Gwint świecy w głowicy zerwany :( co mażna zrobić ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temcie,prosze o porady .

mozna dac do napawania i gwintowania ale na ile to wytrzymuje niewiem....... znajomy walczyl z zafira tak - przy 3 wystrzale swiecy zmienil glowice

sciagasz glowice, oddajesz na warsztat gdzie spawaja alu... oni napawaja alu w miejsce swiecy, pozniej nagwintuja gniazdo i gotowe

Osobiscie z doswiadczenia wiem ze spawanie nie ma sensu poniewarz spaw bedzie innej twardosci (bardiej miekki )a po zatym ,zabardzo niema jak tego napawac otwor pod swiece jest dlugi,mozna sprubowac z tulejkami ale one lubia sie wykrecic ze swieca po jakims czasie (do tego nitrzeba wyciagac glowicy.

Te posty utwierdzaja moje przypuszczenia nie chce cie smucic ale lepiej wyjdziesz na wymianie glowicy bo wielokrotnie slyszalem ze wpawanie lub wspawanieie to tylko chwilowe zagodzenie problemu.
Nie wiem jak z glowica cenowo(oczywiscie plus pasowanie uszczela i montaz i tez nie byle gdzie)ale jak chcesz posmigac jeszcze to chba najlepsza opcja.
Pozdro.

a ja powiem tak jak dziadek mechanik mawiał :
"wierci sie i gwintuje otwór (w głowicy), w niego wkreca się redukcję / naprawiacz a w niego wkreca sie świece , dodam że to wyglada tak , jakby wkrecił od strony tłoka tuleję z gwintem na swiecę
oczywiscie odpowiednio dobrany materiał i średnice , oraz inne wymiary

tulejki

v-coil -patent na zerwany gwint

albo swica od skarpety,miałem taką w motorze gwint zerwany i ktoś zastosował swiece od serenki jeżdze do dziś pozdrawiam

ale to w przypadku krotkich swiec.
- ach i nie do samochodu ,i jeszcze na gazie (maja inne cieplote)

[ wiadomość edytowana przez: robert2006 dnia 2006-11-02 22:24:48 ]

sprężynki Heli-Coil
szukaj na Google lub krótki opis tutaj
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2216282.html

dziekuje wam wszystkim,właśnie też słyszałem o tych tulejkach wiec jak by to przeszło to bym sie bardzo cieszył.ale najwazniejsza kwestia dla mnie jest zeby nie sciagac głowicy.

byłem dzisiaj u takarza i powiedzial ze zrobi to od reki bez wyciagania glowicy.Koszt ok 50zł.Dzieki wszystki za porady.pozdrawiam