Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() telker Polonez 1.5 GLE Warszawa | 2002-08-02 10:59:57 Witajcie.Mam zamiar dołozyc do tylnich resorów po jednym piórze by podnieść go troszeczke.Nie bardzo wiem jak sie bedzie jeżdzić z taka przeróbką.Napiszcie jak wiecie cos na ten temat - czy warto.Może znacie w Warszawie jakiś niedrogi zakład który to wykonuje.
Pozdrawiam. ![]() |
![]() MacioBA Miłośnik FSO Fiat 125p Rybnik | 2002-08-02 13:57:48 A mi się zdażało, ale Fiatem, zachaczyć mostem o murawę na wybojach. |
![]() SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-08-02 14:00:39 Na Burakowskiej jest zaklad w ktorym wiekszosc taksowkarzy z Wawy robi 3 pioro w Poldkach wiec musi byc sprawdzony ![]() |
![]() siedem CITROEN Xantia 1.6i ... Warszawa | 2002-08-02 14:23:53 ![]() ![]() ![]() Człowieku co ty pleciesz akurat odległość mostu od ziemi nigdy się nie zmienia chyba że założysz więlsze koła ![]() ![]() ![]() ja mam 3 piuro w swoim poldku, i miałem w poprzednim i jestem zadowolony. po pierwsze moim zdaniem lepiej się prezentuje 2. dupa mu nie siedzi 3. jest sztywniejszy co w przypadku naszych dróg poprawia komfort jazdy 4. jak załaduje komplet nie niada prawie wcale co podnosi komfort jazdy wad nie zauwarzyłem zakładałem w Zakład Kowalski, Naprawa Resorów, Regeneracja Sprężyn Waldemar Osełka Warszawa ul. Strzelecka 48 A tel. 618 52 63 starszy facet robi to w 1 godz za 160 zł 3 piuro wstawia się przeważnie w samochodach na LPG i tych co przeworzą jakieś cięższe towary w zależności od tego samochód jest na początku mniej lub bardziej podniesiony |
![]() Borysek Miłośnik FSO Polonez CARO 1.4 GLI ... Warszawa | 2002-08-02 16:51:01 Witam
Własnie niedawno dołożyłem pióro i jestem z tego bardzo zadowolony. Autko stało się troszkę sztywniejsze Dodatkowo usztywniłem amortyzarory i jeżdzi się po naszych dziurawych drogach bardzo dobrze. Poza tym wyższy bardziej mi się podoba Pozdrawiam ps. zapłaciłem 200 ![]() |
![]() SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-08-02 20:01:16 A ja wlasnie niedawno widzialem Twoj wechikul Borysek pod grzybkami kolo Wiatracznej, wlasnie tam wydrokowalem sobie legitymacje ![]() (wiem ze nie na temat ) |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2002-08-02 21:47:03 To i ja dołożę swoje trzy grosze ![]() Na początek inormacja ogólna - grubość piór w Poldim wynosi 6 mm (zarówno głowne i pomocnicze) i pod żadnym pozorem nie należy zwiększać grubośći piór krótszych od głównego - bo pęknie i to dość łatwo. Dlatego trzecie piórko może mieć najwyżej też 6 mm grubości - jednak oponuję o milimetr cieńsze. Mój piewszy poldon miał dołożone trzecie piórko. A dołożyłem je podczas hamrowania pozostałych dwóch piór, po tym jak tył mi siadł po zamotowaniu instalacji gazowej. Piewsze wrażenia - taczka ![]() Dlatego jeśli decydujecie się na utwardzenie tylnego zawieszenia to proponuje: 1. Zastosować główne pióro od Żuka - jest takie same, tylko grubsze - 8 mm. I normalne polonezowskie piórko pomocnicze - tylko dwa pióra łącznie. Główne pióro o 2 mm grubsze daje dosć ogromny wzrost twardości. Jeśli ktoś jest maniak super twardych zawieszeń, może dołożyć te 3 malutkie piórko, będące połową pióra pomocniczego. Jednak przestrzegam, że zbyt twarde pióra z tyłu to wyzwanie dla tylnych podłużnic. 