Jaki akumulator do 1,6efi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukalem w archiwum ale nie znalazlem, jakiej pojemnosci aku. do 1,6efi i jaka firme polecacie? ja mysle o banner

ja polecam MOTORCRAFT ;] drogi ale zajebisty :]

Cytat:
2006-10-29 19:08:08, kielek23 pisze:
szukalem w archiwum ale nie znalazlem, jakiej pojemnosci aku. do 1,6efi i jaka firme polecacie? ja mysle o banner

65Ah spokojnie wystarczy,pamiętaj,ze akumulator do auta w tym wieku dobiera sie zawsze o jeden parametr większy niż fabryczny,chodzi o to,ze auto już nie jest młode,pojawiąją sie spadki napięć na połaczeniach masowych,mniej wydajny alternator,rozrusznik tez napewno więcej produ pobiera itp itd więc 65 powinien być w sam raz.
aha i nie kupuj akusia w sklepach typu tesco czy na stacji paliw,tylko w dobrych sklepach firmowych.
wydaje mi sie,ze dzis najpewniejsze sa akumulatory firmy CENTRA,kiedyś były dobre Bosch,ale te produkcji german a nie made in china czy taiwan,bo teraz tak jest... cena około +/- 200zł
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: TOMASEK dnia 2006-10-29 21:59:49 ]

Cytat:
2006-10-29 19:08:08, kielek23 pisze:

45Ah-55Ah wystarczy. Najlepiej oryginał, ale Bosche Silver też sa oki. Teraz dają już 3 lata gwarancji. I patrz na prąd rozruchowy, oby był jak największy. A 65Ah to już troszke za dużo IMO. Alternator w EFi daje 55A, może nie doładowywać.