Olej automatyczna skrzynia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - czy to prawda że w automacie trzeba wymieniać olej co 50tys km ? Tak mi powiedział poprzedni właściciel. I ew. ile kosztuje taka zabawa w ASO bo sam nie będę tego wymieniał bo w sumie nie wiem na jaki a i warunków nie mam.

nie.

wiesz dobrze czasami oprzeć się na zdaniu fachowców którzy się w tym specjalizują choć zdania co do przebiegu są rozbieżne a podobno wiele zależy od samej skrzyni automatycznej (model??) ,jak i warunków pracy... ciekawa strona www.automat.pl
i tam są zalecenia wymiany z rozbieżnością od 30.000 do 100.000
no i oczywiście z filtrem i uszczelkami ...ja osobiście wymieniałem za 300zł wszystko razem z filtrem no i tu termin za ok 70.000 do 90.000 ...//// firma tylko od automatów gdzie podobno prowadzą też naprawy dla ASO...

Jeżeli masz mineralny olej to wym. co 30000, a jezeli masz syntetyk to co 100000 km(łączy się to oczywiście z wym. filtra).

co 30 tyś, brawo
można pewnie też co 15 tyś

Wymieniasz raz - jak kupisz Omege. Lejesz Dextron III i mozesz jezdzic ile wejdzie sprawdzajac co roku poziom. A ze automaty w Omegach ciekna zawsze (jak nie ciekna to znaczy ze oleju nie ma) to dolewac zawsze trzeba.

Cytat:
A ze automaty w Omegach ciekna zawsze

Ciekawe stwierdzenie, a na jakiej podstawie je kolega wysnuł ?

No bardzo ciekawe.u mnie nic nie cieknie i producent kaze wymieniac co 45 tys Ale ja ma Asin Warnera wiec jak japonczyki kaza to tak nalezy ale w zamian te skrzynie sie nie psuja

Dzięki za odpowiedzi - fajna strona ta www.automat.pl - wywnioskowałem po lekturze że trzeba wymieniać olej - i tak też zrobię. A tak na marginesie jak już o olejach. Szwagier kupił BMW 525tds - czyli teoretycznie silnik ten sam co mój. Pojechał na wymianę oleju ( wcześniej miał 15w-40 ) a klient popatrzał i mówi - co za kretyn tu taki olej wlał - no i zalał mu 10w-40. Czy takie uwstecznianie się nie jest czasami niezdrowe dla silnika ? Z tego co wiem to w tą stronę się nie robi - mam rację ? Jakieś konsekwencje w związku z tym dla silnika ?

Cytat:
2006-10-30 23:08:44, bolciu pisze:
Pojechał na wymianę oleju ( wcześniej miał 15w-40 ) a klient popatrzał i mówi - co za kretyn tu taki olej wlał - no i zalał mu 10w-40. Czy takie uwstecznianie się nie jest czasami niezdrowe dla silnika ?

jakie uwstecznianie?

edit: ok, rozwinę myśl: był mineral, dostał półsynteze wiec silnik przed zimą powinien się ucieszyć

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2006-10-30 23:41:03 ]

Witam serdecznie, chcialem nie tylko wyrazic negatywna opinie na temat strony automat.pl jak i zarowno jej wlasciciela ale i rowniez poradzic fachowo co i jak wymienic, otoz nie radze wymiany oleju w nadarzynie u pana O..... , dlaczego?? pojedzcie i sprawdzcie...

Natomiast co moge polecic, sam jestem uzytkownikiem OMEGI A C20NE z automatem i informacje jakie dostalem od firmy AUTOPRECYZJA AUTOMAYCZNE SKRZYNIE BIEGOW brzmia nastepujaco, olej nalezy wymieniac srednio co 60000km wraz z filtrem oleju, ponadto nalezy sprawdzac stan oleju bagnetem badz w skrzyni przy nagrzanym silniku i nie powinien przekraczac poziomu "HOT" na bagnecie, no i tutaj rada dla jezdzacych ostro automatem, sprawdzajcie dosyc czesto stan oleju a przede wszystkim jego zapach, jezeli poczujecie ze olej nienaturalnie smierdzi albo spalenizna albo startymi klockami hamulcowymi udajcie sie do warsztatu gdzie ten olej zostanie wymieniony bo jego swietnosc dobiegla konca i dalsza jazda na takim oleju moze przyczynic sie do uszkodzen elektrozaworow a co za tym idzie dyskomforcie jazdy i w rezultacie uszkodzeniem skrzyni (pisze na wlasnym przykladzie), pamietajmy AUTOMAT NIE JEST DO WYSCIGOW ta skrzynia czuje nasz nacisk nogi, delikatnie prosze!!!

