MotoNews.pl

Line-in w siemens ncdc 2015

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam prosbe czy znajdzie sie dobra dusza obeznana z elektronika i jezykiem niemieckim na tyle aby wytlumaczyc jak podlaczyc modul opisany na stronie:
line in

sluzacy do "inteligentnego" wprowadzenia sygnalu line-in do fabrycznego radia jak w tytule ?

sam uklad jest bardzo prosty ale nie rozumiem jak go wpiac w fabryczna instalacje !
ewentualnie jakies inne wskazowki jak doprowadzic sygnal line-in do tego radia ???
pozdrawiam

Szukałem na tej stronce i nie dopatrzyłem się line-in, jest tylko opisane wyprowadzenie sygnału czyli line-out. Jak coś pominąłem to wskaż mi dokładny odnośnik do tematu, albo wyślij na priv, to coś się wymyśli

Hmm obaj coś poprzekręcaliści. Opis na stronie dotyczy złącza line-out czyli wyjściowego a nie wejściowego line-in. Druga rzecz to co zauważyłem w NCDC 2013-2015 nie ma typowego line-in można natomiast zrobić jeden myk. A mianowicie piny 35-36 to wejście sygnału audio dla telefonu (mono). Do tego pin 33 blokowanie toru dla pozostałych źródeł poprzez podanie masy. Jeżeli to kogoś zadawala może je wykorzystać do podania sygnału zewnętrznego. Jest to zwykłe wejście m.cz. 0.7 V. Kolejne rozwiązanie to wykorzystanie złącza zmieniarki CD. Ale to już inna bajka niemniej na tej stronie równierz jest rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam

Cytat:
2006-11-03 13:42:04, gieroy pisze:
......Kolejne rozwiązanie to wykorzystanie złącza zmieniarki CD. Ale to już inna bajka niemniej na tej stronie równierz jest rozwiązanie tego problemu. Pozdrawiam

i wlasnie o ten sposob chodzi !
jest on podany na wstepie rozdzialu zatytulowanego "Farbdisplay"
link:
http://mitglied.lycos.de/hardwarekiller03/lcd.htm

mozna zbudowac uklad, ktory rozpoznaje sygnal zewnetrzny i przelacza zmieniarka / line-in !
tylko nie bardzo rozumiem z opisu gdzie ten caly uklad sie wpina ???

Cytat:
2006-11-02 20:42:18, red5555 pisze:
mam prosbe czy znajdzie sie dobra dusza obeznana z elektronika i jezykiem niemieckim na tyle aby wytlumaczyc jak podlaczyc modul opisany na stronie: line in sluzacy do "inteligentnego" wprowadzenia sygnalu line-in do fabrycznego radia jak w tytule ? sam uklad jest bardzo prosty ale nie rozumiem jak go wpiac w fabryczna instalacje ! ewentualnie jakies inne wskazowki jak doprowadzic sygnal line-in do tego radia ??? pozdrawiam

czolem,

ani ze mnie elektronik, a tym bardziej nie znam niemieckiego, ale sobie poradzilem z tym problemem, wiec podpowiadam (tak po laicku).
1) pomiedzy zmieniarka a radiem jest tasma laczaca. Zeby nie spaprac tego na dobre - ja lupilem 1m tasmy + 2 zlacza (meskie i zenskie). Wpialem sie z tak przygotowanym kablem jako przedluzacz istniejacego.
2) teraz juz nie pamietam, ale na stronie masz opisane, ktory pin jest za co odpowiedzialny. Poniewaz moja zmieniarka powiedziala dawno, ze juz mnie nie lubi, wiec wcale inteligentnego rozwiazania nie potrzebowalem. Wpialem sie na stale z sygnalem z mp3 playera w 3 żyły tasmy.
3) w samej tasmie sa 2 masy: jedna jest "sterujaca" - mowi czy jest CDC czy nie. jak ja rozetniesz - ncdc nie bedzie widzial zmieniarki i nie da sie uruchomic oprogramowania do jej sterowania (mam nadzieje, ze jasno sie wyrazilem)
4) taki "switcher" jak na stronie hardware killera bylby super sprawa, ale ja osobiscie sie nie zdecydowalem.

