MotoNews.pl

Jak kupować auto z automatem....?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam takie pytanko- jak kupować samochód z drugiej ręki z automatyczną skrzynia biegów? Czy podczas jazdy można stwierdzić czy skrzynia jest dobra, jak powinien zachowywać się pojazd. P.S Nigdy nie jeździłem automatem!

dla mnie auto z automatem jest spoko wygoda ja djabli
Z tego co mozna zauwazyć to to ze przy zmnianie biegów nie powinien szarpać w nowszych autkah tylko po obrotach mozna zobaczyć ze redukuje biegi.
No i nieodparta pokusa wciśniecia sprzegla ktura może sie skończyc bardzo gwałtownym hamowaniem (te auta naprawde świetnie hamuluja )
czasem automaty palą więcej ale zależy to od wciskanoiia pedału gazu.
Ktos powiedział ze automat jest wolniejszy ja jeździłem volvo co prawda wiekowe ale silnik 2,5 l dawał rade a jak sie przełączyło na sportową jazde to wogule jazda
Musiał bys sam polatac automatem i sprawdzić ja na początku nie byłem przekonany ale po tym jak polatałem ponad 5 miesięcy w automacie dziwnie sie jeździło na manualu

Witam serdecznie sam posiadam "omesię" 2.0i z automatem i jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru. Gdy kupowałem nie miałem zielonego pojęcia o automatach (miałem farta) ważnym jest abyś nie słuchał rad wszystko wiedzacych mechaników którzy tak naprawdę to na niczym się nie znają jeżeli chodzi o automat to wszystkie naprawy i obsługę tj wymiana oleji itp. wykonuj w autoryzzowanej stacji obsługi troche to kosztuje ale sie opłaca ja swoim automatem przejechałem juz 80000 i musiałem wymienic tylko olej i filtr robi to sie co kilkadziesiąt tyś km zależy od skrzyni. podaję ci linki do stron gdzie wszystko znajdziesz na temat automatów
http://www.automat.pl/vademecum/index.html
http://www.automat.pl/news.php
Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń z jazdy automatem a najbardziej zadowolona jest żona

kupno wozu z automatem powinny poprzedzać wnikliwe oględziny i solidna jazda próbna:
podczas ogłędzin zwraca się uwagę na stan oleju (jest problem w skrzynkach bez "bagnetu") tzn czy jest klarowny i czy nie śmierdzi spalonymi tarczami. oraz wycieki oleju ze skrzyni .skrzynki sterowane elektronicznie, mają na tablicy rozdzielczej lampkę kontrolną skrzyni biegów, zwracamy uwagę czy po włączeniu zapłonu zapala się i gaśnie po uruchomieniu silnika
jazda próbna powinna być wykonana na dystansie co najmniej 20 km, spokojna jazda ,nagłe przyśpieszanie, zwalnianie, jazda z dużą prędkością, zwraca się uwagę na nienaturalne szarpnięcia ctuknięcia, przy nagłym wyprzedzaniu (kikdawn lub tryb s) skrzynka musi zredukować bieg lub dwa w dół. zapalenie się lampki krzyni bądz włączenie trybu awaryjnego świadczy o niesprawności , na koniec wąchamy jeszcze olej