Dla zainteresowanych podaje telefon do firmy autoprecyzja 505877104 i rzycze pozytywnych kontaktow z ta firma!!!

z ktorego roku masz auto?
w moim automacie nigdy nie zmienialem oleju, z prostej przyczyny - nie wymienia sie Jedynie mozna dolac olej. Gazu mu nie zaluje, zreszta od poczatku nikt mu nie zalowal i chodzi jak ta lala Predkosc maksymalna, ktora podaja w ksiazce to mozna wsadzic miedzy bajki, mam znacznie wyzsza

czyli ilu piszących fachowców tyle opinii.

wymiana po 30, 50, 60
wymiana raz, po zakupie
nie wymieniać

można naprawdę zaczerpnąć dużo informacji z tego wątku
proponują wątek w kibel.
używać wyszukiwarki bo temat był wałkowany wielokrotnie

ok bolciu w sumie masz rację to są DUPERELKI

Cleber dziękuję
Cytat:
ok, rozwinę myśl: był mineral, dostał półsynteze wiec silnik przed zimą powinien się ucieszyć

Z tego co mi wiadomo takiej kombinacji się nie stosuje z 15W na 10W dlatego napisałem o uwstecznianiu. Aczkolwiek naczytałem się również na forum o stosowaniu takiej kombinacji - także generalnie nie wiem czy można czy nie. No ale jak mu mechanik tak zalał to chyba wie co robi. No chyba że mechanik liczy na jakiś remoncik za jakiś czas

A teraz moja sprawa. Więc zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że zaleca się dla mojej skrzyni wymianę co 50tys plus filtr, aczkolwiek są tacy którzy nie wymieniają. Czyli w sumie powiedział mi tak że człowiek dalej nie wiedział. Na moje proste pytanie - Wymienia sie czy nie - usłyszałem - TAK co 50tys dla mojego typu skrzyni.

Cytat:
2006-11-03 19:20:31, bolciu pisze:
Z tego co mi wiadomo takiej kombinacji się nie stosuje z 15W na 10W dlatego napisałem o uwstecznianiu.

można stosować, remont po zmianie oleju na lepszy nie grozi - a zimą półsyntetyk ma lepsze właściwości niż mineral. Sam bym tak zrobił.

Cytat:
A teraz moja sprawa. Więc zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że zaleca się

ASO nie jest Twoim kolegą - ASO ma na Tobie max zarabiać.
Służbowo oddawałem do serwisu hondę prelude - mieli tylko zmienić olej i filtry. Skończyło się na wymianie piasty i rurki transmisyjnej do chłodnicy oleju skrzyni biegów - na oryginalnych częściach (rachunek ponad 2800) choć ja żadnych usterek nie stwierdziłem. ale jak serwis zaleca
ostatnio męczyłem temat combo i doblo na silnikach 1,3 "tdi" - serwisy zalecają wymianę oleju w silniu co... 50.000km.
ciekawe, autka zrobią w czasie gwarancji ok 100.000km. Po gwarancji pewnie się rozsypią (jak silnik wytrzyma 250tys będę zdziwiony) a taka skoda felicia pick-up 1,3 na starych silnikach skody robi bez remontu po 600-800tys km! Ale serwisując te skody nikt nie słuchał zaleceń serwisu

Cytat:
ASO nie jest Twoim kolegą - ASO ma na Tobie max zarabiać.

W sumie dobrze mówisz Rozmawiałem dzisiaj z nadwornym mechnikiem i tak prawdę mówiąc on sam nie wie i jak stwierdził - u nas chyba nikt nie wie czy wymieniać czy nie wymieniać. I chyba ma rację. Nie wiem, czy to dlatego, że automaty są w Polsce tak mało popularne ? Każdy tylko mówi o ogromnych kosztach naprawy. A tak naprawdę to osobiście nie znam nikogo komu by automat się zrypał. Widzę że każdy indywidualnie podchodzi do kwestii wymiany oleju - nawet serwis tak naprawdę nie jest pewien czy wymieniać czy nie

Cytat:
2006-11-04 22:28:50, bolciu pisze:
A tak naprawdę to osobiście nie znam nikogo komu by automat się zrypał.

Spytaj sie Mariosa jak te AR25/35 sie nie psuja

E Senator nie psują się tym co nie jeżdzą .

wypraszam sobie ja jezdze i sie nie psuje
Najlatwiej to chyba zajrzec do ksiazki wydanej przez konstruktora i tam jest wszystko, gdzie trzeba a gdzie nie i co ile Tak samo podaja co ile trzeba zmieniac olej silnikowy i w ogole sporo rzeczy pisza ciekawych