GAZIE TERAZ? Zanim pojade do gaziarzy.
Dzieki |
rafpil Opel Astra 1.4 + LPG Pilzno | 2006-11-03 15:46:10 hej.
Już wymieniłem sonde ale auto dalej czasami gaśnie (zwłaszcza na małych obrotach) np. w korkach. Przez jakieś 1-2 min. nie da sie zapalic !! potem łapie jakby nigdy nic i jedzie. i to sie powtarzea co jakiś czas. Co to może byc ??? (wymianiałem aparat zapłonowy , moduł (na używki) i cewke) |
![]() Andzia76dlb DLB | 2006-11-07 15:23:25 witam mialam to samo, kod wskazal na czujnik spalania stukowego, ciezko go dostac bynajmniej do corsy B, ale uzywke mozna kupic, nowy kosztuje w granicach 300 pln wiec tylko uzywka...pozdrawiam |
![]() zebi Espero Warszawa | 2006-11-10 20:21:59 a ja się dołączę do tego postu sonda na bęzynie pracuje w granicach 0,3V- 0,6V ale na gazie 0,5Vniezależnie od obrotów instalka I generacji, czy przypadkiem nie siada mi sąda, kontrolka nie zapala się podczas jazdy. Zrobiłem jeszcze coś takiego przykręciłem ilość gazu na węży i wtedy podczas jazdy przy dodaniu gazu zapalała się kontrola sondy. Co to może być. Z góry dziękuje za pomoc. |
![]() zebi Espero Warszawa | 2006-11-13 22:23:34 czy ktoś się zlituje i mi pomoże bo nic konkretnego nie znalazłem ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-11-14 14:04:32 Przy pierwszej generacji nie będzie oscylacji napięcia tak jak na benzynie, bo nie ma sterowania mieszanką LPG za pomocą krokowca. Jedynie w czasie gwałtownego "depnięcia" lub zwolnienia pedału gazu napięcie powinno wyraźnie zmienić wartość. A tak to tylko nieznaczne, w zasadzie chaotyczne, zmiany napięcia w granicach +/- 0,1V wynikające z niejednorodności spalin. |
![]() zebi Espero Warszawa | 2006-11-14 17:49:15 dzięki za odpowiedz ![]() |