| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-11-12 10:55:50 ja nie pomoge... ale zapytam jak Ci sie sprawuje maszyna ? - czy to jest TDS czy DTI ?
poza tym ile w tej wersji pali, bo sie mocno zastanawiam nad zmiana pzdr dz |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-11-12 14:13:44
Na forum jest w około 20 postach napisane, że nie ma TDS w Omedze, a Ty jak na złość... |
dominikzzz CARAVAN 2.2 DTI Warszawa | 2006-11-12 14:55:00 od dobrze.... stara generacja czy nowe DTI...
pzdr dz |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-11-12 15:01:23 czesc gieroy
poszperałem troche w TISie i znalazłem takie dane na temat tej nowej skrzyni: W Omedze-B z silnikiem Y 25 DT montowana jest po raz pierwszy 5-biegowa automatyczna skrzynia biegów z elektronicznym układem sterowania i ze sprzęgłem przekładni hydrokinetycznej. Jest wyposażona w pompę łopatkową z układem regulacji tłoczenia oleju, która dopasowuje ilość tłoczonego oleju do aktualnych warunków jazdy. Do przenoszenia napędu wykorzystuje się 9 sprzęgieł (z płytkami jednostronnie pokrytymi materiałem ciernym) i 4 sprzęgła jednokierunkowe. Przełożenie 1. bieg 2. bieg 3. bieg 4. bieg 5. bieg Bieg wsteczny 3,42 2,21 1,60 1,00 0,75 3,03 Okres wymiany Automatyczna skrzynia biegów 5 L40-E jest napełniana olejem przekładniowym, którego nie wymienia się przez cały czas eksploatacji. Filtr siatkowy oleju Po naprawach, które wymagają wymiany miski olejowej skrzyni biegów, należy wymienić filtr siatkowy i olej przekładniowy. Kontrola poziomu oleju Automatyczną skrzynię biegów 5 L40-E napełnia się przez otwór (1) przy pracującym silniku do momentu, w którym z tego otworu zacznie wyciekać olej przekładniowy. Przy pracującym silniku olej przekładniowy podgrzewa się do temperatury 30-50 °C (pomiar temperatury za pomocą TECH2). Podczas nagrzewania się skrzyni biegów nadmiar oleju przekładniowego wypływa otworem przelewowym. Po osiągnięciu przez olej przekładniowy temperatury ok. 40 °C zamyka się otwór przelewowy. no to tyle |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2006-11-12 21:06:20 Thx ilku. Dzięki twoim informacjom znalazłem dobry opis tej skrzyni jest pod linkiem
5 L40-E Jutro będę na kanale to dokładnie sobię obejrzę co to za ptica. Dominikzzz jak piszę TD znaczy silnik X lub U25DT jeżeli DTI do Y25DT także chyba już wszystko jasne. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2006-11-12 21:33:49 ] |