Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-11-06 14:09:00 Odklejona okładzina na szczęce.
Pozdr. P. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-11-06 14:28:02 potwierdzam.
Lepiej od razu jedź na wymianę, nagłe zablokowanie tylnego koła podczas jazdy z dużą prędkością gorozi zarzucenieim i wpadnięciem wprost pod nadjeżdżającego z naprzeciwka TIR-a |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2006-11-06 15:54:42 ...miałem to samo...
w czasie jazdy (na szczęscie tylko 40-km/h) zablokowało mi się tylne koło... pisk... i lądowanie na pobliskim chodniku... odkleiły sie okładziny od szczęk hamulcowych... musisz kupić nowe szczęki hamulcowe do bębnów i wymienić... koszt niewielki... |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-11-07 00:31:11 Człowieku - proste jak drut bylebyś tylko skręcil sobie drutem tłoćzki cylinderka przez rozbiórką - bo może cie czekać rozszczelnienie i niepotrzebne odpowietrzanie ![]() |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-11-07 00:48:20 dzięki - spróbuje sam zatem. |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-11-07 09:06:31 narazie bęben zdjęty - okładzina jest jeszcze dość gruba ale ...spadła na ziemie po zdjęciu bębna wiec mieliscie racje.Jade po nowe szczęki i zobaczymy. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-11-07 09:16:25 a mnie nie dość że się odkleiła to jeszcze upierniczyła cylinderek i płyn hamulcowy sobie wyciekł, a ja 10 km bez hamulca do domu jechałem.
i to się nazywa brak wyobraźni ![]() jeśli przypadkiem masz zapieczone cylinderki to może się okazać ze będzie ciężko zdjąć bębny jak sie rant zrobił, a najlepiej to kup sobie zestaw naprawczy hamulca ręcznego i przy okazji z nim zrób |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-07 11:14:22
Przecież napisał, że już zdjął ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-11-07 11:37:49 Esper ma pryznajmniej ikre do roboty...zrobi sam za darmo i będzie mial satysfakcje ![]() |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-11-07 12:32:28 Wiec tak - "chore" koło zrobione - zostaje drugie ale nie wiem czy dziś zdąże - pracuje.A co do wymiany to nie ma się czego bac choc lepiej wszystko obejrzeć przez rozebraniem.
1.Odkręciłem koło 2.Odkręciłem małą śrubkę na bębnie 3.Ściągnąłem bęben - poszło dość łatwo - troszke młotkiem dookoła i zaczął ładnie schodzić. 4.Po ściągnieciu bębna widac całosc - szczęki i mechanizm 5.Ja zrobiłem tutaj zdjęcia całości - aby potem w razie potrzeby zerknąć (przydały się) 6.Ściągnąłęm spręzyne dolną 7.Spręzyne górną i potem lewą - mniejszą - są tylko 3 takie dłuzsze 8.Ściągnałem spręzynkę przytrzymującą szczęke "lewą" i szczęka ładnie schodzi. 9.To samo na "prawej" ale trzeba jeszcze "odchaczyć" mocowanie hamulca ręcznego - od dolu szczęki I mamy całość na zewnątrz - pozostaje zrobić to w odwrotną strone Uwagi osobiste: Czas ok godziny pracy(spokojnej) Jesli dla kogoś to nowość - lepiej dokładnie zapamiętac jak ma byc załozony rozpierak.Najpierw załozyłem go tak ze nie było ręcznego - nie zapierał się za to co powinien - ale zerknąłem na zdjecia i wszystko jasne.Pod koniec lekko wyregulowałem ręczny na tym wlasnie rozpieraku - bo okładziny sa grubsze od poprzednich - ale jak sie nie myle jest to rodzaj samoregulatora - niech mnie ktoś poprawi jak sie myle. Nie ma raczej nic trudnego - załozenie spręzynek wymaga nieco "sprytu" ale w granicach normy. DO tej pory mialem takie coś - jak hamowałem i zatrzymałem się to po kilku sekundach było takie "buum" z tyłu .Smieszne - czasem wysiadam z samochodu a on za moment bum - coś jakby spręzyna się rozpręzyła lub podobnie.Sprawdze teraz czy to nie było przez szczęki - mialem to juz dość długo.Moze jednak spręzyna w tyle ![]() Moze zdąze jeszczze drugie zrobić - pozdrawiam. dodano: drugie - czas ok 20 minut.Widze jednak ze musze podkręcic jeszcze na rozpieraku bo ręczny mocno sie wychyla teraz. Pytanie: Co to jest na bębnie hamulcowym - widoczne zaraz po zdjęciu koła jakby ciężarek wyważający (przspawane/zgrzane do bębna) Na drugim będbnie mam dwa - na pierwszym jeden.Te dwa sa rozmieszczone nie w połowie obwodu - czy to rodzaj wywazenia bębna? Wyglada jak oryginalna jego część. [ wiadomość edytowana przez: Esper dnia 2006-11-07 14:26:46 ] |