Pukanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy mam pytanie co może byc powodem stukania w przednim kole od kierowcy jest to pukanie bez różnicy czy bieg czy luz.wymieniłem łącznik,gumy na drążku przejechały 10tyś,amory nowe jeszcze dziś sprawdze czy nie spadł ciężarek ż felgi moze macie jakies pomysły

pisz proszę w tytule wątku, o co chodzi, bo nikt tu nie zajrzy...
Możliwe, że przegub, tuleje wahacza, końcówki drążka. Możliwe, że już poleciały łączniki lub gumy-zależy jak jeździsz, jakie drogi i jakie kupiłeś...

Ciężko zdiagnozować nie słysząc tego pukania, możliwości jest wiele. Jeśli pukanie jest miarowe i jego częstotliwośc zmienia się wraz z prędkością jazdy to będzie coś z układem jezdnym a nie zawieszeniem. Może też być jakiś luz w układzie kierowniczym - kiedyś jak miałem "wyluzowaną" (czytaj wyeksploatowaną) listwę w przekładni kierowniczej to też mi stukało podczas jazdy. Heh miałem kiedyś ćwieka w kole i efekt był jeszcze bardziej dotkliwy, nie dosyć że stukało to jeszcze szarpało mi kierownicą.

Proponuję Ci wybrać się z dwoma osobami na przejażdżkę...
Ty słyszysz koło od kierowcy...
Pasażer z przodu może słyszeć to już gdzie indziej - niech Ci powie gdzie...
A trzeci z tyłu siedzi oparty na środku kanapy - i też powie gdzie słyszy...

Z trzema opiniami jedziesz do mechanika - jak jest dobry to z trzech odpowiedzi (jeżeli się nie pokryją) wywnioskuje gdzie najprawdopodobniej stuka...

Tak zrobił mój mechanik i trafił

Po budzie się niesie i każdy może słyszeć stuki gdzie indziej...