Jak jest naprawdę? Możliwości techniczne silnika1.6-215km/h?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po napisaniu listu z prośbą o pomoc dokonania wyboru przy zakupie Cariny E lub Hondy Accord, zostałem mile zaskoczony odpowiedziami forumowiczów i okazaną pomocą. Czemu Carina E bardziej mnie "podchodzi"? Lubię duże auta, dobrej marki na które można liczyć ale cóż tam wymogi, co innego kiedy ktoś znajomy ma podobną i "sypie" informacjami i wrazebniami na ten temat. Otóż akurat nie znajomy ale wujek kupił podobną jak był zapewniany wersja 1.6 115km (czy taka istnieje?), przebieg 140tys.km rocznik 97 morski metalik dwa lata temu dał za nia 24tys,- !!!PRÓBA AUTOSTRADY!!! I..... strzałka prędkościomierza z wolna z wolna ale jednostajnym ruchem bez oporu dociera do pola 215km/h!! prędkość było czuć, auto? troszkę buczało ale nie wołało o pomstę do nieba równa praca silnika nawet hałas nie był uciazliwy, ale czy prędkościomierz "mówił" prawdę? Ogólny stan auta super, duze wygodne ciche, dynamiczne trwałe... pacząc po wyczynac"h wersji 1.6 myślałem: "to to auto chcę mieć" tylko że w wersji dieslowskiej jak przczytałem osiągi marne w wersji z turbiną przyrost mocy tylko o 10 km w porównaniu z bez? 0 - 100 13s i v max 180km/h, to nie jest oczywiście ważne ważna jest ekonomia i to spora oraz trwałość ale po 2l i sprężarce można oczekiwać czegoś więcej ALE takim nie jeździłem więc proszę o doświadczenia posiadaczy tych wersji silnikowych w tym modelu co oni na to. Zapraszam do debaty, czekam na fachowe jak zawsze odpowiedzi i pozdrawiam)

Cytat:
2006-10-23 23:46:41, quattroQ7 pisze:
[...]wersja 1.6 115km (czy taka istnieje?),

Tak.

Cytat:
[...]z wolna ale jednostajnym ruchem bez oporu dociera do pola 215km/h!! [...]ale czy prędkościomierz "mówił" prawdę? [...]

Pogratulować kondycji.
Prędkościomierz prawie na pewno nie mówił prawdy. Przekłamania są ok. 10km/h. Fabryka mówi:
1,6/115 - 205km/h
2,0/133 - 215km/h
2,0/156 - 225km/h
Proszę o ew. poprawki, bo kojarzy mi się jeszcze Vmax=195km/h
U mnie na ciut większych oponach porównując z GPSem dalej kłamie o jakieś 7km/h.
O 2C/CT nie wypowiadam się z pobudek ideologicznych
Pozdro.

W 97 nie bylo chyba wersji 1.6 115KM , ale taki silnik istnieje i jest zwawy. Natomiast silniki 1.6 wychodzily tez w wersji 1.6 107KM , ja taki mialem osobiscie. Mial przebieg ponad 300tys i do 200km/h dobijal . Silniki w wersji 107KM sa to silniki na uboga mieszanke tzw. Lean Burn, maja dosc maly apetyt na paliwo. Ale maja tez wady, czesto lubia brac olej (pierscienie, usczelniacze), oraz nie ktore czesci jak sie zepsuja sa drogie, np. Sonda lambda.).
P.S pod koniec produkcji silnik ten byl tez 99KM. Dzis nie mam sily wiecej pisac, mam nadzieje ze ktos rano powie cos od siebie. Suchy ma taka 115KM

Cytat:
2006-10-24 00:02:46, CzapCzap pisze:
W 97 nie bylo chyba wersji 1.6 115KM , [...]

Może jakiś rodzynek ze Szwajcarii or something...
Pozdro.

Ja swoim 1.6 w Corollce jechalem jakies 190 km/h. Co do 114 KM to ponoc jednak byly tez bez lean burn'a w mlodszych rocznikach wiec to mozliwe.

IMO 1.6 wcale taki żwawy nie jest... wolałbym 2.0 takie jak ma Perzan...

