MotoNews.pl

Co trzeba wymienić przy okazji zmiany amortyzatorów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pomalutku myślę o zmianie amortyzatorów z przodu bo już zabardzo buja:/ i najpierw chce okreslić ile $ bedzie na to potrzebne.

Wiem że nie tylko amortyzatory sie wymienia, ale co jeszcze?

1)napewno sprężyny, te co mam to nie wiem ile już przejechały.. raczej dużo

2)no i właśnie co jeszcze trzeba kupić, jakieś gumowe elementy itd?

3)Ile standartowo mechanik bierze za wymianę tych elementów?

4)Czy trzeba zbierzność potem ustawiać?

5)Czy do Diesla są jakieś inne amortyzatory? bo sprężyny to raczej tak.

6)Z tyłu mam standartowe zawieszenie, czy jest sens kupować na przód twardszy zestaw, pozostawiając tył bez zmian? nie jeżdże jakoś specjalnie szybko.. diesel jak by nie było , ale szybkie zakręty mi nie obce.

samochód to MKV

ps. szukalem w archiwum

Może odboje, może osłony przeciwkurzowe - często te elementy są dodawane już amortyzatorami, acz nie zawsze.
Odboje moga być już zmęczone, osłony popękane i mogą nie pasować średnica na nowey amor.

ech.. to moze prościej i konkretniej zapytam

chcę wymienić amortyzatory i sprężyny przód, ile kasy szykować na CAŁOŚĆ?

podzespoły mają być jakości dobrej, ale nie najleprzej tzn najdroższe warianty odpadają, chyba że naprawde warto

kup amory sachsa i sprężyny jakieś tam - pytaj kolegi Slawas1

pamiętaj,ze powinno sie zrobić zbierzność po każdym ruszaniu amorów,choć ja wymieniałem kiedyś w moim CC900 i było ok.ale tak twierdzi znajomy mechanik. :]

dalej nie wiem... podjade do mechanika i zapytam ile mam szykować i już..

Znajomy dobry mechanik wymienial mi rok temu z przodu.Same amory + te gumy ochronne.Amorki kupilem drozsze bo gazowo olejowe G-tech nie pamietam juz ile kosztowaly.Sprezyn nie wymienialem bo dobre to po co.Jest super.Acha i zbierznosci tez mi nie ustawial i jest idealnie.

ile zapłaciłeś za robocizne?

Ciezko powiedziec bo mialem robione jeszcze przy okazji pare innych rzeczy

koszt amorów przednich od 110 do 200zł za szt /w zależności od producenta/
koszt osłon i odbojów około 30 zł za stronę

a co powiecie o DACO? są poniżej 100zł... warto wogole to ruszać?

no i sprężyny.. zamknę sie w 500zł ze wszystkim?

Cytat:
2006-10-28 19:07:46, Kajteknr1 pisze:
a co powiecie o DACO? są poniżej 100zł... warto wogole to ruszać? no i sprężyny.. zamknę sie w 500zł ze wszystkim?

Zalezy ile chcesz jezdzic tym samochodem.Podejrzewam ze dlugo jesli inwestujesz w auto a co za tym idzie lepiej dac troche wiecej kasy na lepsze amory.Jesli chodzi o sprezyny to nie wiem ile kosztuja ale dzisiaj bylem w motoryzacyjnym to koles kupywal na tyl do Vectry i sprzedawca mu powiedzial ze zagraniczne jakiestam 140 zł a polskie 75 zł.Pytanie tylko brzmi jaka jakosc?

kurde.. droga zabawa te amortyzatory:/ chyba trzeba poczekać na drugą wypłate i coś z niej uskubać:/