MotoNews.pl

Czy alternator może wpływać na wolne obroty itd?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie niestrudzonych Esperomaniaków i Sympatyków klubu!!!
Postaram się precyzyjnie:
objawy:
----------
1. (poruszane wcześniej na forum) nierówna praca slnika na jałowym
2. (to umacnia moje podejrzenia) rególarne trzaski w odbiorniku radiowym, w zależności od obrotów zmienia się ich częstotliwość

Ewidentna zależność od temperatury i wilgotności.

Pytanie czy praca alternatora może wywoływać podobne objawy??
----------
Kojarzy mi się z jakimiś przebiciami, może ze strony alternatora(?)
Przyznaję, że jestem w dziedzinie elektryki lajkonikiem
Pozdrawiam, Darek.

PS Alti jest wymieniony, pewnie po regeneracji bo kosztował jakieś 300pln ok. 2 lata temu.

[ wiadomość edytowana przez: mswalcza dnia 2006-10-31 21:52:10 ]

Oczywiście, że alternator wpływa na obroty biegu jałowego.
Jak wiadomo jest on napędzany paskiem klinowym, bezpośrednio od wału korbowego.

Im większe obciążenia elektryczne przyjmuje alternator, tym ciężej jest go "poruszyć", więc (najprościej rzecz ujmując) wał korbowy ma coraz bardziej utrudnione zadanie.

Łatwo to sprawdzić, pozostawiając auto pracujące na wolnych obrotach i włączając odbiornik wymagający dużego nakładu energii, np. ogrzewanie tylnej szyby + lusterek.

Zauważ, że obroty chwilowo spadną, po czym komputer sterujący pracą silnika, tak wyreguluje ilość podawanego powietrza (poprzez silniczek krokowy) oraz paliwa, że obroty ustabilizują się na wymaganym poziomie.

Jest to tzw. zdrowy objaw.

Natomiast, czy akurat alternator jest przyczyną opisanych przez Ciebie problemów, czy są to np. kable wys. napięcia (bardzo podobne objawy) można stwierdzić po obejrzeniu autka.

Pozdrawiam - SpeedR

to zdrowy objaw, ja ladowanie i alternator ogolnie mam wporzadku a po ostatnich wrzutkach systemu audio mam juz ponad 1200W pobieranej mocy i przy rozkreceniu systemu na max w ciemnosciach widac jak przygasaja sobie delikatnie podczas pracy silnika mijania, podswietlenia wszelkie itp.

co najlepsze, radio dzieki b. dobrej instalacji nie przygasa

dodatkowo w rytm basu faluja sobie obroty i to przy fest mocnym basie nawet w granicach 200-300 obrotow. coz poradzic, taka jakosc elektryki w espero, o ile mozna mowic o jakiejs jakosci w przypadku standardowego okablowania...

Dziękuję Wam za szybką i rzeczową odpowiedź.
Rozumiem, że jakiś czynnik powodujący zwiększony pobór prądu wpływa pośrednio (przez alternator) na wahnięcie obrotów.
Czy jednak jest możliwa usterka alternatora, wywołująca objawy przerywania na jałowym i trzaski w radio (najpewniej przenoszone przez antenę, gdyż przy odtwarzaniu CD nie ma zakłóceń)?
PS Przewody WN, świece, kopułka, palec, cewka są nowe.
Pozdrawiam, Darek

Cytat:
2006-11-01 17:31:05, Cwikus pisze:
po ostatnich wrzutkach systemu audio mam juz ponad 1200W

niewiem czy dobrze liczyłem ale wychodzi mi ze pobór prądu masz ok 100A (J=P/U)- niewiem czy odpowiedni wzór- jak ci wyrzymuje alternator??

Cwikus a może podziałaj z solidnym kondensatorem.
Tak naprawdę potrzeba jego instalacji pojawia się właśnie w przypadku spadków napięcia na innych odbiornikach - jak światła.

Pozdrawiam - SpeedR