Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-10-25 14:17:00 heh nie wiem co z tym dyganiem w czasie jazdy- moze nierówna droga?? ![]() a tak poważnie to tez mam stuki z przodu na skręconych kołach jeszce nie ruszałem tego , ale podejrzewam sworzeń, albo stabilizator z tym że u mnie stuka tylko jak się w dziurę na skręconych kołach wjedzie |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-10-25 21:16:12
jak stuka przy skręcaniu to obstawiał bym przeguby. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-10-25 21:43:44
Wewnętrzne to chyba nie stukają przy skręcaniu ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-10-25 21:55:19 za drgania mogą być odpowiedzialne źle wyważone tarcze, być może są zwichrowane i biją. sprawdź w warsztacie - diagnoza powinna być darmowa
podobnie stuki przy skręcaniu - wprawny mechanik od razu będzie wiedział czy to rzeczywiście przegub |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-10-25 22:05:44 To sa stuki nie przy samym skręcie a minimalna prędkość na skręconych kołach - nie chodzi o sam moment ich skrecania tylko jazde na skręconych.
Czy sworzeń o którym mowa to jest to? : sworzeń |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-10-25 22:23:36
wiem o co Ci chodziło ![]() jednak w zawieszeniu może stukać mnóstwo rzeczy, przeguby to tylko jedna z możliwości. Ja np. długo szukałem źródła hałasu zanim odkryłem, że stuka luźno zamontowane nadkole ![]() Jeśli stukanie wzmaga się podczas przyspieszania na skręconych kołach, a przy jeździe na luzie cichnie to na 90% będzie przegub. jeśli sukanie jest niezależne od przekazywanej mocy to trzeba po prostu eliminować pozostałe możliwości. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-10-25 22:26:15 oczywiście zakładam, że koła były wyważane? |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-10-26 07:58:09
rzecz jasna ![]() Stukanie to rodzaj uderzenia o podwozie i nie wzmaga się z przyspieszaniem - a ten sworzeń o którym wielu pisze to ten z poprzedniego mojego postu? |
purbanski Espero Kraków | 2006-11-02 23:24:01 Witam
Ja ostatnio zaglądnąłem do przedniego zawieszenia ponieważ miałem takie same objawy stukało na skręconych kołach i były drgania jakby koła miały jakieś bulwy. Okazało się że były to zurzyty przegub kulowy dolnego wachacza koszt ok 35 zł za szt. Wymieniłem i autko na zawieszeniu nie do poznania. Aby sprawdzić podnieś przód auta do góry, podejdź do koła i ciągnij go do i od siebie jezeli bedzie miało luzy ta juz wiesz co wymienić. Czas naprawy około 30 min. jedno koło sam sobie poradzisz. Pozdro |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-11-03 22:54:14 tak zrobie - wymienie je a potem i tak czeka mnie robienie zbieżności - bo czuje lekkie sciąganie na prawo - musze lekko kontrowac na prostej.
W jaki sposób sciągnąłes ten sworzeń - czy na podniesionym kole- moze jakos inaczej próbowałes? Ja mam juz kiedys wymieniane bo nie są na nitach tylko na srubach wiec moze zejdzie. |
purbanski Espero Kraków | 2006-11-05 00:32:06 odkręciłem tą śrube od góry a potem wziołem długą breche wsadziłem od spodu tak zeby działała jak dźwignia kumpel na niej staną a ja prałem od góry młotkiem ![]() ![]() Pozdro |