Cytat:
2006-10-23 23:59:27, Perzan pisze:
Pogratulować kondycji. Prędkościomierz prawie na pewno nie mówił prawdy. Przekłamania są ok. 10km/h. Fabryka mówi: 1,6/115 - 205km/h 2,0/133 - 215km/h 2,0/156 - 225km/h Proszę o ew. poprawki, bo kojarzy mi się jeszcze Vmax=195km/h U mnie na ciut większych oponach porównując z GPSem dalej kłamie o jakieś 7km/h. O 2C/CT nie wypowiadam się z pobudek ideologicznych Pozdro.

Co do predkosciomierza, to moze byc roznie. Generalnie jakies 5-15%. Chociaz w mojej Carinie do ~140 lekko zawyzal (5-6%); przy ~150 byl "w punkt"; w okolicy 200 zanizal kilka oczek. Jeszcze kwestia dokladnosci pomiaru, ale raczej poza potrzebami aptekarskimi - ok . Sporo tez zalezy od opon, bo nawet ten sam rozmiar miewa rozne obwody.
Ta sama Primera 1,6 na jednym zestawie zegarow jechala ponad 200, na drugim ledwie 190

Perzan, przesadziles Cari 2.0 133KM ma maxa 205

Leszek

jeszcze pare ladnych lat temu jak jeszcze prawka nie miałem
to ojcicc na autostradzie rozbujał do 215 i odcieło dopływ paliwa
1.6 115 Km

Cytat:
2006-10-24 21:47:48, pin555 pisze:
[...]Perzan, przesadziles Cari 2.0 133KM ma maxa 205

Znaczy, że 1,6 to 195 ? Z pamięci pisałem, a różne źródła różnie podają. Muszę zaglądnąć do instrukcji co fabryka mówiła
Pozdro.

Cytat:
2006-10-23 23:46:41, quattroQ7 pisze:
Po napisaniu listu z prośbą o pomoc dokonania wyboru przy zakupie Cariny E lub Hondy Accord, zostałem mile zaskoczony odpowiedziami forumowiczów i okazaną pomocą. Czemu Carina E bardziej mnie "podchodzi"? Lubię duże auta, dobrej marki na które można liczyć ale cóż tam wymogi, co innego kiedy ktoś znajomy ma podobną i "sypie" informacjami i wrazebniami na ten temat. Otóż akurat nie znajomy ale wujek kupił podobną jak był zapewniany wersja 1.6 115km (czy taka istnieje?), przebieg 140tys.km rocznik 97 morski metalik dwa lata temu dał za nia 24tys,- !!!PRÓBA AUTOSTRADY!!! I..... strzałka prędkościomierza z wolna z wolna ale jednostajnym ruchem bez oporu dociera do pola 215km/h!! prędkość było czuć, auto? troszkę buczało ale nie wołało o pomstę do nieba równa praca silnika nawet hałas nie był uciazliwy, ale czy prędkościomierz "mówił" prawdę? Ogólny stan auta super, duze wygodne ciche, dynamiczne trwałe... pacząc po wyczynac"h wersji 1.6 myślałem: "to to auto chcę mieć" tylko że w wersji dieslowskiej jak przczytałem osiągi marne w wersji z turbiną przyrost mocy tylko o 10 km w porównaniu z bez? 0 - 100 13s i v max 180km/h, to nie jest oczywiście ważne ważna jest ekonomia i to spora oraz trwałość ale po 2l i sprężarce można oczekiwać czegoś więcej ALE takim nie jeździłem więc proszę o doświadczenia posiadaczy tych wersji silnikowych w tym modelu co oni na to. Zapraszam do debaty, czekam na fachowe jak zawsze odpowiedzi i pozdrawiam)

Dziś wracałem z Płocka "gdańską" - żonka usnęła , więc nacisnąłem, bo tęskno mi było do Jaśka (od rana nie widzialem).
Nie sprawdzałem maxa, ale stwierdzenie, że przy 215 autko "troszkę buczało"... No cóż...
Dla mnie jazda ave 2.0 150-180 km/h jest już dyskomfortowa.
Nie wiem, czy o tym samym mówimy, ale jak dla mnie 150 km/h to jest maximum komfortu i pełnej kontroli mojej ave.
Pozdr. P.

