[126p] Padł akumulator...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć

No właśnie, jak w tytule. Zrobiło się zimno i akumulator po nocy nawet nie ma siły rozrusznikiem zakręcić. Jak go ładuję, to wskazówka amperomierze nie schodzi poniżej 1A nawet po 10h, chociaż powinna zejść w końcu do 0.
Nie bardzo widzi mi się wydawać 150zł na aku, więc rozważam 2 opcje:
1. regenerację aku: mama namiar na taką usługę za 25 zł
2. kupno aku "marki" Budget w REALu za ~80zł
Kwestia, co wybrać. Nie wiem jak dużo da taka regeneracja, gostek podobno udziela gwarancji. Co od drugiej opcji, to nie wiem ile taki aku pożyje. Ma co prawda 2 lata gwarancji, ale jakoś nie ufam temu sprzętowi, w końcu jest 2 razy tańszy niż normalny, Centry chociażby.
Doradźcie coś.
Acha, jeszcze jedno; ten Budget ma chyba 38Ah i prąd rozruchu 400A, moja aktualna Centra 32Ah i 150A... więc różnica znaczna.

a sprawdzales czy moze nie trzeba dolac wody destylowanej do twojego aku ? bo moga byc takie objawy ze ladujesz i nie laduje itd sprawdz to jesli jest malo to dolej podlacz do ladowania a pozniej sie ciesz dobrym aku i smigaj przez zime.....

moj poprzedni kaszel smigal na aku co mial jakies 15-16 lat :]

...sprawdzałem przed ładowaniem. W niektórych celach było na min, dolałem do max. Woda to nie problem. Aku ma 8 lat, tyle ile mój malec.

panie, wez se kup nowy aku cenrtry ( ja dalem jakas 100) i klopot z glowy na pare lat

Co to za aku za 80 zeta jak za rok znowu problem centra jest w granicach 120-150zł

nie kupuj akumulatorow no name budget jenox itp. mi wytrzymal jedna zime i lato - i to z duuuzymi problemami latwo sie rozladowywal i trudno ladowal. serio nie ma co - wole dlozyc te 5 dych i nie pchac samochodu

kiedyś kupiłem akusia w norauto za 59zł taka promocja była i działał spokojnie dwa latka, teraz leży w piwnicy bo przestał 4 miesiace w aucie które nie jeździło, słyży jako zapasowy i do sprawdzania rozruszików Ja nie narzekałem, choć nie mówie że są lepsze

Akumulator z marketu sobie daruj. Kup Centrę, one są nie do zdarcia. Ja mam taki, 45Ah już 7 rok.
Albo skuś się na tą regenerację, jak dobrze robią, to trochę pochodzi.
Możesz też poszukać coś na elektroda.pl, tam zdaje się było jak regenerować aku.

Ja w Feu Vert nabyłem aku marki Basic i po roku mimo doś dużego całorocznego poboru mocy i parokrotnego wyładowania go niamal do zera (radio) przy tych mrozach daje radę. Koszt 75zł (35ah)

Dzisiejszy zakup, 46Ah i 420A Dają takie na pierwsze wyposażenie VW, Audi i Porsche więc jest nadzieja że jakoś będzie działać

no ja wlasnie ogladalem moj....puszcza laczenie Bolec-Plastyk., pod spodem wielka plama po kwasie, ehh jebane akumulatory BASIC. a kreci pieknie....Kupie chyba to co poleca krzemowy

moll podobno teraz jest bezkonkurencyjny

co wiecej za 150 zl mozna kupic 38A 215 - mysle ze do malca bezproblemowy.

http://www.allegro.pl/item136909366_akumulator_moll_m3_38ah_nowy_gwarancja_.html

czy sa jakies przeciwskazania zeby kupic 46? czy to jest tak ze ma wieksza pojemnosc - dluzej sie wyladowuje czy cos inaczej i maluchowy altek nie da rady?
u mnie w wawie duzo drozej niz na allegro - 58 za 210 a u nas 300:/

ja do malucha kupiłem kiedys boscha, ale po pół roku padł jak wydzwoniłem przodem, od tej pory kupowałem do malca najtańsze gówno, bo wolałem co 2 lata miec nowy gówniany niz zajebisty kttóry mógł paśc znowu jakbym gdzies wydzwonił

toz kupic na lalegro i 20 zl dostawa:|. ja walsnie czekam az krzemowy mi na gg wyjasni czy warto kupowac wiekszy czy starczy taki najmniejszy do 899. W koncu to na elektronice jest wiec az tak krecic dlugio nietrzeba

arti ja mam akus przy nagrzeniwcy wiec spokojnie

[ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2006-11-03 22:13:15 ]

Cytat:
2006-11-03 22:12:29, Pat_kdb pisze:
toz kupic na lalegro i 20 zl dostawa:|. ja walsnie czekam az krzemowy mi na gg wyjasni czy warto kupowac wiekszy czy starczy taki najmniejszy do 899. W koncu to na elektronice jest wiec az tak krecic dlugio nietrzeba arti ja mam akus przy nagrzeniwcy wiec spokojnie [ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2006-11-03 22:13:15 ]

ja tez nie musze ale rozne sytuacje w kaszlu sie zdazaja i wole miec zapas ale jezeli on sie ciezej laduje czy cos - chyba nie ale wole sprawdzic - to musze najmniejszy wziac

a powiedzcie chlopy jak zadbac o dobry rozruch silnika. Czy jaks kabel masowy dobry kupic? czy styka tylko taka torba ochronna na akus i mozna zostawiac na noc fure?

jak chcesz dobry rozróch to wiadomo wszystkie łączenie idealnie oczyszczone i będzie dobrze, ale dobrym petentem jest pociągnąc mase gdzies lisko rozrusznika gdzies do kasty ją podłączyć, najlepiej na szpilke od silnika dać jedszcze jedna nakrętke z kablem od masy i podłączyć ja gdzieś do karoseri, słyszałem tez że najlepszym rozwiazaniem jest by taką mase przy rozruszniku ciągnac odrazu do masy do akumulatora

olej syntetyk, sprawny rozrusznik , ocieplony aku w autach z silnikiem z przodu i aku z przodu bo nie ma sensu ocieplac aku w maluchu bo ocieplenie działa jak termos trzymając zimno w aku.