MotoNews.pl

Głupie pytanie o płyn do spryskiwaczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie może głupie, problem błahy, ale jednak nie dający spokoju. Co można dolać do letniego płynu do spryskiwaczy, żeby nie zamarzł w zimie - mam prawie cały zbiornik, bo od lipca rzadko go używałem, a spuścić się chyba nie da - jedynie "wypsikać" (a szkoda). Dzięki za jakieś konstruktywne odpowiedzi.

Ja właśnie dziś przeprowadzam operację wysysanie. Mam rurkę 1 metrową, wezme głeboki wdech i przeleje ze zbiorniczka do 1,5l butelki. Tylko muszę uważać żeby za bardzo nie pociągnąć bo nie przepadam za tym smakiem (leśny) wole cytrynowy

dolewasz denaturatu... Plyn zimowy od letniego rozni sie jedynie zawartoscia alkoholu... Ja tak kiedys zrobilem dodalem sporo denaturatu... Fakt zapach nie przyjemny ale plyn nie zamarzal...

kup 1 litr koncentratu takiego do -70 lub -80C zo ok.6zł wlej dotego co masz w zbiorniczku i juz masz płyn zimowy (jezeli bmiałes w zbiorniczku ok.1l letniego to będziesz miał teraz płyn do ok.-20, jeżeli maiłeś wiecej letniego to wartośc znacznie sie obniża przy mieszance 1l koncentratu i 4 l wody to ok.-5. W sumie nie opłaca sie tego za bardzo kupować i bawić się samemu w produkcje płunu ale na początek jak w zbiorniczkujest letni lub woda jest to bardzo dobre

Można odpiąć przewód idący od zbiorniczka spryskiwacza do pompki spryskiwacza. Tyle, że to da się zrobić wygodnie dopiero po zdjęciu nadkola i ewentualnie osłony pod zderzakiem... Płyn można wówczas zlać do dowolnego pojemnika, a potem zalać płyn zimowy. Słyszałem o przypadkach, gdy pomieszanie płynów niekoniecznie dawało pełen sukces, zdarzało się, że płyn się rozwarstwiał i w zimie w zbiorniczku spryskiwacza robiła się kaszka lodowa

Butelka denaturatu i problem z głowy.

No to będę kombinował z drinkiem z denaturatu...

Ja polecam koncentrat fordowski. W miarę tani bo ja kupiłem 12 zł za litr. Nic nie smierdzi i bardzo dobrze czyści szybę. Eksperymetowałem z kilkoma różnymi płynami z marketów ale były beznadziejne. Zawsze jakieś smugi i syfy na szybie zostawały i wycieraczka kilka razy musiała to wytrzeć. Z obecnym wycieram raz i szyba czysta i widoczność bardzo dobra.

Cytat:
2006-10-31 09:47:52, lagarto pisze:
Dzięki za jakieś konstruktywne odpowiedzi.

Ja widze 3 wyjscia - latwe i przyjemne:

1) robisz mixa z dynksem lub innym srodkiem obnizajacym temp. zamarzania
2) spuszczasz wezykiem plyn ze zbiorniczka (tyle ile sie da) i dolewasz plynu "zimowego" do pelna.
3) odlanczasz koncowki przewodow od spryskiwaczy, wkladasz je (tzn. koncowki przewodow) do banki i przepompowyjesz plyn pompka do spryskiwaczy.

Cytat:
2006-10-31 10:55:10, janusz35 pisze:
kup 1 litr koncentratu takiego do -70 lub -80C zo ok.6zł wlej dotego co masz w zbiorniczku i juz masz płyn zimowy (jezeli bmiałes w zbiorniczku ok.1l letniego to będziesz miał teraz płyn do ok.-20, jeżeli maiłeś wiecej letniego to wartośc znacznie sie obniża przy mieszance 1l koncentratu i 4 l wody to ok.-5. W sumie nie opłaca sie tego za bardzo kupować i bawić się samemu w produkcje płunu ale na początek jak w zbiorniczkujest letni lub woda jest to bardzo dobre

Człek pisze rozsadnie a Wy z jakąś dyktą wyjeżdzacie .....no zasij połknij i jedź