powodzenia zycze, bo warto sie chwile pobawic, nic nie spsujesz, a korzysc spora.

pozdr., mrozek

wielkie dzieki za podpowiedz !
moja zmieniarka po wymianie napedu czyta wszystkie cd i cd-r
wiec nie chcialbym stracic jej jako zrodla dzwieku !
czy mp3 masz podpiete bezposrednio przez gniazko sluchawkowe w kabel zmieniarki ? jak z jakoscia dzwieku ?

alternatywnie zastanawialem sie nad odtwarzaczem mp3 z wbudowanym transmiterem fm (sa takie na allegro), ale czytalem niezbyt dobre opinie o transmiterach fm - zaklocenia z urzadzen elektrycznych samochodu
ktos ma doswiadczenia z transmiterem fm w omedze z dieslem ???

Cytat:
2006-11-06 23:06:44, red5555 pisze:
wielkie dzieki za podpowiedz ! moja zmieniarka po wymianie napedu czyta wszystkie cd i cd-r wiec nie chcialbym stracic jej jako zrodla dzwieku ! czy mp3 masz podpiete bezposrednio przez gniazko sluchawkowe w kabel zmieniarki ? jak z jakoscia dzwieku ? alternatywnie zastanawialem sie nad odtwarzaczem mp3 z wbudowanym transmiterem fm (sa takie na allegro), ale czytalem niezbyt dobre opinie o transmiterach fm - zaklocenia z urzadzen elektrycznych samochodu ktos ma doswiadczenia z transmiterem fm w omedze z dieslem ???

bezposrednio ze sluchawkowego. testowalem tez line-out (niskopradowe). I tu ciekawostka - gra tak samo, bez najmniejszych znieksztalcen i ten sam poziom glosnosci. Wyglada na to, ze radyjko ma jakis sprytny sytem przetwarzania napiecia sygnalowego, albo co.

transmiter FM - testowalem. oddalem. nie polecam. jakosc dzwieku do niczego, zaklocen full. rob wejscie i sie nie zastanawiaj

mrozek

dzieki za info !
w wolnej chwili zrobie sobie przejsciowke, moze sie pokusze na ten uklad ze strony killera...

Dzięki za ten post. Dzięki temu udało mi się podłączyć mojego iPoda. Wcześniej próbowałem szajsowatego transmitera FM firmy kensington. Tragedia teraz gra pięknie

a teraz mam pytanko: czy ktoś próbował, albo ma jakąś wiedze na temat tego telefonu co jest w schowku? Czy da się to wymienić na jakiś system bluetooth zamiast wkładać tam kartę SIM - przestarzałe rozwiązanie.

Teraz to nie wiem o co chodzi. Chcesz wykorzystać ten telefon czy zamontować zestaw samochodowy bluetooth? Jeżeli to drugie to polecam HKW-600 siemensa bo pracuje prawie z każdym telefonem, ma własny wyświetlacz i jest tani jak barszcz w przeciwieństwie do innych np. zestaw do SE z wyswietlaczem ok. 600 zł a wyżej wspomniany niecałe 200 zł.

Cytat:
2007-12-31 09:08:41, gieroy pisze:
Teraz to nie wiem o co chodzi. Chcesz wykorzystać ten telefon czy zamontować zestaw samochodowy bluetooth? Jeżeli to drugie to polecam HKW-600 siemensa bo pracuje prawie z każdym telefonem, ma własny wyświetlacz i jest tani jak barszcz w przeciwieństwie do innych np. zestaw do SE z wyswietlaczem ok. 600 zł a wyżej wspomniany niecałe 200 zł.

W schowku mam schowaną małą, a raczej dużą skrzynkę z napisem nokia. Jest to podłączone do radia. Chce wymienić tą skrzynkę na coś z bluetooth, na coś co by było zintegrowane z radiem - czyli działało to tak samo jakby wsadził do tej skrzynki karte sim, z tą różnicą że tu miałby się łączyć z telefonem - tak jak te zestawy BT. Nie chcę żadnych dodatkowych urządzeń - nie interesuje mnie to.

Wstawić możesz ale o współparcy z wyświetlaczem w kokpicie raczej zapomnij.

To jest nokia i musi byc na to jakis sposob :>
Musze poszukać jakichś speców co by to przerobili.