Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-10-28 14:26:23 hej
po szybkiej lekturze archiwum nie znalazlem info, aby ktos z posiadaczy 2.2 DTI go zachipowal. pls dajcie znac czy ktos taka operacje przeprowadzil, bo sie do tego powaznie przymierzam. a jezeli juz takiego chipa zamontowaliscie to jakie sa Wasze wrazenia tj. te dobre i te zle ![]() dziek za kazdna odpowiedz pzdr dz |
![]() marcinuh nie omega więc nie s ... Sławno | 2006-10-28 23:51:35 Cześć.
U dobrego tunera możesz liczyć na około 25 koni w stadzie więcej. Najlepsze jest to, że ilość paszy dla stada się nie zmienia ![]() pzdr, marcin |
![]() Musasi Była Omega B Poznań | 2006-10-29 10:55:13 |
![]() dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-10-29 11:20:28 dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi
przy podpisach widze, ze niestety temat nie zwabil zadnego wlasciciela 2.2 DTI po chipowaniu ![]() pzdr dz |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-10-29 12:01:55
Najfajniejsze jest to tam, ze podnosza moc o prawie 20% a spalanie spada..... wow. ![]() |
red5555 DEADSOUL Omega Kombi 2.2 DTI Warszawa | 2006-10-29 12:42:19 rowniez sie przymierzam do chipa ![]() ale dopiero na wiosne ! |
![]() dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-10-29 23:03:41 no to bedzie nas dwoch ![]() ostatnio odwiedzilem przedstawicieli VTECH na Wawe - Kretorzy Mocy - strasznie chcieli mi wstawic boxa, nawet proponowal zeby go wstawic na probe na kilka dni za free ![]() na razie staram sie jeszcze zebrac informacje... jak sie po tym wszystkim samochod zachowuje, zwlaszcza ze chipowac nie bedziemy nowego cara ![]() jak cos bedziesz wiedzial pls daj znac pzdr dz |
X20XEV Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-10-31 09:46:37 Jakiś czas temu pytałem się o chip do 2.5 DTi w firmie V-tech.
Powiedzieli, że mogę oczekiwać wzrostu mocy w granicy 20-25Km oraz 40NM na momencie. Przy niezmienionym stylu jazdy zużycie paliwa pozostaje bez zmian. Koszt chipa 1800zł (brutto) Koszt boxa 1800zł (brutto) -- Pozdrawiam Ryszard |
![]() dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-10-31 20:40:25 Vtech Wawa - Kreatorzy Mocy ![]() nie wiem dokladnie jak ten test proponuja zrobic, ale z tego z gosc mowil to mozna zalozyc go bezkosztowo ![]() natomiast poczytalem troche na tematow boxow i jest to dosc prymitywne rozwiazanie w ktorym przedluzaja czas wtrysku --> wiecej spalin --> bardziej kreci sie turbo --> dodatkowo bardziej kopci ![]() jako rozwiazanie bardziej ambitne proponowany jest chip, ktory modyfikuje wiecej parametrow a u Chojnackiego tez bylem jak mialem problem z moca (mialem calutkie 100KM), troche niepowazne podejscie, goscie zlewali temat i juz tam nie wroce ja bede chyba chipowal na wiosne, to mozemy sie razem zebrac po jakis promocyjny rabacik ![]() pzdr dz |
![]() jaro_alfa Nissan Maxima A34 Bełchatów | 2006-12-06 13:44:00 Kochani, coby nie produkować niepotrzebnego posta, podpinam się pod najświeższy. Otóż, przyznam szczerze, chodzi mi po głowie wymiana chipa oryginalnego na jakiś "sprawniejszy". Bardzo proszę o, w miarę rzetelne, opinie na temat tej aukcji. Pytanie standardowe brzmi : CZY WARTO.