granica komfortu zależy przede wszystkim od drogi, potem od kierowcy, a na końcu dopiero od samochodu

dla mnie komfortową na autostradzie jest do 180, powyżej 200 czuję się niepewnie,ale to chyba dlatego, że to już koniec możliwości auta...

pzdr

No i jeszcze jedno - trudno "gdańską" na odcinku Płońsk -> W-wa nazwać autostradą...
Powinni nawet zdjąc znaki drogi ekspresowej. Pomijam już prawy "wyjeżdżony" pas, ale "łaty" na zakręcie na lewym pasie...???!!!!
Nawet przy dozwolonej szybkości można ladnie polecieć "na bandę"...

posiadam awensisa 16 110kmz99roku opony1418565klebera i pod renzburgiem w niemczech na prostym odcinku licznik pokazywal220kmg prendkosc podawana przez firme to195 wienc licznik napewno przeklamuje
teras mam17cali20545i moge o takich prendkosciach zapomniec pozdrowienia

jak dacie ady to napiszcie pry jakich predkosciach obrotowych uzyskaliscie takie predkosci

1.3 4EFE po prostym kiedys 180 moze 185 przy minimalnej pochylni na A4 do 190 prawie dochodzilo ale ile mial obrotow kurcze za bardzo bylem skupiony na drodze i kierownicy ale jak sie pierscionki dotra to sprawdze

mi maksymalnie licznik pokazał 220 km/h w 1,6 115KM , akurat wtedy testowałem z kumplem Cari GPSem i predkosci w/g GPSa była 212km/h z tymze teren był lekko z górki , okazało sie ze przekłamywał prędkosciomierz o 7-8km/h , w Chorwacji na autostradzie tamtejszej przez jakis czas licznikowe 215km/h trzymałem

Witam na sasiednim forum.
Ile tak na prawde pali Carina E 1.6 LB traktowana delikatnie na trasie, powiedzmy 80-120 km/h? Ma ktos moze porownanie do Civic'a VTEC-E? Chcialbym kupic taka Cari ale chce sobie zrobic przerwe od LPG w zyciorysie

Cytat:
2006-11-13 21:42:15, yapko pisze:
Witam na sasiednim forum. Ile tak na prawde pali Carina E 1.6 LB traktowana delikatnie na trasie, powiedzmy 80-120 km/h? Ma ktos moze porownanie do Civic'a VTEC-E? Chcialbym kupic taka Cari ale chce sobie zrobic przerwe od LPG w zyciorysie

Pali z 5.5 litra , no moze 6 , zalezy od nogi

Cytat:
Witam na sasiednim forum. Ile tak na prawde pali Carina E 1.6 LB traktowana delikatnie na trasie, powiedzmy 80-120 km/h? Ma ktos moze porownanie do Civic'a VTEC-E? Chcialbym kupic taka Cari ale chce sobie zrobic przerwe od LPG w zyciorysie

ja jadąc do Chorwacji zrobiłem test ile mi spali , przez Czechosłowację jechałem z prędkosciami 80-100km/h i spaliła mi 5,6l/100km pózniej jak juz na autostradach dawałem mocniej , czasem nawet licznik do 200km/h dochodził to około 7l/100km wzieła , tak normalnie jak jezdze do 120-130km.h to około 6l/100 mi pali i mam wersji silnika zwykłą bez leanburn , moja jest 115KM

Noo a byl taki magik co mowil, ze mu Cari 1.6 LB schodzi ponizej 5 litrow , no wierze mu ale za taka jazde to ja dziekuje .
ale od 5-6 to dla LB zaden problem.

mi avensis pali okolo7 litr jak jade90-110 gazu w tych prendkosciach8do9.5 zalerzy jak sie przyspiesza przy 180-190km 5 litr paliwa starczylo na okolo38 do 40km czyli okolo 13na100 ale to niebyl dokladny pomiar bo akurat zapalila sie kontrolka rezerwy i byla stacia wienc wlalem 5 lit i walilem tak do zapalenia sie znowu niezbyt ekonomicznie ale zato bezpiecznie bo w niemczech tam mozna na autobanie bez ograniczen

Cytat:

Powinna spalic ok 6, mi zwykle wychodzi na trasie 7-7,5 jak sie jedzie 160-180km/h. Niestety jest wtedy bardzo glosno, w ogole, od 3tys w gore silnik jest stanowczo za glosny