Zimówki 185/65 czy 185/70 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przyszła zima więc jutro chcę zamówić 4 sztuki nowych opon zimowych.
Mam tylko wątpliwości czy lepiej zamówić 185/70 R14 wyższe, czy 185/65 R14 niższe, te niższe mają taką zaletę że w tym samym rozmiarze mam letnie nówki fuldy, a te wyższe z kolei taką że rzadziej bym robił za pług śniegowy co na moich dzikich i zaśnieżonych terenach zdarza się bardzo często zimą.
No i jeśli chodzi o markę to kupię albo Daytony albo Dębica
Jeśli źle myślę to proszę o uwagi

Mnie się wydaje,że lepsze są 175/70.Są wysokość 185/65 a są węższe.Powoduje to mniejsze opory i większy nacisk jednostkowy na śnieg. Coś a'la żyletki lat 20-ych.

Cytat:
2006-11-05 11:37:26, JaRabbit pisze:
Mnie się wydaje,że lepsze są 175/70.Są wysokość 185/65 a są węższe.Powoduje to mniejsze opory i większy nacisk jednostkowy na śnieg. Coś a'la żyletki lat 20-ych.

A Kolega źle palnął tytuła wątka...co to za rozmiar 185/70

Ja/Rabbit/cek ma (trochę) racji... ...ale jeśli nie ma różnicy w cenie wyraźnej ...spokojnie możesz kupić te w oryginalnym rozmiarze

co do marki...hmm...w tych dwóch przypadkach chyba zdecydowałbym się na Dębice (mimo wszystko..)

a ja polecam 175/70/14

to jest zimowka i jednak ten nacisk na powierzchnie jest wiekszy a o to chodzi zima.

w tym przedziale cenowym najlepsze oceny ma jednak sawa.
i szczerze polecam ta marke z autopsji

Rozmiar polecam fabryczny.

Jeśli chodzi o markę to Dębica, też z autopsji.

Rozmiar 175... na sniegu i nierównościach ze zmarzniętego lodu pewnie był by lepszy, ale trakcyjnie również polecam 185/65/14. Co do frmy oponiarskiej do Espero jak najbardziej Dębica Frigo 2, Barum Polaris 2. Osobiście przesiadłem się na Klebery Krisalp-y i jestem jak narazie zadowolony.

Cytat:
2006-11-05 17:59:00, hard-drive pisze:
a ja polecam 175/70/14 to jest zimowka i jednak ten nacisk na powierzchnie jest wiekszy a o to chodzi zima.

Usciślijmy - nie ogólnie zimą, tylko na sniegu.
Teraz pytanie, czy ktoś mieszka w zaśnieżonych Bieszczadach, czy w W-wie i głównie jeździ po błocie pośniegowym.
Pozdr. P.

W teście opon zimowych w ostatnim "Auto Świecie"
Barum Polaris 2 który jest jedną z najtańszych opon, zajęła 3 miejsce w ogólnym rankingu...

Takie też właśnie sobie dzisiaj kupiłem nówki sztuki...

Dębice natomiast które polecacie, najgorzej wypadły ze wszystkich opon jeśli chodzi o długość drogi hamowania na mokrym podeszczowym asfalcie...

Cytat:
2006-11-05 23:04:30, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Dębice natomiast które polecacie, najgorzej wypadły ze wszystkich opon jeśli chodzi o długość drogi hamowania na mokrym podeszczowym asfalcie...

Są za to jedne z najlepszych na śniegu.

Jeździłem już na Kormoranach SnowPro, Polarisach 2, Frigo i Miechelinach Piolt A2.

Frigo NA ŚNIEGU nie jest gorsze od Miechelinów, a dużo lepsze od Polarisów.

Oczywiście w rankingu ogólnym Micheliny są w tej czwórce zdecydowanie najlepsze (i najdroższe).

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-11-05 23:11:27 ]

Ja śmigam właśnie na 185/70/14 i jka namoje wykształcenie jest oki. No i też polecam Sawę - oponki spoko, miałem dwie na razie, a dziś odebrałem własnie następne 2 do kompletu i stare, krzywe Ultra Gripy 5 idą na śmietnik.

Czy coś takiego pasuje do espero? :

Cytat:
"SPRZEDAM DWIE OPONY ZIMOWE SAVA ESKIMO 175/65/14 6mm BIEŻNIK"
"TAK JAK W TEMACIE CHETNI NA PW LUB KOM WIDOCZNY W PODPISIE ZDJECIA WRZUCE JUTRO ALE OPONKI W IDEALNYM STANIE JESZCZE WIDAC NA NICH PASKI KOLOROWE MIEDZY BIEŻNIKIEM,DODAM ZE SA TO KIERUNKOWE OPONY. CENA OK 130zł KOMPLET uważam ze to uczciwa cena na allegro cena nowej ok 230zł a uzywane w granicach 60-90zł"

za niska jezdziłem na takim rozmiarze fatalnie ! ! !

odradzam

Pasowac będzie, czemu nie. Ino chyba kółko będzie optycznie jeszcze mniejsze od seryjnego.
Tylko z tą ceną nowych to troszku chyba przesadyzm, bo ja za 185/70/14 dałem po 162 złocisze.

Dzięki
Więc odpuszczam je sobie.

Cytat:
-JACO- pisze:
Dębice są za to jedne z najlepszych na śniegu.

No tak...
Ale w Warszawie żadko kiedy na asfalcie masz śnieg...
Z reguły jest mokro albo mazisto-błotnisto więc Dębica w Warszafce się nie sprawdza...

Dzięki za wszystkie porady.
Na tej podstawie zdecydowałem się na zakup Sawa Eskimo, W sklepie internetowym Netcar bo było najtaniej. Mam nadzieję że sklep jest ok (jeśli ktoś tam kupował to proszę o info) i szybko dostanę opony.
Zamówiłem w rozmiarze 185/65 R14

[ wiadomość edytowana przez: pjacek26 dnia 2006-11-06 16:11:55 ]

Mama mojej Madziarki kupiła w Netcar oponki w zeszłą zimę - transakcja wzorowa tak więc polecam.

co do zimówek to założyłem rozmiar 185x60 R14 i jest ok. ogólnie wyglądają fajnie co prawda widać większy prześwit między kołem a błotnikiem ale tanio się trafiły (używane) pozdro

Ja w netcarze kupiłem zimówki Barumy...

Co do Sawy... to w tym teście opon zimowych o którym wspomniałem powyżej które przeprowadził Auto Świat, Sawy zajęły drugie miejsce w rankingu!

...dziwne że najtańsze opony uzyskały najwyższe noty...

Włąściwie dobrana mieszanka gumowa oraz kierunkowy dobrze zaprojektowany bieżnik robi swoje. Łukasz, nie pisz o tych oponach, że tanie tylko, że popularne, klasyczne. Ładniej brzmi oddając jednocześnie walory użytkowe w rzeczywistości