aukcja I zerknijcie proszę na link: poprawa parametrów Jeśli informacje zawarte w treści aukcji rzeczywiście nie są blefem, to wydaje mi się, że poprawa charakterystyki silnika warta jest 300 PLN. Może ktoś to przerabiał. (mam silnik X25XE) Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: jaro_alfa dnia 2006-12-06 13:45:07 ] |
Zbynio wPiSdu | 2006-12-06 15:14:22
Powiedz dlaczego negujesz za pomocą li tylko i wyłącznie swoich wydumanych przypuszczeń coś na czym ewidentnie się nie znasz. Silnik benzynowy (x2.0). Ten chip prawdopodobnie jest kopią oryginalnego chipa produkcji niemieckich tunerów. A sama zasada pracy programu sterującego silnikiem, jest taka, że ma się dostosować do panujących warunków, paliwa i innych czynników budując mapowanie parametrów pracy na bazie parametrów podstawowych wpisanych do pamięci. Czyli np: przy takich to a takich obrotach wtryskuje tyle a tyle paliwa, otwiera dodatkowy przepust żeby rozwinąć taką to a taką moc ale koryguje o spalanie stukowe, świece do dupy itp. Te parametry bazowe są ustawione tak by zminimalizować obciążenie silnika (trwałość) oraz spalanie i ochrona środowiska jeszcze się kłania. Chip "stuningowany" ma nieco zmodyfikowane parametry bazowe. Konkretnie które to nie wiem. Podejrzewam, że m.in. otwarcie dodatkowego przepustu (x2.0) przy niższych obrotach i zmiana kąta wyprzedzenia zapłonu, zmiana dawki paliwa i całą masę innych drobnych czynników. Tak więc chip w omedze sam się "tuninguje" i nie trzeba do tego hamowni. Oczywiście w podstawowym wydaniu. Dowód? Wystarczy wymienić wkład filtra powietrza z papierowego na markowy sportowy. Efekty są odczuwalne praktycznie odrazu. Po przejechaniu 300-500 km komp sam się przemapuje i dostosuje do nowych parametrów. U siebie zaobserwowałem spadek zużycia paliwa i zwiększenie momentu obr. przy niższych obrotach. Zresztą akurat w Omegach tunerzy nie dają rady wycisnąc cokolwiek bo jest to ponoć trudne i nieopłacalne przy uzyskanych rezultatach. Ten chip z aukcji może być niezłą i opłacalną alternatywą. Ja go napewno wypróbuję. Czy coś to dało to dam znać. Większe pole do popisu mają silniki "na ropę" z turbiną. Tu już opłaca się walczyć ale nie samym "chipowaniem". Hamownia konieczna. p.s. Jeśli coś pokręciłem to poprawcie ![]() |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2006-12-07 00:09:28 temat o chiptuningu na elektrodzie
rosyjska strona z eepromami - jest nawet lotus ![]() ![]() pod winolsem próbowałem coś otworzyć ale dziwnie to wygląda... oś pionowa to wartości, ta dłuuuga ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-12-07 00:17:22
powiem ![]() przedmiotem aukcji NIE JEST CHIPTUNING tylko jeden z jego elementów - o ile faktycznie jest coś wart. Nie neguję świetnych efektów "chipowania" m.in. we wszelkich tdi - tdci - hdi etc. tylko sprzedawanie kota w worku za 300pln. Mam kolegę - dobrego elektronika. Od pewnego czasu jego podwórko zastawione jest autami po tzw chiptuningu, power-boxach itp ![]() ![]() Profi program lub chip z wymianą i dopracowaniem parametrów pracy w konkretnym aucie - TAK. Badziew z allegro do samodzielnego montażu - NIE. Kupić, założyć, zhamować co dało (+14-25KM dla x25xe bez innych modyfikacji), pośmigać trochę bez niespodzianek - uwierzę w chiptuning za 300pln ![]() |
profil-usunięty | 2006-12-07 09:25:17
Bo mnie się zawsze wydawało, że jest to tylko i wyłącznie zmiana oprogramowania ECU, nieważne czy uzyskana przez rzeźbę na komputerze fabrycznym czy też poprzez podmianę w/w. Bez tykania jakichkolwiek innych elementów. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-12-07 18:12:51
przedmiotem aukcji jest kość pamięci która MOŻE będzie pasować i MOŻE nic nie spieprzy. Jest sprowadzona z niemiec - to tyle z info o tym produkcie. Czy przedmiotem aukcji jest montaż nowej pamięci z zapisem nowych map w konkretnym aucie i sprawdzenie uzyskanych efektów z ew. korektą map? NIE. dlatego nie uważam żeby "przedmiotem aukcji był chiptuning". ale, zaraz, t u ta j jest jeszcze większa okazja ![]() |
![]() _tomchis_ Opel Omega B sedan Sokołów Podlaski | 2006-12-18 23:26:30 Witam,
http://moto.allegro.pl/item145724559_chiptuning_opel_.html Kupilem to cos do wojej 2,5 td. Jestem bardzo mile zaskoczony. Jezdze juz miesiac i naprawde sporo koni przybylo. Spalanie jest na pozomie jak przed zmiana chipa. Moze nawet troche mniejsze. Oczywiscie jak sie depcze po garach to pali wiecej . Wczesniej przyspieszanie dwojka na zakrecie nie konczylo sie dymem albo stawianiem samochodu w poprzek drogi. Teraz to bardzo proste ![]() Pozdrawiam Tomek |