MotoNews.pl

Chip tuning 2.2 DTI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej

po szybkiej lekturze archiwum nie znalazlem info, aby ktos z posiadaczy 2.2 DTI go zachipowal.

pls dajcie znac czy ktos taka operacje przeprowadzil, bo sie do tego powaznie przymierzam.

a jezeli juz takiego chipa zamontowaliscie to jakie sa Wasze wrazenia tj. te dobre i te zle

dziek za kazdna odpowiedz

pzdr
dz

Cześć.
U dobrego tunera możesz liczyć na około 25 koni w stadzie więcej. Najlepsze jest to, że ilość paszy dla stada się nie zmienia
pzdr,
marcin

Dobra robota to koszty rzędu 3-5 tyś w zamian masz max 148 KM bez większęgo uszczerbku dla silnika. Uwzględniając koszty rozsądniejszym rozwiązaniem było kupienie 2,5 DTI lub w benzynie coś mocniejszego. Poszukaj w necie jest trochę tych firm.

Pozdrawiam

Ogólnie o temacie:

chip tiuning

Szczegółowo ten model:

Omega

cennik:

ceny

dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi

przy podpisach widze, ze niestety temat nie zwabil zadnego wlasciciela 2.2 DTI po chipowaniu

pzdr
dz

Cytat:
2006-10-29 10:55:13, Musasi pisze:
Ogólnie o temacie: chip tiuning Szczegółowo ten model: Omega cennik: ceny

Najfajniejsze jest to tam, ze podnosza moc o prawie 20% a spalanie spada..... wow.

rowniez sie przymierzam do chipa
ale dopiero na wiosne !

no to bedzie nas dwoch

ostatnio odwiedzilem przedstawicieli VTECH na Wawe - Kretorzy Mocy - strasznie chcieli mi wstawic boxa, nawet proponowal zeby go wstawic na probe na kilka dni za free

na razie staram sie jeszcze zebrac informacje... jak sie po tym wszystkim samochod zachowuje, zwlaszcza ze chipowac nie bedziemy nowego cara

jak cos bedziesz wiedzial pls daj znac

pzdr
dz

jak za free to trzeba bylo brac !!!
sam wyprobowalbym
a z ciekawosci ile chcieli za tego boxa+montaz+hamownia ???
sklonni byli do negocjacji ceny ?
moze jak razem wzielibysmy to bylby jakis extra upust ?

ja mam zamiar wybrac sie do Chojnackiego w Nadarzynie, tam tez montuja boksy w cenie okolo 1500zl
z tego co sie orientowalem to do tego silnika sa chyba tylko boxy, z reszta to wygodne rozwiazanie, mozna sprzedac samochod bez boxa, w kazdej chwili odlaczyc albo wymienic po niewielkiej doplacie przy zmianie samochodu na inny !

Jakiś czas temu pytałem się o chip do 2.5 DTi w firmie V-tech.
Powiedzieli, że mogę oczekiwać wzrostu mocy w granicy 20-25Km oraz 40NM na momencie.
Przy niezmienionym stylu jazdy zużycie paliwa pozostaje bez zmian.
Koszt chipa 1800zł (brutto)
Koszt boxa 1800zł (brutto)

--
Pozdrawiam
Ryszard

Vtech Wawa - Kreatorzy Mocy chcieli za box 1500...

nie wiem dokladnie jak ten test proponuja zrobic, ale z tego z gosc mowil to mozna zalozyc go bezkosztowo

natomiast poczytalem troche na tematow boxow i jest to dosc prymitywne rozwiazanie w ktorym przedluzaja czas wtrysku --> wiecej spalin --> bardziej kreci sie turbo --> dodatkowo bardziej kopci

jako rozwiazanie bardziej ambitne proponowany jest chip, ktory modyfikuje wiecej parametrow

a u Chojnackiego tez bylem jak mialem problem z moca (mialem calutkie 100KM), troche niepowazne podejscie, goscie zlewali temat i juz tam nie wroce

ja bede chyba chipowal na wiosne, to mozemy sie razem zebrac po jakis promocyjny rabacik

pzdr
dz

Kochani, coby nie produkować niepotrzebnego posta, podpinam się pod najświeższy. Otóż, przyznam szczerze, chodzi mi po głowie wymiana chipa oryginalnego na jakiś "sprawniejszy". Bardzo proszę o, w miarę rzetelne, opinie na temat tej aukcji. Pytanie standardowe brzmi : CZY WARTO.

