Co zrobiłem w moim Hyundaiu przed zimą :-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Za sugestią cendra (minimalnie zmodyfikowaną) w ramach pomysłu na pochwalenie sie i obudzenia forum ... wymyśliłem

Ja napisze o Sonatce
1) dostała nowy olej do silnika z (racji przebiegu).
2) dostała nowy olej do skrzynizeby lepiej działała - ale nie widac zbytnio poprawy
3) świece też z racji przebytej kolejnej 10 000km
4) na przegaldzie wyszło - końcówka drażka, no to żem ja też wymienił
5) dostała zimóweczki na łądnych alu 14 i znowy ciut nabrała wygladu warszawowatego - chociaż nie dokońca
6) wymieniłem jedną z osłon przegubu - odziwo wewnętrznego który poprostu sie "rozerwał".
7) zapomiałem że kupiłem jedno z piór wycieraczek nowe

1) nie udało mi sie zdobyć nadkoli co mnie bardzo boli (ale jest przynajmniej do rymu)
2) no i nadal wykorzystuje bateryjkę ponówki (w Sonacie) przez co robi za "poranny starter" dla Kucyka

i może jeszcze uda mi sie przerzucić mechanizm wycieraczek (oryginał juz mocno wytarty, piszczy i ma okropne luzy) i spróbuje podregulować cięgna w skrzyni.

No to tyle
Zachecam do "zabawy"
Pozdrawiam.
Misio

[ wiadomość edytowana przez: _Misio_ dnia 2006-11-08 00:08:23 ]

jeszcze nic no może poza wlaniem płynu zimowego do spryskiwaczy

mam nadzieję, że zima z atakiem wstrzyma sie do 18-ego

ZMIENIŁEM OPONKI LETNIE NA ZIMOWE

miesiac temu kilka zaprawek, jedna na masce i dwie na dole drzwi

moze jeszcze swiece sie zmieni i to by bylo na tyle

Ja realizuję następujący plan przygotowujący na zimę:
- wymiana wszystkich poduszek silnika
- wymiana świec zapłonowych
- przetoczenie tarcz hamulcowych
- prostowanie felg zimowych
- wymiana tylnych szczęk hamulcowych + samoregulatorów + czyszczenie i równanie bębnów
- wymiana przednich błotników i prawych drzwi kierowcy (nie było dzwona)
- wymiana opon na zimowe
- wymiana czujnika paliwa + zbiornik paliwa (czujnik nie działa a zbiornik dziurawy)
- wymiana elastycznych przewodów hamulcowych
- wymiana membranki paliwowej w gaźniku (nie wiem dokładnie jakie ma ona zadanie ale jest dziurawa i wiem, że auto gorzej zapala przez to na zimno)
- naprawa blacharska podłogi w dwóch miejscach
- wymiana przedniej szyby
- konserwacja nadkoli i podwozia
- wymiana uszczelek drzwi
- nalanie zimowego płynu do zbiornika

To chyba tyle. To jest największy remont jaki ten samochód miał kiedykolwiek. No ale należy mu się. Myślałem jeszcze o sprzęgle ale to jeszcze może poczekać.
Cel jest taki, że na zimę auto ma być bezpieczne, szczelne, dobrze palić na zimno i mało palić.

W sobotę założyłem zimówki a na 15 listopada jestem umówiony w ASO na zimowy przegląd.

Atosek juz dobre 3 tyg. temu ubrał sobie rękawiczki (czyt. zimówki)

_Misio_ mozesz odmieniać mój nick, np Cendra, Cendry, może Was troche mylic mój nick ale zapewnim, że jestem facetem
Mój Pony przed zimą dostanie drobny remont blacharski:
- zlikwidowanie dziury w prawym progu,
- naprawa błotnika przedniego (lewy), jest troche rdzy na nim,
- poprawienie drzwi kierowcy (ktoś zle je zaszpachlował ),
- zabezpieczenie komry silnikowej, bo niestety poprzedniemu właścicielowi wylał sie aku i boję sie, że może to osłabic konstrukcje samochodu, dokadniej prawego mocowania zawiasu,
- zabezpieczenie "miski" na koło zapasowe, tam pojawiła sie rdza ,
zabezpieczenie antykorozyjne na podwozie .

Jak wróci zmienie mu laczki na zimowe, tylko musze jeszcze 2 oponki kupić.
Płyn zmieniony, dywaniki też zmienione na gumowe, przydałyby się wycieraczki nowe...

akurnik ile kosztowało Cie przetoczenie tarcz bo moje chyba lekko biją przy hamowaniu

Cytat:
2006-11-08 15:50:50, cendra pisze:
_Misio_ mozesz odmieniać mój nick, np Cendra, Cendry, może Was troche mylic mój nick ale zapewnim, że jestem facetem Mój Pony przed zimą dostanie drobny remont blacharski: - zlikwidowanie dziury w prawym progu, - naprawa błotnika przedniego (lewy), jest troche rdzy na nim, - poprawienie drzwi kierowcy (ktoś zle je zaszpachlował ), - zabezpieczenie komry silnikowej, bo niestety poprzedniemu właścicielowi wylał sie aku i boję sie, że może to osłabic konstrukcje samochodu, dokadniej prawego mocowania zawiasu, - zabezpieczenie "miski" na koło zapasowe, tam pojawiła sie rdza , zabezpieczenie antykorozyjne na podwozie . Jak wróci zmienie mu laczki na zimowe, tylko musze jeszcze 2 oponki kupić. Płyn zmieniony, dywaniki też zmienione na gumowe, przydałyby się wycieraczki nowe... akurnik ile kosztowało Cie przetoczenie tarcz bo moje chyba lekko biją przy hamowaniu

poniacz wrócił i wygłada nawet dobrze, myslalem ze bedzie gorzej, a nawet nie duzo mnie to kosztowało, mam nadzieje ze jakeis 2-3 lata bedzie po kłopotach z blachą

Ja placilem za przetoczenie tarcz 40zl od tarczy czyli 80zl

Witam.
Accent w czwartek przeszedl przegląd po 120kkm
czyli nowy paseczek rozrządu, napinacz,świece, filtry paliwa, powietrza, oleju, świeży olej, poprawa ręcznego. Oponki zimowe troche wcześniej założylem. I jeździłem sobie zadowolony do wczoraj (18.12) Na obwodnicy Piask mialem bliskie spotkanie czołowe z Kaczorem!!!
a jak to wyglada to zobaczcie sami. W profilu wstawiłem fotki z tego spotkania Szyba do wymiany I co najśmieszniejsze Kaczor przeżyl to spotkanie. Twarda sztuka. Tak mi sie zaczał poniedziałek Pozdrawiam wszystkich
Bartis

[ wiadomość edytowana przez: bartis dnia 2006-12-20 00:04:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: bartis dnia 2006-12-20 00:06:09 ]

Cytat:
2006-12-20 00:03:47, bartis pisze:
.... W profilu wstawiłem fotki z tego spotkania ......

hmm, cos chyba nie tak z Twoim profilem, brak dostepu do fotek

COFAM powyższe

[ wiadomość edytowana przez: gadiemus dnia 2006-12-20 00:14:50 ]

Juz powinno być dobrze w profilu. U mnie sie otwiera to i u reszty powinno. Pozdrawiam

wspolczuje na szcescie tylko szybka
a jaj juz myslalem ze jednego z "braci" sciagnales

Już śmigam z nówką szybą

Cytat:
a jaj juz myslalem ze jednego z "braci" sciagnales

Jak by to był któryś z "braci" to straty były by o wiele wieksze u mnie niż tylko szyba