Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-11-07 17:37:29 Witam. Otóż mam taki problem. Pojechałem do wulkanizacji na wymiane kół na zimówki. No i koleś jak odkręcał tylne lewe koło to strasznie sie zasapał z jedną srubą. Tak sie nasiłował , że ją w końcu ukręcił, w otworze został ok 1 cm śruby i to bardzo głęboko
Dodam , że wcześniej ja te koła zakładałem i jestem pewien w 100% ze wszystkie śruby zostały wkręcone prawidłowo.. No i co ja mam teraz zrobic ![]() -jak????????????????????????? zeby nic nie spi&^%$#@ć -a może poszukać gdzies na szrocie całej piasty(półośki) ?? [ wiadomość edytowana przez: berek33 dnia 2006-11-07 18:38:32 ] |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-11-07 17:42:20 tarcze ( GLE94)..... sproboje ale słabo to widze bo skoro stawiała taki opór kluczowi do kół to nie podejrzewam zeby poszło śrubokrętem.... a jezeli sie tak nie da to jak ?? |
![]() PLUS98 Miłośnik FSO POLONEZ CARO+ 1.6 GLI WRZEŚNIA | 2006-11-07 19:18:24 Naprawdę berek33 nie wiem czym się ty przejmujesz. Warsztat który zniszczył śrubę powinien to wszystko załatwić!
W ostatni czwartek taki problem miał mój brat, przy wymianie kół na zimowe w wulkanizacji złamali klucz i zniszczyli nakrętkę zabezpieczającą alusy (Ford Mondeo 2002) brachol pojechał do serwisu tam za 60.00 zdjęli nakrętkę i zakupił nowy zestaw z kluczem za 166.00. Wszystkie koszty pokrył zakład oponiarski! I TAK MA BYĆ! |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2006-11-07 19:22:17 To jakiś dobry zakład. Zwykle mówią, że tak już było i nie wiedzieć czemu ktoś się czepia. |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-11-07 19:24:37 To ja tylko dodam ze wymiany kol nalezy dokonywac wlasnorecznie... |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-11-07 19:25:03 a juz nie chce mi sie z nimi uzerac , byłem u nich ale sie wykrecaja ze sruba była krzywo wkrecona i oni o tym nie wiedzieli,,,,
teraz zalezy mi na jak najszybszej naprawie |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-11-07 19:47:06 spróbuj tak -
jak urwałem srube od głowicy i taki pitek wystawał, to nałożyłem nakrętke i zalałem-zaspawałem tą nakrętke (no nie ja osobiście ale asystowałem) poszło jak po maśle - śruba w momencie zerwania traci napręzenie, a dodatkowo podczas spawania sie mocno wygrzewa i uwierz mi, ze jest duuuuuuuzo łatwiej - pytanie tylko jak gleboko sie urwala i czy nie zaspawasz razem z tarczą. Rzecz jasna do wymiany tarcza, (z drugiej strony tez- bo wymienia sie obie) bo będzie przegrzana. a swoją drogą to na taką gadke ja bym powiedział od razu - sprawa ląduje w sądzie konsumenckim, powołasz biegłego i w przypadku stwierdzenia ich winy pokrywaja koszty biegłego - dziękuje do widzenia. Sprawy w sądzie konsumenckim nie kosztują ale biegłego bedziesz musiał Ty opłacić - warunek - inaczej bym sie nie brał -świadek i paragon |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-11-07 20:06:15 dzieki Wam za info ale:
nie mam ani rachunku ani świadka ani paragonu wiec sądownie nie ma czego dochodzic a koszty opłacenia biegłego przerosną koszty półoski... juz myslałem ze zaspawac nakrętke migomatem ale.... dosłownie 1 cm sruby siedzi przy samym końcu otworu wiec nawet tam nie wsadzisz końcówki od migomatu... ja prędziej myślałem o powolnym rozwiercaniu tego kawałka śruby zaczynając od małego wiertełka i stopniowo powiększając otwór w ów śrubie stosując grubsze wiertła az do momentu w którym resztki śruby będa na tyle cienkie ze same wyjdą.. zalezy mi zeby gwintu nie zniszczyć ( o ile juz nie jest zniszczony przez odkręcanie na chama przez debila z wulkanizacji ) a to o czym mówisz rdt to świetny patent pod warunkiem ze masz jak dojśc migomatem i masz do czego przyspawac nakrętke , kiedyś widziałem jak mój mechanik ukręconą świecę w ten sposób wyciągał [ wiadomość edytowana przez: berek33 dnia 2006-11-07 20:09:16 ] |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-11-07 22:50:39 rozwiercaj po kolei wiertłami, po pewnym czasie sama wyjdzie, sprawdzone kilka razy na własnej skórze w różnych samochodach |
![]() kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-11-08 10:54:23 moze wystaje z drugiej strony, wtedy po demontazu tarczy i ewentualnie polosi moglbys przyspawac nakretke od stronyu mostu i wykrecic ja w strone mostu. Druga sprawa ze to co ktos pisal o spawaniu (przyspawanie do tarczy czy przegrzanie tarczy hamulcowej przy spawaniu) to jakies nieporozumienie, bo tarcze mozna zdemontowac, wowczas bedziesz mial lepszy dostep do polosi z urwana sruba |
![]() e_gregor Miłośnik FSO FSO PN Caro 2.0GLE '91 Gorzów Wlkp./Wrocław | 2006-11-08 12:52:17 Najlepiej wiertarką. Kiedyś mechanik próbował wykręcić śruby z łbem imbusowym do których był kiepski dostęp (śruby mocujące "wajchę" biegów) i po wierceniu od nagrzewania sama pusciła i szło ją wykreić palcem. |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-11-08 20:08:39 OK , dzieki panowie za porady
W sobote zaczynam walke,,, najpiwer wd40 i gwintownik a jak nie puśc to rozwiercam coraz wiekszymi wiertłami.. Jeszcze raz dzieki.. jak naprawie to napisze ![]() |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-11-09 00:49:19 powodzenia
i wiecej do nich nie jedź ![]() |
KR Kraków | 2006-11-09 14:38:52 napisz jak CI poszło ![]() |