aukcja

I zerknijcie proszę na link:

poprawa parametrów

Jeśli informacje zawarte w treści aukcji rzeczywiście nie są blefem, to wydaje mi się, że poprawa charakterystyki silnika warta jest 300 PLN. Może ktoś to przerabiał. (mam silnik X25XE) Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: jaro_alfa dnia 2006-12-06 13:45:07 ]

Cytat:
2006-12-06 13:44:00, jaro_alfa pisze:
Bardzo proszę o, w miarę rzetelne, opinie na temat tej aukcji. Pytanie standardowe brzmi : CZY WARTO.

"Przedmiotem aukcji jest Chiptuning do modeli OPEL z silnikami benzynowymi,benzynowymi doładowanymi oraz turbo diesle.Przyrosty mocy od 8% do 35%"
moja opinia po lekturze całości:
pewnie za 9,99 doda Ci instrukcję, lutownicę i wirtualną hamownię do strojenia

Cytat:
2006-12-06 13:59:40, 7gsi pisze:
.... moja opinia po lekturze całości: pewnie za 9,99 doda Ci instrukcję, lutownicę i wirtualną hamownię do strojenia

Powiedz dlaczego negujesz za pomocą li tylko i wyłącznie swoich wydumanych przypuszczeń coś na czym ewidentnie się nie znasz.

Silnik benzynowy (x2.0).
Ten chip prawdopodobnie jest kopią oryginalnego chipa produkcji niemieckich tunerów. A sama zasada pracy programu sterującego silnikiem, jest taka, że ma się dostosować do panujących warunków, paliwa i innych czynników budując mapowanie parametrów pracy na bazie parametrów podstawowych wpisanych do pamięci. Czyli np: przy takich to a takich obrotach wtryskuje tyle a tyle paliwa, otwiera dodatkowy przepust żeby rozwinąć taką to a taką moc ale koryguje o spalanie stukowe, świece do dupy itp. Te parametry bazowe są ustawione tak by zminimalizować obciążenie silnika (trwałość) oraz spalanie i ochrona środowiska jeszcze się kłania. Chip "stuningowany" ma nieco zmodyfikowane parametry bazowe. Konkretnie które to nie wiem. Podejrzewam, że m.in. otwarcie dodatkowego przepustu (x2.0) przy niższych obrotach i zmiana kąta wyprzedzenia zapłonu, zmiana dawki paliwa i całą masę innych drobnych czynników.
Tak więc chip w omedze sam się "tuninguje" i nie trzeba do tego hamowni. Oczywiście w podstawowym wydaniu. Dowód? Wystarczy wymienić wkład filtra powietrza z papierowego na markowy sportowy. Efekty są odczuwalne praktycznie odrazu. Po przejechaniu 300-500 km komp sam się przemapuje i dostosuje do nowych parametrów. U siebie zaobserwowałem spadek zużycia paliwa i zwiększenie momentu obr. przy niższych obrotach. Zresztą akurat w Omegach tunerzy nie dają rady wycisnąc cokolwiek bo jest to ponoć trudne i nieopłacalne przy uzyskanych rezultatach. Ten chip z aukcji może być niezłą i opłacalną alternatywą. Ja go napewno wypróbuję. Czy coś to dało to dam znać.
Większe pole do popisu mają silniki "na ropę" z turbiną.
Tu już opłaca się walczyć ale nie samym "chipowaniem". Hamownia konieczna.

p.s.
Jeśli coś pokręciłem to poprawcie

temat o chiptuningu na elektrodzie
rosyjska strona z eepromami - jest nawet lotus , c20ne, x20xev
pod winolsem próbowałem coś otworzyć ale dziwnie to wygląda...
oś pionowa to wartości, ta dłuuuga idąca w prawo to obroty a w lewo - obciążenie silnika (otwarcie krokowca?)

