Porysowane szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przez własna głupotę porysowałem w zasadzie wszystkie szyby. Wczoraj była u nas wujowa pogoda. Warszawiacy wiedzą. Silny wiatr, deszcz a w nocy mróz. Dzisiaj rano ochoczo zabrałem się za skrobanie. No i kurpierwmor porysowałem Wiatr nawiał piach i to wszystko później zamarzło. Efekt jest taki, jak czasami w tramwajach debile po szybach czymś ostrym piszą. Przednia jeszcze ujdzie ale wszystkie boczne są w fatalnym stanie.
Da radę to zeszlifować? Czy też nie da to zadowalającego efektu i zakupić jakieś używki?

Cytat:
Da radę to zeszlifować?

Dobry szybowiec powinien dać radę to spolerować. Może nawet nie będzie śladu jeśli nie wyrzezałeś głębokich rys.

Co Ci szkodzi - podjedź do jakiegoś zakładu, niech fachowiec rzuci szklanym okiem na Twoje dzieło, będziesz przynajmniej wiedział czy coś się da z tym fantem zrobić

kuba może to pomoże klik

Powinno się dać spolerować. Na Grzybowskiej jest taki magik, który klei, poleruje i picuje szybki. W Twoich okolicach też na bank jakiś jest.

Cytat:
2006.10.30 21:16:23, Zbynio pisze:
kuba może to pomoże klik

Dzięki Zbynio, ale jak bym cierpiał na chroniczną nadwyżkę czasu, to tak, no i miejsce do tego oczywiście. Jedna szyba (konkretnie tylna) zajmuje ponoć parę godzin.

Cytat:
2006-10-30 22:03:42, miklo pisze:
Powinno się dać spolerować. Na Grzybowskiej jest taki magik, który klei, poleruje i picuje szybki. W Twoich okolicach też na bank jakiś jest.

Jest , jest.... No i co z tego? Już od roku próbuję sie umówić na polerowanie tylnej. I jakoś nie możemy się zgrać

Znaczy, chyba pojadę na tą Grzybowską. Niech obejrzą, zwyrokują. A jak się nie da, to uśmiechnę się do Mario
Tylko chyba będę musiał się uzbroić w cierpliwość, zanim bedzie miał coś z 99 albo jeszcze lepiej z 00 roku. Bo inaczej ktoś później pomyśli, ze auto było po jakimś mega dzwonie

To jak już będzies na Grzybowskiej, to daj znać. Pracuję obok. Autobusa Ci pokażę

Cytat:
2006-10-30 22:48:09, miklo pisze:
To jak już będzies na Grzybowskiej, to daj znać. Pracuję obok. Autobusa Ci pokażę

Jeśli jest żółto-czerwony, ma przynajmniej 40 miejsc siedzących to dziekuję juz ogladałem
Ale jeśli ma około 7 miejsc i jest w kolorze ciemnym to nie omieszkam obejrzeć

Druga opcja - no ciemny szczególnie nie jest, ale ma 7 miejsc

kuba - najprawdopodobniej skończy się na wymianie. Ja mam kapkę porysowaną przednią i typek stwierdził, że jak to spoleruje to pojawią się odkształcenia. Ale próbować można...

Wymagania do szybek bocznych i tylnej są mniejsze niż dla przedniej szyby, przez którą obserwujesz drogę. Może się jednak uda.

problemy z polerowaniem sa dwa
1 kosztuje to spore pieniadze!
2 szyba ma utwardzona powloke zewnwtrzna, wiec jak ja spolerujesz to szybciej ci sie porysuje ponownie.
moja przednia szyba tez jest w lichym stanie, planuje kupic jakas wypasiona z antyreflexem albo cos w tym stylu, kumpel ma taka w lagunie super sparwa! tylko czy sa takie do omegi??

Cytat:
planuje kupic jakas wypasiona z antyreflexem albo cos w tym stylu (..) tylko czy sa takie do omegi??

- były dostępne bodajże od rocznika 2001, ja mam z roku 2002

[ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2006-10-31 14:08:44 ]

Cytat:
2006-10-31 13:37:24, zwloki pisze:
problemy z polerowaniem sa dwa 1 kosztuje to spore pieniadze!
2 szyba ma utwardzona powloke zewnwtrzna, wiec jak ja spolerujesz to szybciej ci sie porysuje ponownie.

Ad.1. polerowanie tylnej szyby miało mnie kosztować pięć dych.
Ad.2. odnosi sie to raczej do szyby przedniej, a ja piszę o wszystkich bocznych.

Może ja sie nie znam, ale jest taka pasta do polerowania szyb, co się nazywa T-cut Glas Polish (nibieska plastikowa miękka tubka, jak do zębów, kupiona w Jankach pod W-awą w FeuVert-cie), a może są też i inne pasty. Ta wymieniona to rewelka, ale ja ją zapodałem na reflektory, więc nie wiem jak by było na klasycznych szybach. Ale na reflektory to normalnie szok. Były jakieś takie fuj, a nawet phie, matowe ewidentnie, a po jednym przetarciu zwykłą szmatką z tą pastą - zrobiły sie z nich nówki. A ja myślałem, że to nie może się udać i tylko spróbowałem.

Cytat:
jest taka pasta do polerowania szyb, co się nazywa T-cut Glas Polish (..) ja ją zapodałem na reflektory (..) po jednym przetarciu zwykłą szmatką z tą pastą - zrobiły sie z nich nówki

Klosze reflektorów są z poliwęglanu a to 'letka' różnica

Cytat:
Klosze reflektorów są z poliwęglanu

czy mówisz o" plastykowych",bo chyba nie o szklanych???

Cytat:
czy mówisz o" plastykowych",bo chyba nie o szklanych???

Zastanów się chwilę...

Hint: Oma B

Ja myślę, że te klasyczne klosze lamp przednich to są z rolmalnego szkła, tak przynajmniej dźwięczą jak sie puknie, no i kiedyś mi taki pękł w Vectrze, to było szkło w czystej postaci. Ale może jest coś o czym nie wiem z tymi lampami przednimi, może te nowocześniejsze są jakieś tam poliwęglanowe albo cuś.

Do B nie ma szklanych, nawet te najstarsze są z tworzywa.