2. Główne pióro, seryjne, drugie pomocnicze - dłuższe od seryjego o połowę i wtedy dodatkowe trzecie piórko (połówka seryjnego drugiego piórka). Rowiązanie to przenosi dużą część obciążeń na te drugie pomocnicze pióro właśnie (i to bez ryzyka jego pęknięcia), tym samym oddalając niebezpieczeństwo pęknięcia głownego pióra, które za sprawą dłuższego drugiego pracuje na całej swojej długości a nie w newralgicznym punkcie 1/4 długości, jak to było przy seryjnym drugim piórku. I to by było na tyle ![]() Tak na marginesie - hamrowanie resorów, czyli potoczne "klepanie" - osłabia resor. Resor staje się twardszy ale bardziej kruchy i bardziej podatny na uszkodzenia. Dlatego raczej zalecam kupno nowych resorów ni ż ich klepanie. W Dwóch poldach, w których hamrowałem resory pękły mi te trefne wynalzki. PS. Mrozek wraca do swojego ulubionego zajęcia ![]() ![]() ![]() |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2002-08-02 23:31:31 Mrozek - cieszymy jak diabli. ![]() ![]() ![]() |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2002-08-03 00:04:14 Mała poprawka punktu 2.
było: "...dodatkowe trzecie piórko (połówka seryjnego drugiego piórka)" winno być: "...dodatkowe trzecie piórko (połówka drugiego wcześniej dorobionego piórka - tego dłuższego)" sorki za pomyłkę |
![]() PiBuc Warszawa 223K Pruszcz Gd | 2002-08-03 14:00:58 Mozna sprobowac zamontowac resory ze zlomu od Trucka liczba pior 6 szt na pewno bedzie twardy i malo komfortowy, czy ktos to juz robil ? |
![]() Mach Miłośnik FSO B40CEB Lpg/ C20NE Szczecin | 2002-08-04 15:33:39 Mroziu- bardzo miło się czyta. ![]() ![]() ![]() |
![]() wit atu plus gdynia | 2002-08-04 19:02:01 kurcze ,ale jeżdzi się chyba jak na desce. |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2002-08-04 22:36:58 Witam. Ja zamontowałem 3-piórowe resorki ( wyklepane i nieco podwyższone) i wymieniłem amorki... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrowionka ze Środy Wlkp. OLI_F50 P.S. Dodam że resory były od PN '83 choć moje podejrzenia były takie że gościu zamontował je od PF Kombi... ![]() [ wiadomość edytowana przez: OLI_F50 dnia 2002-08-04 22:40:54 ] |
![]() siedem CITROEN Xantia 1.6i ... Warszawa | 2002-08-05 09:22:29 niewiem ale wydaje mi się że coś się pokopało w tym poście i nie zgadza się kolejność wypowiedzi np. ja wypowiadałem się napewno dużo wcześniej niż to widać teraz
ciekawe nie ![]() |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2002-08-05 22:38:29 Jest jescze jedno, moim zdanie najlepsze rozwiązanie. Na pewno o nim słyszeliscie:
3. Idealnie nadają się do poprawienia twardości tylnego zawieszenia resory od Fiata 125p Combi - mają dwa pióra i 7 mm grubości (obydwa). Są przyjemnie twarde i sporadycznie zdarza się, że pękają. Wada - ciężko je zdobyć. Jest jeszcze taki patent: 4. Fabryczne resory 3 piórowe PN Kombi, takie też posiada wersja cargo. Wada: są niestety drogie, nawet jako używka. Na koniec chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - mianowicie: amotryzatory. Naprawdę warto zainwestować w ich utwardzenie lub wymianę na twardsze. A daje to znakomite efekty właśnie po "wzmocnieniu" resorków. Odczuwalne zwłaszcza na krętych szosowych odcinkach. Pozdrawiam |