Ubytki płynu chłodniczego ASTRA I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, mam pytanie do userów Astry I, mam taką '92, 1,4 benz + gazik, problem polega na tym że od jakiegoś czasu znika mi z ukladuch chłodzenia płyn. wszędzie sucho zero wycieków a płunu ubywa - wie ktoś może czym to pachnie albo może ktoś miał podobne objawy???
Wdzieczny bede za info pozdrawiam. Mariusz

Niektórzy twierdzą że na gazie może trochę brać płynu chłodzącego. U mnie nic nie bierze no może 1 - 2 cm (na zbiorniczku wyrównawczym) na rok. Szukaj na trójnikach i przyłączeniach do gazu a jak nie to pozostaje nagrzewnica albo najgorsze - uszczelka pod głowicą. Oby nie to ostatnie.
Pozdr

mam opelka i stwierdzam ze to bardzo złodziejskie autko
jak czegoś nie weźmie to nie pojedzie
No ale na poważnie jak są to niewielkie ilości to ok jak większe to stary nie martwie cie ale jak mój zaczoł brać to musiałem uszczelke wymienić. a ze mialem juz największa nie mogłem zplanowac i od 2 dni znowu stoję i czekam za silnikiem albo głowiczką dziewiczką pozdrawiam

Cytat:
2006-10-23 15:15:20, mariusz_o pisze:
Witajcie, mam pytanie do userów Astry I, mam taką '92, 1,4 benz + gazik, problem polega na tym że od jakiegoś czasu znika mi z ukladuch chłodzenia płyn. wszędzie sucho zero wycieków a płunu ubywa - wie ktoś może czym to pachnie albo może ktoś miał podobne objawy??? Wdzieczny bede za info pozdrawiam. Mariusz

Witaj!
Miałem kiedyś podobny problem w mojej megane 1.4. Płynu chłodniczego ubywało bardzo szybko i często musiałem dolewać. Nie było nigdzie widać żadnych śladów na silniku. Okazało się, że jest walnięta pompa wodna. Po wymianie wszystko wróciło do normy i do dziś jest ok. Gdyby było coś z uszczelką pod głowicą to do płynu mógłby dostać się olej więc sprawdź dokładnie jaki jest płyn, czy nie ma tam czasem śladu oleju. Pozdrawiam!!!

Hej, dzięki wszystkim za odzew wszelaki ,
doszedłem w końcu do sedna - okazało się że na jednym z trójników puszczało powoli,
po uszczelnieniu przestało w końcu ubywać,
pozdrawiam, Mariusz

czesc sprawdz poziom oleju w silniku a plyn moze mieszac sie z olejem przyczyna wywalona uszczelka pod głowicą samochód jest slapszy