MotoNews.pl

Jaki czujnik położenia wałka rozrządu omega X20XEV?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam potrzebuję pomocy w sparwie kupna czujnika położenia wałka rozrządu. Padł mi i chcę kupić, ale nie jest łatwo bo wszystkie które są po sklepach to czujniki do Vectry 1,8, chodź w katalogach występują jako do X20XEV. Różnią się wtyczką i złączem. Ja potrzebuję do Omego X20XEV. Znalazłem nawet taki, cena ok. 100 zł ale gość w sklepie powiedział że są to tanie chińskie podróbki i na cztery-trzy są padnięte! Pisze na nich siemens ale to są podobno podróbki. Facet proponuje orginalny ale ten już kosztuje ok. 300 zł, a serwisie za orginał tzreba dać ponad 400 zł.
Miał ktoś taki problem i może kupował tą część??? Doradźcie jaki kupić i czy rzeczywiście te tańsze czujniki są do kitu.
Najlepiej żeby ktoś z Krakowa lub okolic podał mi adres sklepu z takimi częściami.
Dzięki za odpowiedzi.

Ten czujnik do 1.8 pewnie będzie pasował ale i tu cytat :

"W przypadku, gdy montujemy zmodyfikowany czujnik Siemensa sprzedawany w zestawie naprawczym wymagane jest odcięcie starej wtyczki czujnika i podłączenie nowej. Starą wtyczkę odcinamy kilkanaście centymetrów od wtyku. Odizolowujemy przewody w odciętej wiązce i wykorzystujemy elementy łączeniowe z zestawu. Kolory przewodów starej wiązki i nowej sa takie same i nie ma problemu z podłączeniem. Przewód ekranujący można pozostawić bez podłączenia. Izolujmey każy przewód oddzielnie, a następnie wszystkie razem."

A dokładne dane znajdziesz tu
http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/vb_czujnikw.html
ja z tego korzystałem tyle tylko że u mnie wtyczka pasowała (może ktoś już wcześniej wymienił). Trzeba się zorientować gdzie dostać tę wtyczkę i powinno być dobrze. Czujnik kupiłem na allegro i wszystko oki, nie znajdziesz taniej. Pozdrawiam

Ja zmieniałem czujnik położenia wałka w zeszłym roku. Kosztował mnie coś koło 200zł. Jutro dowiem się co i jak z cenami i Ci jeszcze napiszę. W każdym bądź razie zrobiłem na nim już ponad 20tyś. i jest wszystko ok. Szkoda że wcześniej nie przeczytałem bo chłopaki do 20 mają czynne...

Hmmmm czujnik mam taki sam jak ty i kupilem go za 90 zl na allegro w wawce!! Bo stad jestem dodam ze to jest czujnik oryginalny!! Poszukaj czujnika na allegro napewno bedzie bo jak ja szuklalem to bylo tego safu od groma i ciut ciut!!

kupiłem SIEMENSA za 90 zł na allegro (gość z Poznania) po 3 miesiącach padł i gośc mi wymienił go w ramach gwarancji. Ten drugi działał następne 3 miesiące i póxniej sprzedałem auto dlatego nie wiem czy działa dalej. Jest coś dziwnego z tymi czujnikami bo w serwisie około 400-450 zł w sklepach 250 - 300 zł a na aukcji mozna kupić za 80-100 zł. Oglądałem te wszystkie czujniki (Siemensa) i powiem, że wzrokowo nie ma mozliwośći rozróżnienia który jest oryginał, a który podróbka.

pozdro

Cytat:
kupiłem SIEMENSA za 90 zł na allegro (gość z Poznania) po 3 miesiącach padł i gośc mi wymienił go w ramach gwarancji. Ten drugi działał następne 3 miesiące i póxniej sprzedałem auto dlatego nie wiem czy działa dalej. Jest coś dziwnego z tymi czujnikami bo w serwisie około 400-450 zł w sklepach 250 - 300 zł a na aukcji mozna kupić za 80-100 zł. Oglądałem te wszystkie czujniki (Siemensa) i powiem, że wzrokowo nie ma mozliwośći rozróżnienia który jest oryginał, a który podróbka.

Powiem tak trzeba wiedziec co sie kupuje i z jakich to jest zrodel a robi sie w ten sposob ze nalezy tak poprowadzic rozmowe aby chlopaczyna sie zamotal i zeby on sam nie wiedzial ze powiedzial cos czego nie powinien, ja kupilem z pewnego zrodla bo wiem ze bylo kradzione z opla takze jeszcze nawet mialo folijke a jesli to podroba to bardzo dobrze zrobiona ale nie wydaje mi sie!!

do X20XEV są wg katalogu Helli 2 rodzaje tego czujnika, i jako różnice podają miejsce produkcji a różnica polega na innej wtyczce

dwa rodzaje - bo masz dwa czujniki w aucie. Jeden od położenia wałków, drugi położenia wału. Kolego do X20XEV jest jeden rodzaj czujnika położenia wałków, w dodatku powiem że taki sam czujnik jest stosowany w Daewoo Nubira, Leganza z 2 litrowym 16 zaworowym silnikiem.
Nie myl pojęć

GoGo to mi sie podoba w kazdym badz razie masz 100% racje a ja jeszcze dodam ze to jest taki sam czujnik jak u mnie w vectrze!! Pozdrawiam

stanek39 - spróbuj może wg katalogu Opla
Cytat:
CZUJNIK, OBROTY WAŁKA ROZRZĄDU Nr części: 90458252 Nr katalogowy: 12 38 915
Notatka: DLA KLIMATYZACJI

sebanek - to co napisałeś...
Cytat:
ja kupilem z pewnego zrodla bo wiem ze bylo kradzione z opla takze jeszcze nawet mialo folijke a jesli to podroba

to albo kiepski żart albo jesteś skończonym debilem przyznając się publicznie że kupiłeś świadomie przedmiot pochodzący z kradzieży - to się chyba nazywa paserstwo...

W gruncie zeczy to kiepski zart ale kupilem faktycznie za 90 zl a czy bylo kradzione to nie wiem!! Wazne ze lata i to dobrze ale swieta racja nie powinienem tak pisac bo mozna zle skonczyc natomiast czy jestem debilem nie sadze!!

http://www.opel-shop.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=&pfrom=&pto=&categories_id=&manufacturers_id=&Model=30&x=32&y=18

znany problem ' z autopsji'