MotoNews.pl

Za mały parownik???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy może mi ktoś powiedzieć jakie mogą być konsekwencje i objawy za małego reduktora?
Bo przed chwilą sprwdziłem i okazało się ,że "fachowcy" założyli mi reduktor Elpigaz Vega dla mocy do 100KM a ja mam 140 i powinien to być raczej Vega plus czyli do 140 KM.

Czy może się przez to samochód przegrzewać bo mam takie wrażenie?

No a nie mówiłem jak się nie znasz to Ci wcisną byle co te pseudo fachowcy -gaziarze.Wymieniaj czym prędzej na mocniejszy parownik.

Mam nadzieję ,że wymienią mi to bez dodatkowych opłat bo minął juz rok jak tak jeżdżę ,ale w sumie od czego mamy urząd do spraw konsumentów.
W fakturze wyrażnie widnieje symbol(nr) reduktora i na stronce elpigaz.com pisze, że to do 100PS.

Ja mam zwykły parownik/reduktor lovato , do 1.8 120KM , a mam silnik 2.0 140KM.
Jakos ( turla się) ten samochód jedzie. Upomniałem się o większy reduktor ,ale mnie wyśmiali i powiedzieli ,ze skoro zrobili BMW 730 na tym reduktorze i chodzi ,to u mnie niemoze byc źle i że ściemniam i wogóle wypad i dupy niezawracac ,cała ich teoria jest gó..warta

Pojechałem normalnie sprawdzic w katalogu i zwykły lovato to do 1.8 120KM. Powinienem miec zamontowany Lovato Super z tego co dokładnie się dowiedziałem.

Za mały parownik będzie miał niewydolnosc na wysokich obrotach i wypali głowice na wskutek zbyt ubogiej mieszanki.
Sam niewiem co mam robic w moim przypadku...
Oczywiście warsztat opisąłem "w niepolecanych"

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2006-10-28 17:07:25 ]

Cytat:
2006-10-28 09:29:21, freza2 pisze:
Witam Czy może mi ktoś powiedzieć jakie mogą być konsekwencje i objawy za małego reduktora? Bo przed chwilą sprwdziłem i okazało się ,że "fachowcy" założyli mi reduktor Elpigaz Vega dla mocy do 100KM a ja mam 140 i powinien to być raczej Vega plus czyli do 140 KM. Czy może się przez to samochód przegrzewać bo mam takie wrażenie?

Reduktor powinien być dobierany do mocy a te s... nie spełnili tego warunku zgłoś skargę do państwowej inspekcji pracy napewno ktoś tam robi na czarno, do skarbówki niech ich przetrzepią, do rzecznika konsumentów itd. Ostatecznie możesz zrobić ekspertyze rzeczoznawcy i oddać sprawe do sądu. Trzeba tępić kaszaniarzy - GAZ TO ZŁO !!! Ja też znam kola, który zrobił Merca A na śrube ale z tego co wiem to narazie wypadł z interesu bo go ktoś połamał dość poważnie po kilku takich "robotach". Sami gaziarze powinni tępić takie warsztaty.

Poza tym fajna coupeta też taką pomykałem na Bingo S niestety nie pamiętam jaki był tam reduktor. Ogólnie jeździłem na gazie nie cały rok ale instalka sprawowała się bardzo dobrze. Spalanie w granicach 9-9,5 litra LPG przy normalnej jeździe. Zrób porządek z instalką bo szkoda autka wogóle szkoda każdego samochodu na gaz

Narazie pośmigam na benzynce, a we wtorek jadę z nimi porozmawiać

Byłem opieprzyłem no i w piątek jadę żeby założyli mi nowy parownik Vega super do 140KM.

Ja tyle szczęscia napewno miec niebęde ,bo "skoro panu jeździ to jest dobrze " ... mimo tego ,ze jest za mały

Byłem dzisiaj i wymienili mi parowniki na zupełnie nowy do 140HP.
Jak narazie nie wiem ile pali ale lepiej troszkę się zbiera.
Zobaczymy jak będzie podczas dalszej eksploatacji.

Cytat:
2006-11-10 13:05:28, freza2 pisze:
Byłem dzisiaj i wymienili mi parowniki na zupełnie nowy do 140HP. Jak narazie nie wiem ile pali ale lepiej troszkę się zbiera. Zobaczymy jak będzie podczas dalszej eksploatacji.

Z moich obserwacji wynika, ze przy zachowaniu tego samego stylu jazdy, mimo wydajniejszego reduktora, spalanie nie powinno sie zwiekszyc.
Pisalem juz o tym, ze ostatnio wzbogacilem sobie mieszanke ( gaziarze ustawili mi uboga ) i spalanie gazu mi spadlo

Przy rownej i spokojnej jezdzie wydatek reduktora nie jest wysoki i oscyluje jednakowo prawie w wiekszosci autek na stalym poziomie 7-9l/h.Dopiero jak zaczyna sie przyspieszanie na niskich biegach to widac braki w dawce gazu bo wtedy chwilowe zapotrzebowanie na gaz drastycznie wzrasta.Jednak lepiej miec ten naddatek niż ryzykowac wypaleniem gniazd zaworowych.Zubozenie mieszanki nie powoduje zmniejszenia zuzycia gazu lecz odwrotnie,spalanie wzrasta.