FILTR POWIETRZA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
chce zamontowac stożkowy filtr powietrza ale niewiem czy to ma jakiś sens poza efektem wizualnym
czytałem o tym troche i mniej więcej wiem jak to zrobić , czyli zdjąc stary filter wraz z plastikowa odudową (ten wielki plaskik po środku auta pod maska )no i zamontować za pomoca pur o duzym przekroju filter umieszczając go tam gdzie jest duzo zimnego powietzra czyli przy grilu albo w zderzaku. Tylko nie wiem czy jest sens i czy dobrze to sobie wymyśliłem , moze ktoś mi fachowo doradzi

Nawet archiwum nie trzeba uruchamiać...

Zależy co chcesz osiągnąć ja wydałem na to w sumie 600 zł (filtr dedykowany K&N) + power rury + dolot który zamontowałem tu (to nie moje auto zapożyczyłem z forum zdjęcie)

Nie mam hamowni ale 5 razy no poprawiałem za nim w moim odczuciu było ok. . Jak chcesz to zrobić tanim kosztem tj , jakiś filterek za 50 zł to jedyne co się poprawi to dźwięk osiągi silnika możesz nawet pogorszyć ja źle zamontujesz

pozdr

Wręcz powiedziałbym że nie możesz a raczej pogorszysz

wiem ze tanim kosztem tego nie zrobie i chciałbym to zrobić porządnie ale niewiem czy sam dam rade, jakbym juz sie na to zdecydował. Wtedy napewno trzeba wyliczyć średnice i długość rury do wymiarów filtra i jego parametrów no i teraz pojawia sie problem JAK?????

Podaj lepiej co masz za silnik bo po samym filtrze to rakieta z tego wozu napewno nie będzie

Moze ktos mi powie dlaczego pluje mi olejem na filtr powietrza?? Ten zawor powrotny na pokrywie zaworow jest drozny (1.6D), moze problemem jest to ze poprzedni wlasciciel zalal za duzo oleju do silnika??? Bo jest ponad stan

silnik mam 1,4 benzyna ale niechodzi i o robienie rakiety wydaje mi sie ze jeżeli dostarcze mu troche więcej powietrza to mieszanka sie zuboży i zmniejszy nieco spalania no chyba ż esie myle

Cytat:
2006-11-13 14:51:11, DZWILU88 pisze:
silnik mam 1,4 benzyna ale niechodzi i o robienie rakiety wydaje mi sie ze jeżeli dostarcze mu troche więcej powietrza to mieszanka sie zuboży i zmniejszy nieco spalania no chyba ż esie myle

Jeśli uważasz że dzięki stożkowi będzie bardziej ekonomiczny, to muszę Cię zmartwić... A porządne wykonanie będzie kosztować.

aha ))
czyli spalanie niezmaleje i rakiety z niego nie zrobie to wiec chyba dam sobie na razie spokuj z filtrem stożkowym :>

Jeśli w miarę sensownie poskładasz dolot tzn. poprowadzisz nadmuch zimnego powietrza spoza komory np. spod spodu to różnicę w elastyczności przy prędkościach >50km/h bankowo odczujesz. Co prawda można to zrobić na patencie dość łatwo i tanio ale uwierz mi że spalanie odczuwalnie wzrośnie, no i silnik będzie bardziej rasowo pracował przy większym otwarciu przepustnicy