Cytat:
2006-12-06 15:14:22, Zbynio pisze:
Powiedz dlaczego negujesz za pomocą li tylko i wyłącznie swoich wydumanych przypuszczeń coś na czym ewidentnie się nie znasz.

powiem
przedmiotem aukcji NIE JEST CHIPTUNING tylko jeden z jego elementów - o ile faktycznie jest coś wart. Nie neguję świetnych efektów "chipowania" m.in. we wszelkich tdi - tdci - hdi etc. tylko sprzedawanie kota w worku za 300pln.
Mam kolegę - dobrego elektronika. Od pewnego czasu jego podwórko zastawione jest autami po tzw chiptuningu, power-boxach itp z którymi nikt nie daje sobie rady. Kopcą, gasną, szarpią, palą po 30ltr/100 i podobne. Pewnie to mnie zniechęca
Profi program lub chip z wymianą i dopracowaniem parametrów pracy w konkretnym aucie - TAK. Badziew z allegro do samodzielnego montażu - NIE.
Kupić, założyć, zhamować co dało (+14-25KM dla x25xe bez innych modyfikacji), pośmigać trochę bez niespodzianek - uwierzę w chiptuning za 300pln

Cytat:
przedmiotem aukcji NIE JEST CHIPTUNING tylko jeden z jego elementów

Co jeszcze w takim razie składa się na chiptuning?

Bo mnie się zawsze wydawało, że jest to tylko i wyłącznie zmiana oprogramowania ECU, nieważne czy uzyskana przez rzeźbę na komputerze fabrycznym czy też poprzez podmianę w/w. Bez tykania jakichkolwiek innych elementów.

Cytat:
2006-12-07 09:25:17, Immo pisze:
Co jeszcze w takim razie składa się na chiptuning? Bo mnie się zawsze wydawało, że jest to tylko i wyłącznie zmiana oprogramowania ECU, nieważne czy uzyskana przez rzeźbę na komputerze fabrycznym czy też poprzez podmianę w/w. Bez tykania jakichkolwiek innych elementów.

przedmiotem aukcji jest kość pamięci która MOŻE będzie pasować i MOŻE nic nie spieprzy.
Jest sprowadzona z niemiec - to tyle z info o tym produkcie.
Czy przedmiotem aukcji jest montaż nowej pamięci z zapisem nowych map w konkretnym aucie i sprawdzenie uzyskanych efektów z ew. korektą map?
NIE.
dlatego nie uważam żeby "przedmiotem aukcji był chiptuning".
ale, zaraz, t u ta j jest jeszcze większa okazja

Witam,

http://moto.allegro.pl/item145724559_chiptuning_opel_.html

Kupilem to cos do wojej 2,5 td. Jestem bardzo mile zaskoczony. Jezdze juz miesiac i naprawde sporo koni przybylo. Spalanie jest na pozomie jak przed zmiana chipa. Moze nawet troche mniejsze. Oczywiscie jak sie depcze po garach to pali wiecej . Wczesniej przyspieszanie dwojka na zakrecie nie konczylo sie dymem albo stawianiem samochodu w poprzek drogi. Teraz to bardzo proste. Mysle ze przybylo pare koni. No moze nie ma 170KM jak zapewnia mnie sprzedajacy chipa i wzrost momentu o 70Nm ale troche przybylo. Dwie sekundy szybciej rozpedza sie do 100km/h a to chyba juz cos....

Pozdrawiam
Tomek